Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

19 népszerű sorozat, ami 2019-ben véget ér

Idén olyan sorozatok értek véget, mint a The Americans, a 12 Monkeys, vagy a hamarosan, még idén búcsúzó The Last Ship és House of Cards, de jövőre is sok fanatikus lesz szomorú.

0

Egyszer minden véget ér. Ez a mondás a sorozatrajongók számára azonban mindig keserédes, hiszen nemtől, kortól, kulturális beállítottságtól függetlenül mindenki megtalálja a maga kedvencét a mostani tévés szezonban is futó 500+ sorozat között. 

2019 sokak számára szomorú lesz, hiszen nem akármilyen, ünnepelt sorozatok teszik majd le a lantot, de több olyan sorozat is búcsúzik, amely bár kevésbé felkapott a popkultúrában, mégis egy hálás közönségnek intenek majd búcsút. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a sorozatok alkotói – javarészt – jó előre felkészülhettek történetük lezárására.

18. Shadowhunters: The Mortal Istruments (A végzet ereklyéi)

A fiatalabb korosztályt megcélzó A végzet ereklyéi regényfolyam illetve az ahhoz készült mozifilmek sorozatos kistestvére. A Cassandra Clare regényeire felhúzott fantasy sorozat két részre osztott harmadik évadának első fele már lement, jövőre pedig az utolsó 12 rész is a Freeform képernyőjére kerül. Ebből 10 sima sorozatepizód lesz, még további kettő valójában egy 2 órás tévéfilm, amivel a nem tervezett befejezés miatt igyekeznek tüzet oltani.

17. Broad City

Ilana Glazer és Abbi Jacobson a Comedy Centralon futó sorozata jövőre az 5. évadával búcsúzik majd a nézőktől. A két zsidó származású nő New York-i nem mindennapjai ha nem is tévétörténelmi jelentőségűek, de minden bizonnyal az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb elegyét adta.

16. Unbreakable Kimmy Schmidt

A Netflix jövő májusban, a 4. évaddal búcsúztatja el az Ellie Kemper nevével fémjelzett Unbreakable Kimmy Schmidtet, amely a Broad Cityhez hasonlóan New Yorkban játszódik és amelyben szintén a gyengébbik nem kalandjai állnak a középpontban. Az NBC lemondott a kissé infantilis és valóban nem országos csatornára illő sorozatról, amelyet aztán a Netflix mentett meg, s ha nem nézzük az animációs szériákat, akkor a szektából szabadult Kimmy Schmidt története a streaming szolgáltató első komédiasorozata. Biztosan ehhez méltó lesz a búcsú is.

15. Killjoys

A csillagközi fejvadászokat bemutató és Hannah John-Kamen színésznőt a retinánkba égető SyFy sorozatról azt sem gondoltuk volna, hogy 2018-ban még téma lesz nálunk. A sorozat azonban évadról évadra kitartott, jövőre pedig már az 5. évadát tapossa, amellyel főhősei be is fejezik a küldetésüket – igaz minderre csak 6 epizódjuk lesz.

14. Crazy Ex-Girlfriend

Rachel Bloom sorozata sosem vetekedhetett más vígjátéksorozatokkal a nézettségi versenyben, de amellett, hogy megtalálta a maga nézőrétegét, még a kritikusok is imádták a szériát – 2016-ban például Golden Globe díjjal jutalmazták Rachel Bloom játékát, ami egy The CW sorozattól több mint megsüvegelendő. A sorozat azonban jövőre, a 4. évadával végleg elbúcsúzik a nézőktől, minden bizonnyal felhőtlen happy enddel. Az októberben rajtoló utolsó évad egyébként 18 epizódos lesz majd.

13. Jane The Virgin (Szeplőtelen Jane)

A latin-amerikai ihletésű Jane The Virginnel is kicsit hasonló a helyzet, mint a Killjoys-szal. Erről sem gondoltuk volna, hogy 5 évadot megél. Bármennyire is a fiatalabb korosztályt célozza a The CW csatorna, nálam valahogy nem illett a programmingba, hogy aztán a sorozat jól megcáfoljon. Sőt, a címszereplőt alakító Gina Rodriguez révén még egy Golden Globe díjat is begyűjtöttek. Az itthon a Viasaton, Szeplőtelen Jane címen futó széria 19 részes befejező évada is jövőre kerül képernyőre.

12. A Series of Unfortunate Events (A balszerencse áradása)

2017-ben vette kezdetét a (13) könyv- és mozifilm-alapú, Magyarországon A balszerencse áradása címen ismert történet sorozatos változata, amely bár nem robbant akkorát, mint a Netflix legmenőbb sorozatai, de kétség sem fér ahhoz, hogy egészen különleges alkotás.  A Baudelaire-árvák történetét és Olaf gróf ármánykodását bemutató sorozat 7 részes befejező évada ráadásul 4 könyvet dolgoz majd fel egyszerre, vagyis igencsak sűrű szezon elé nézünk.

11. iZombie

A zombitémát boncolgató műveknek se szeri, se száma, az iZombie azonban ezek közt is üdítő kivétel tudott lenni. Az egyszerre könnyű és mégis sötét humorral megáldott, krimisorozatokat idéző dramaturgiával építkező széria elsősorban a fiatalabb korosztályt fogta meg, persze ebben komoly szerepet játszott a sorozatban látható se veled, se nélküled románc, amelynek végkimenetele legalább annyira izgatja a nézőket, minthogy Liv (Rose McIver) megtalálja-e (újra) a zombikórra való gyógymódot. A sorozat 5. évadának premierje még nincs kitűzve, ahogy azt sem tudni hány epizódól áll majd, de várhatóan az elmúlt szezonokhoz hasonlóan 13 részt kapunk majd.

10. Timeless (Időutazók)

Az NBC két évad után kaszálta – a nyilvánvalóan (bár módszeresen tagadott) a spanyol Időminisztérium által ihletett  – időutazós sorozatát. Sokáig úgy tűnt, hogy a Netflix vagy valamelyik más streamingszolgáltató vevő lesz a sorozatra, de végül nem sikerült megegyezni senkivel. Rajongói nyomásra azonban méltó búcsút kap a sorozat egy két órás tévéfilm képében, amely vagy 2018 év végén, vagy 2019 elején kerülhet az NBC képernyőjére.

9. Gotham

4 évvel ezelőtt, alig 13 esztendősen kapta meg David Mazouz az ifjú Bruce Wayne szerepét. A fiatal színész jövőre már 18 éves, vagyis majdnem felnőtt lesz, ami akár azt is jelentheti, hogy az eredetileg hét évadra tervezett sorozat alkotói összehozhatják a kezdetekkor kitűzött célt, vagyis, hogy David Mazouzt, mint Batmant láthassuk. A korábbiaknál rövidebb, mindössze 13 részes 5. évadban ráadásul Batman egyik legnagyobb ellenfele, Bane is felbukkan majd. Azt egyelőre nem tudni, hogy mindezt mikor láthatjuk, vagyis hogy mikor rajtol el a FOX csatornán a befejező évad.

8. You’re The Worst (Gázos páros)

Az FXX vígjátéka a se veled se nélküled romantikus komédiák ékköve, amely joggal érte meg az ötödik szezonját. Az itthon Gázos páros címen ismert kissé beteg romkom 10 epizóddal búcsúzik majd, de biztosan kapunk majd benne némi Sunday Fundayt.

7. Transparent

A kétszeres Golden Globe-díjas, bőven a nemiségekre építő Transparent a főszereplő Jeffrey Tambor révén nem úszta meg a #meeto botrányt, így érthető módon a sorozatnak is befellegzett. A szexualitást (elsősorban a transzexualitást) és a vallást (élükön a zsidókkal) is címerére tűző sorozat 5. és egyben utolsó évada 10 epizódos lesz, de egyelőre nem tudni mikor érkezik az Amazonra.

6. Veep (Az alelnök)

Az amerikai politikát (vagy inkább csak úgy általában a politikát) zászlajára tűző és azt humorban megforgató sorozat nem kevesebb, mint 7 Golden Globe-díjat hozott az HBO-nak, amelyből csak a főhősnőt alakító Julia Louis-Dreyfus hozott el 5-öt. A sorozat 7. évada a színésznő betegsége (mellrák) és elhúzódó kezelése miatt nem kerülhetett képernyőre 2018-ban, de a rajongók jövőre megkapják a hőn áhított, de sajnos utolsó (10 epizódnyi) adagjukat Selina Meyer és stábjának történetéből.

5. Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. (A SHIELD ügynökei)

Ha a SHIELD ügynökei az 5. évaddal letették volna a lantot, akkor sem lehetnénk szomorúak, hiszen a legutóbbi szezon befejezése akár sorozatzárónak is elment volna. A nézettségileg az elvárttól maradó, mégis évadról évadra remek Marvel-melléktörténeteket bemutató széria felett sokszor lebegett a kasza, de valahogy mindig úgy alakult, hogy az ABC csatorna adott neki egy esélyt. Most még talán eggyel többet is mint kellett volna, de talán valami igazán nagy dologra készülnek a sorozat alkotói. A 13 részes befejező évad várhatóan jövő nyáron kerül adásba.

4. The Affair (A viszony)

A The Affair, vagyis az itthon az HBO Go kínálatában elérhető A viszony sokak szerint így is két évaddal többet élt meg, mint kellett volna. Én valahogy még mindig a végtelenségig tudnám nézni, hiszen a zseniális színészi alakításai mellett még mindig valóságszagú tanmese az életről és a felnőtt emberek kapcsolatáról. Ezzel együtt azt is eltudtam volna fogadni, hogy ha a mostani, nagyon is korrekt sorozatlezárásnak tűnő évaddal végleg elbúcsúztunk volna a főhősöktől. Hagai Levi és Sarah Treem tarsolyában azonban van még egy történet, amelyet szeretnének elmesélni a Lockhart- és Solloway-családokról, a Showtime pedig igent mondott a nekik 3 Golden Globe-ot hozó széria még méltóbb befejezésére, amely várhatóan jövő nyáron további 10 epizóddal búcsúzik majd a nézőktől.

3. Homeland (A belső ellenség)

A Homeland a televíziózás egyik legnagyobb megújulója, hiszen képes volt évadról évadra új irányt szabni önmagának, s mindezt úgy, hogy közben végig a Claire Danes által alakított Carrie Mathison maradt a középpontba. Persze sok vád érte a Homelandet azt illetően, hogy már így is túlhúzták Carrie történetét, mi mégis kicsit csalódottak vagyunk, hogy az egykor anti24-nek is nevezett 5 Golden Globe-ot bezsebelő sorozat 2019 nyarán az utolsó évadát kezdi meg, amely 12 részes lesz.

2. The Big Bang Theory (Agymenők)

A világ talán legnépszerűbb vígjátéksorozata, vagyis a geek Jóbarátok a mai napig az USA országos televíziózásának legnépszerűbb sorozata, szereplői epizódonként 1 millió dollárt tesznek zsebre. Így hát sem nekik, sem a sorozatot a műsorára tűző CBS-nek nem áll(na) érdekében, hogy véget érjen a széria. Egy ember gondolja ezt másként, méghozzá a Sheldon Coopert alakító Jim Parsons, aki úgy érzi, most jött el az ideje, hogy komolyabb szerepekben, Hollywoodban is kipróbálja magát. Nélküle pedig nem lenne értelme folytatni a showt, így a sorozat az ősszel rajtoló 12. évadával véget ér. A sorozat alkotói azt ígérik, hogy a szeptember 24-én induló, összesen 24 részből álló utolsó évad minden korábbinál viccesebb és érzelmesebb lesz majd.

1. Game of Thrones (Trónok harca)

2019 tavaszán, igencsak nagy várakozást követően végre megtudjuk ki teheti le a fenekét a Vastrónra, de remélhetőleg nem csak erre, de az összes a rajongókat izgató kérdésre választ kapunk majd. A tévétörténelmi jelentőségű, ennek megfelelően számtalan Emmy- és Golden Globe díjjal jutalmazott fantasy sorozatnak mindössze 6 epizódja lesz arra, hogy minden kérdést megválaszoljon és lezárjon több tucat még nyitva lévő történetszálat. Reméljük sikerülni fog és a finálét követően nem rohamozzák meg a rajongók az HBO székházát.

Szóval nem lesz vidám év 2019 a sorozatrajongók számára, de reménykedjünk benne, hogy hasonlóan színvonalas és változatos sorozatok veszik át a helyüket.

FRISSÍTÉS:

+1 Mr. Robot

És alighogy élesítettük a posztot, az USA Network Sam Esmaillal karöltve bejelentette, hogy a korábban 5 évadra tervezett Mr. Robot csak 4 évados lesz, vagyis 2019-ben kerül utoljára a képernyőre. A geopolitikai-, gazdasági kiberdráma az első évadával tévétörténelmet írt, de a későbbiekben is a kritikusok kedvence maradt. Az utolsó évad 12 részes lesz és télen kezdődik a forgatása, várhatóan 2019 nyarán kerülhet a képernyőre.

Kihagytuk a búcsúzó kedvencedet? Írd meg nekünk hozzászólásban, vagy akár azt, hogy melyik sorozat búcsúja érint a legérzékenyebben.
Share This