Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

1jó5let: Lehúzós tévés pályázatot indított az Index és a Show&Game

0

Magyarországon nem igazán jellemző pályázatot indított az Index és a Game&Show nevű (produkciós?) cég 1jó5let címen. (Azt most hagyjuk, hogy mennyire kreatív a cím…)

A lényeg, hogy különböző televíziós kategóriákban – kvízműsor, vetélkedő, ügyességi vetélkedő, reality celebekkel, dokureality, főzőműsor, sőt még egyéb kategória is van (bármit is jelentsen ez) lehet scriptet gyártani, a pályaműveket pedig megszavaztatják az Index olvasóival, aztán a legtöbb szavazatot kapó műsortervből forgatnak egy pilotot, de ez az a pont, amikor már semmi közöd a műsorhoz. Sőt, ahhoz a műsorhoz sincs semmi közöd, amit majd évekkel később a TV2, vagy valamelyik más televíziós csatorna a te ötleted alapján elkészít. És most nem csak arról van szó, hogy “ez kísértetiesen hasonlít arra, amit én találtam ki”, hanem konkrétan a jelentkezés feltétele, hogy onnantól, hogy beadod a műsorterved lemondasz minden szerzői jogodról és igényedről.

A szabályzat azt írja:

A Pályázó a Pályázaton történő részvétellel külön nyilatkozat nélkül hozzájárul ahhoz és egyben időbeli és területi korlátozás nélkül, kizárólagos jelleggel átruházza a Szervezőre a Pályamű szerzői jogi vagyoni jogait, így különösen a felhasználás, kereskedelmi hasznosítás, többszörözés, terjesztés, átdolgozás jogát. A nyertes Pályamű reklámcélú felhasználásához a Pályamű benyújtásával a nyertes Pályázó kifejezett hozzájárulását adja. A Szervező által a Pályamű felhasználásával készített szellemi alkotáson az alkotó természetes személy nevét feltünteti. A Szervező jogosult a Pályázó által átruházott jogainak egészét vagy annak egy részét harmadik személyre átruházni. A Pályamű elküldésével Pályázó kifejezetten lemond arról, hogy a felhasználóktól szellemi alkotással kapcsolatosan bármely jogcímen további díjazásban részesüljön.

Aztán, ha esetleg valahol félresiklik a dolog, azért az ÁSZF-ben jelzik, hogy ne nagyon lepődjél meg.

A Szervező fenntartja magának a jogot arra, hogy a jelen Részvételi Szabályzat feltételeit vagy a Pályázatot módosítsa. A Szervező jogosult a Pályázatot bármikor visszavonni. A Szervező a Pályázattal kapcsolatos esetleges módosításokat vagy annak visszavonását a www.1jo5let.hu weboldalon teszi közzé. Az esetleges változtatások a közzétételtől hatályosak.

Ilyen feltételek mellett tulajdonképpen vicc kategóriának, komolyan vehetetlennek, lehúzósnak tűnik a pályázat.

Aki ennek ellenére megpróbálná, akkor ide kattintva tudhat meg részletesebben az 1jó5let-ról.

A pályázatot indító Show&Game egyébként elsősorban a TV2-nek gyárt műsorokat (A kocka, Jóban rosszban, Stahl konyhája, Az ének iskolája, A milliomos szakács), de a nevükhöz köthető a Nagy Duett, a közmédiás Virtuózok, a Legenda, a Csináljuk a fesztivált vagy éppen a 2000-es évek elején készült Dalnokok ligája – így hát különösen ironikus, hogy a közmédiát és a TV2-t is folyton szapuló Index-szel közösen indították el a lehúzós pályázatukat.

A Show and Game Produkciós Kft. ügyvezetője a Quaestor botrányban is érintett (a Quaestor felügyelő bizottságának tagja) volt miniszteri biztos, Malév-szákház tulaj, MTVA vezér,  Závodszky Zoltán, korábban pedig számtalanszor működtek együtt Simicska cégével a Hung-Isterrel.

Share This