25 éves az Ollókezű Edward

0 213

Huszonöt évvel ezelőtt, 1990-ben mutatták be Tim Burton ikonikus filmjét, az Óllókezű Edwardot, amely generációkat ríkatott meg. Negyed évszázaddal később az alkotók megosztottak néhány kulisszatitkot a minden lehetséges díjra jelölt sötét, romantikus meséről, amely immáron díszdobozban is kapható.  

Ollokezu_edward6

Kutyáról mintázták

Ollókezű Edward szótlan, érzékeny karakterének kialakításához igen különös helyről vettek inspirációt az alkotók. ?A forgatáson megmondtam Johnny Deppnek, hogy a kutyámról mintáztuk a Edwardot? ? mondta Caroline Thompson, a film forgatókönyvírója, aki hosszas keresgélés után a szomorú szemű ebében látta meg Ollókezűt.

Ősi lényt neveztek el Deppről

2013-ban egy 505 millió éves ízeltlábút neveztek el Johnny Deppről, az élőlényt tudományos körökben Kooteninchela deppiként emlegetik. ?Amikor megláttam a lény ollóit, azonnal Edward jutott az eszembe. Amúgy is Depp rajongó vagyok és miként lehet halhatatlanná tenni valakit, ha nem úgy, hogy elnevezünk róla egy ősi állatot, ami egykor a tengerben élt?? ? magyarázta Dr. David Legg paleontológus, a Kooteninchela felfedezője.

Tom Cruise-t akarta a stúdió

A 20th Century Fox eredetileg ? az akkor már világsztár – Tom Cruise-t akarta a szerepre, hogy egy igazán nagy névvel tudják eladni a filmet. Tim Burton azonban találkozott mindkét színésszel és közölte a stúdióval, hogy neki Depp kell. A döntés egy páratlan sikerszéria kezdete volt: Burton és Depp azóta számos filmet jegyeztek együtt.

Ollokezu_edward10

Már akkor is jártak

A 25 évvel ezelőtti képsorokon alig lehet felismerni az akkor még szinte gyerek Winona Rydert, aki nemcsak a filmvásznon csavarta el Johnny Depp fejét. Az Ollókezű Edward forgatásán már heves románcban forrott össze a két szívtipró, amiből aztán házasság és ? ahogy az Hollywoodban lenni szokott ? válás lett.

Létezik a környék

Bár Burton kaliforniai szülővárosáról, Burbankről mintázták az Óllókezű Edward álmos kisvárosát, valójában Tampában forgatták a jeleneteket: egy valódi környéket festetek le pasztell színekre. Miközben a filmezés zajlott, a legtöbb lakó benne élt a díszletül szolgáló házakban. Az elején a környékbeliek kimondottan utálták a felhajtást, mára azonban büszkék arra, hogy náluk forgatták az elmúlt két és fél évtized egyik legnagyobb hatású filmjét.

Az ünnepi évforduló alkalmából egy különleges díszdobozos Blu-ray kiadással készült a Bontonfilm, így a film igazán nagy szerelmesei most magukénak tudhatnak egy rendezői és zeneszerzői kommentárral ellátott kiadást, plusz még a film egyik ikonikus jelenetéből ismert kivágott papírfigurák is ott lapulnak a film, a különleges kártyák és a családi fotó mellett.

Ollokezu_edward_diszdoboz