35 érdekesség a Star Wars filmek kapcsán

1 1 256

Több ezer mítosz, városi legenda és összeesküvés született már a Star Wars filmekkel kapcsolatban, mi pedig most összeszedtük azokat, amelyet maguk a stábtagok árultak el évekkel, vagy évtizedekkel egy-egy film bemutatását követően, vagyis tényleg igazak, vagy igazabbak annál, minthogy Carrie Fisher bevallotta, hogy az egyik forgatáson szexeltek Harrison Forddal.

Star Wars eredeti

Az első film címe egy korai forgatókönyv-változatban még így szerepelt: Luke Starkiller kalandjai – a Whillek krónikái alapján, Első Saga: A csillagok háborúja. A Whillek krónikája Lucas korábbi tervei szerint egy olyan alapvető történetgyűjtemény lett volna, amiben megtalálható a Galaktikus köztársaság, de legfőképpen a Skywalker család története. A Whillek Őre rögzítette száz évvel az endori csata után, R2D2 elbeszélései alapján. Tehát a rendező egy olyan narratív történetmesélős keretben képzelte el a filmet, ahol egy mesélő emlékszik vissza az eseményekre.

A film elején C-3PO elhalad egy a homokban fekvő csontváz mellett. Ezt a filmben krayt sárkánynak hívják, és a mesterséges csontvázat a stáb helyezte el a sivatag dűnéin, majd a forgatás bejeztével ott is hagyták. 2002-ben, amikor A klónok támadásá-t forgatták, a stáb ellátogatott a helyszínre, és a csontvázt ott találták, ahol több mint huszonöt évvel korábban hagyták.

C3PO Krayt sárkány

Három színész játszotta Darth Vadert – egyszerre: James Earl Jones volt Vader hangja, Sebastian Shaw adta arcát, míg David Prowse a testét.

A legtöbb rohamosztagos balkezes. Ez is egy tervezési hibának tudható be, ugyanis egy csomó fegyvernek a rossz oldalára került a tár, és az állandóan nekiütközött a mellvértnek.

Yodát eredetileg egy majom játszotta volna, csak később döntöttek úgy, hogy emberre osztják a szerepet.

Yodaáról egyébként nem derül ki, hogy melyik fajhoz tartozik. Ő Yoda és kész.

Yodának egyébként a Baljós árnyakban három lábujja van, de a többi filmben négy.

A Star Wars: Episode 6 eredeti befejezésére az volt a terv, hogy Luke felveszi apja maszkját és onnantól kezdve Darth Vaderként él tovább a sötét oldalon.

A Liam Neeson által alakított Qui-Gon Jinn az első részben egy Gillette Ladies Sensor Excel Razor Handle női borotva nyelét használja kommunikálásra.

Gilette for Women a QuiGonhush-o

Luke Skywalkernek eredetileg a Luke Starkiller nevet szánták.

Az ewok szót soha nem mondták ki az eredeti trilógiában. Nevüket egy létező indián törzs, a Miwokok tiszteletére kapták nevüket, mivel jelenetüket a redwoodi erdőben, a Miwok-törzs területén forgatták.

Az ewokok egyébként egy nepáli-tibeti kevert nyelven beszélnek.

Az Iker Ionhajtómű vadászok hangja valójában az elefántok és a vizes úttesten haladó autó hangja, keverve.

Chewbacca hangja pedig medvék, rozmárok, oroszlánok, borzok és egyéb, már kihalt állatok hangja, vegyesen.

“Utinni!” – hangzik a legendás kiáltás a világító szemű manók, a jawák szájából, mikor a film elején elfogják a megbénított R2D2-t. A kis lények nyelvének megalkotása a többihez hasonlóan Ben Burtt hangszobrász nevéhez fűződik. Több afrikai nyelvű beszédet rögzített, leginkább zulut. Ezután készített egy kivonatot az általa hallott szavakból, fonetikusan egy szöveget írt belőle, majd színészekkel felmondtatta a szöveget. Már csak egy kicsit gyorsítani kellett rajta, és meg is született a jawák nyelve.

A lézerkard pedig egy öreg tévé zöreje.

Darth Vader szuszogó hangját egy búvárruhákhoz tartozó regulátor segítségével érték el.

R2D2 neve egy filmes zsargonból jött: kettes tekercs, második párbeszéd (Reel 2, Dialog 2).

Kenny Baker, a törpe színész, aki R2D2 belsejében ült, arra emlékezett vissza, hogy a forgatási ebédszünetekben a stáb többi tagja gyakran megfeledkezett arról, hogy ő bent ül a bádogdobozban. Másfelől a többiek kedvességből meztelencsajos fotókkal tapétázták ki a droid belső falát.

Star Wars : Episode I - The Phantom Menace

Csubakkát George Lucas alaszkai malamutja, Indiana inspirálta. És persze Indiana Jones is róla kapta a nevét.

Csubakka igazából sosem ült a Millenium Falconban. Egy banális tervezési hiba folytán csak az első forgatási napon derült ki, hogy Peter Mayhew, a Csubit alakító színész egész egyszerűen nem fér be az ülésébe. A hibát ügyes vágásokkal és utómunkával sikerült kijavítani.

A Millennium Falcon alakja pedig akkor született meg Lucas fejében, mikor egy étteremben a tányérján heverő hamburgert és a mellette levő olívabogyót bámulta.

A kocsmajelenetben hallható zene stílusát a Star Wars-univerzumban jizznek hívják.

Jabbát eredetileg szőr borította volna, csak később lett belőle “csupaszkukac”.

Harrison Ford csak a sokadik terv volt Han Solo szerepére. Előtte még szóba került Burt Reynolds, Al Pacino, Jack Nicholson és Christopher Walken is. Sőt, tavaly Sylvester Stallone elárulta, hogy ő is jelentkezett a szerepre.

Han Solo

Han Solot egyébként eredetileg meg akarták “ölni”, Harrison Ford is ezt szerette volna (hősi halál stb.), azonban féltek, hogy nem fogynának úgy a Han Solo-babák, ezért végül életben hagyták és A Jedi visszatér vége egy nagy ewok-party lett.

Han Solo karaktere egyébként egy 1974-es korai forgatókönyvvázlatban még jedi lovagként szerepelt, aki egy nagy, ronda idegen, nincs orra, ellenben van kopoltyúja. Végül Lucas a szintén rendező Francis Ford Coppola alapján mintázta meg a karaktert.

A vuki szó nem a Csillagok háborújá-ban hangzik el először, hanem Lucas első filmjében, a THX 1138-ban. A film főhőse elköt egy autót, és a rendőrségi rádión hallja a következő mondatot: “Az hiszem, az előbb az autópályán elütöttem egy vukit.” Bár ezt a mondatot csak rögtönözte az egyik színész, Lucasnak annyira megtetszett, hogy a későbbiekben is felhasználta.

A Halálcsillag Tarkin nagymoff nevű parancsnokát alakító Peter Cushing a forgatás idején túl kényelmetlennek találta a birodalmi egyenruha részét képező csizmákat, ezért mindvégig papucsban játszotta a szerepét – ezért nem látjuk soha a lábait a felvételeken.

tarkin_01

A tunéziai forgatás legtöbb kelléke még mindig áll, ez szolgált egyébként Tatooine-ként.

Az első, 1977-es Star Wars film forgatása után George Lucas idegösszeomlást kapott, és semmi esélyt nem látott arra, hogy filmje sikeres legyen. Ebben az állapotban látogatta meg régi rendező barátját, Steven Spielberget, aki éppen a Harmadik típusú találkozások-at forgatta. Irigykedett rá, úgy látta, Spielberg sci-fije nagyobb siker lesz, mint az ő “gyerekfilmje”. Végül egy fogadást kötöttek: mindketten megkapják a másik filmjének két és fél-két és fél százalékát. Mondani sem kell: Spielberg járt jobban.

A Star Wars: Az ébredő Erővel kapcsolatos érdekesség, hogy úgy akarták elérni, hogy minél hitelesebb legyen a film, hogy minden lehetségest – így az Ezeréves Sólymot is – megépítettek. Ezért is különleges ez a fotóválogatás, amelyen láthatjuk hogy trükkök nélkül, makettekkel hogyan zajlott a forgatás.

Az ébredő Erőben Finnt alakító John Boyega megvárta, amíg kijön az első hivatalos forgatási fotója és csak azután mondta el a szüleinek, mivel úgy gondolta, el sem hinnék neki, hogy szerepel a filmben.

és a legjobb:

Samuel L. Jackson azt állítja, hogy a fénykardba, amit ő használt, az volt belevésve, hogy ?hülye köcsög?.

+1

Ha twitteren ezeket írjátok: #stormtrooper #C3PO vagy #BB8, akkor különleges emotikonokat kaptok.

Star Wars Harry Potter