A Deadpool az új Star Wars


Még ha erősnek is tűnk a cím, azt ismerjük el, hogy nagyon, de nagyon régen volt akkora zsongás egy film körül, mint a most bemutatott Deadpool-mozi körül a Star Wars 7-et leszámítva.

Deadpool box office mozis jegybevétel taps rekord

És ez azért is nagy fegyvertény, mert a Deadpool-film tényleg ízig-vérig réteg-film és nem csak azért, mert R-korhatárbesorolást kapott, hanem azért, mert a film – vagy a bemutatót megelőző marketinghadjárat – stílusa sokak számára annyira bicskanyitogató lehet, mint a South Park vagy éppen a Family Guy sokszor ízléstelennek tartott gegjei.

A Deadpool készítői kemény csatát folytattak a stúdióval, hogy a készülő filmet ne kelljen beleszuszakolni egy alacsonyabb korhatár-kategóriába. Végül Ryan Reynoldsék akarata érvényesült: PG-13 helyett R jelzéssel küldték mozikba a Deadpool-t, így a filmben benne maradhattak a durván erőszakos jelenetek és a humort sem tompították le.

Most már elmondhatjuk azt is, hogy a Deadpool sikerének a titka azonban nem az, hogy ütős marketinget építettek köré, hanem az, hogy pontosan azt adták a mozinézőknek, amit ígértek, hiszen elég ránézni a hazai és a nemzetközi fórumokra (Facebook-csoportok, Twitter stb.) egytől egyig kortól és nemtől függetlenül el van ájulva mindenki a filmtől. Más szóval kijelenthető, hogy a hosszas golyósimogatások után megvalósult Deadpool bár rétegfilmnek készült, igazi közönségfilm lett, olyan amelynek nyitóhétvégés bevétele, a sokkal több pénzből készült, sokkal inkább közönségfilmnek tervezett Fantasztikus négyest, Hangyát, de hogy mást ne mondjak még az Acélembert is csúnyán maga mögé utasította, mondom még egyszer R-es (vagyis itthon 16 éven felülieknek ajánlott) korhatárbesorolás mellett. A film erényeit már felsorakoztattuk a kritikánkban (ezen a héten egyébként még bően foglalkozunk a Deadpoollal, szóval érdemes lesz visszanézni ide), de nézzük, hogy mit produkált a jegypénztáraknál.

Hazai eredményeink még nincsenek, de az USA eredmények már megvannak. Ez alapján kijelenthető, hogy igencsak óvatoskodó volt a 60 millió dolláros bevételjövendölés, ugyanis az 58 millió dollárból készült Deadpool 135 millió dollárt keresett az első hétvégéjén csak Észak-Amerikában és ehhez még hozzácsapott 125 milliót világszerte, vagyis 260 millióval nyitott.

Ezzel az eredménnyel megdöntötte a legjobb korhatáros (R-rated) nyitóhétvége rekordját (ezt eddig a Mátrix – Újratöltve tartotta 91,7 millióval), megdöntötte a korhatáros képregényadaptációk rekordját (eddig a 300 vezette ezt a listát 70,8 millióval).

A film megdöntötte a legjobb februári nyitóhétvége rekordját (eddig a tavaly bemutatott A szürke ötven árnyalata volt a csúcstartó 85,1 millió dollárral), és egyben a 20th Century Fox legjobb nyitóhétvégéjét is, utóbbit a Star Wars III – A Sith-ek bosszújától vette át.

Ráadásul a Deadpool lett a főszereplő Ryan Reynolds legjobban nyitó filmje, valamint a legjobb elsőfilmes rendezővel készült nyitóhétvége, ez meg ugye Tim Miller nevéhez fűződik, aki eddig leginkább csak videójátékokkal és vizuális effektusokkal foglalkozott.

A Deadpool-nál csupán hat szuperhősfilm nyitott jobban, a Bosszúállók és a Bosszúállók: Ultron kora, a Christopher Nolan rendezte A sötét lovag és A sötét lovag: Felemelkedés, a Vasember 3 és a Pókember 3. Elképesztő, de mint láthatjátok a Deadpool még a Superman eredettörténetnek számító Az acélember-nél is több pénzt hozott és verte az Amerika Kapitány, a Thor és egyet leszámítva a Vasember-filmeket is. Sokkal kevesebb pénzből, R-korhatárbesorolás mellett, egy “nevenincs” rendezővel, egy viszonylag ismeretlen karakterrel és egy egyszer már csúnyán megbukott színésszel (A zöld lámpás), aki nem félt saját magából hülyét csinálni.

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Ez is érdekelhet Ettől a szerzőtől

Mutasd a kommenteket (1)
Close