Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

A Galaxis őrzői – Olyan mint a Star Wars, csak jobb

A Marvel a Vasember, a Thor, az Amerika kapitány és a Bosszúállók után újabb szuperhős-csapattal “támad”. Ez a látványos és akciódús űrkaland a “Galaxis őrzői” amely szó szerint kiterjeszti a Marvel univerzum határait.

3

A Marvel a Vasember, a Thor, az Amerika kapitány és a Bosszúállók után újabb szuperhős-csapattal “támad”. Ez a látványos és akciódús űrkaland a “Galaxis őrzői” amely szó szerint kiterjeszti a Marvel univerzum határait.

A történet a kalandor Peter Quill (Chris Pratt) körül forog, aki ellop egy titokzatos gömböt, amelynek megszerzése szerepel a gonosz Ronan (Lee Pace) világuralmi tervei között is. Ezért hajtóvadászatot indít Quill után, akinek minden erejére szüksége lesz, ha épp bőrrel akarja megúszni a kalandot. Ennek érdekében kényszerű szövetséget köt négy különös alakkal – Rocket Racoon (Bradley Cooper – aki a szinkronos verzióban Mordály névre hallgat), az állig felfegyverzett mosómedve, Groot (Vin Diesel), egy élő fára emlékeztető lény, a veszedelmes bérgyilkosnő, Gamora (Zoe Saldana), és a bosszúszomjas Drax, a Pusztító (Dave Bautista) alkotják a Galaxis őrzőit. Amikor Quill rájön, hogy a titokzatos gömbnek mekkora ereje van és milyen veszélyt jelent az univerzumra nézve, elkeseredett végső összecsapásra hívja társait, a tét pedig óriási, mivel az egész galaxis sorsa múlik rajtuk.

Valahol elv is felénk, hogy popcorn-filmekkel nem igazán foglalkozunk, vagyis nem igazán nézünk és főleg nem írunk olyan tucatfilmekről, amiken egy percet nem kell gondolkodni, ha mégis, hát csak azért, hogy mindig képben legyünk a filmvilág történéseit illetően. Ez az alkalom viszont más volt, mégsem sikerült az egyszeri mozinéző álcájában elmenni a vetítésre, kaján vigyorral az arcunkon, hogy ha nem más, hát majd a szinkront jól lehúzzuk, ha már voltunk olyan hülyék, hogy nem vettük észre, hogy a szinkronos verzióra foglaltunk jegyet – de még ez sem sikerült, hiszen mint utólag kiderült, a szinkron teljesen rendben van.

Hogy a Galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy) mennyire tudott hű maradni a képregényekhez arról kábé fingunk sincs, mivel semmilyen előzetes tudással nem rendelkeztünk a karakterek illetően (egy animációs sorozatepizódot leszámítva, amikor a Bosszúállók oldalán tűntek fel a rosszarcú jófiúk), ezáltal ha akarnánk sem tudnánk ízekre szedni a filmet, na de persze nem is ez a cél.

A filmről mindent elmond, hogy egyáltalán nem volt ráfizetés a mozijegy ára, ráadásul elérte, hogy nyugodt szívvel ajánljuk minden olyan hozzánk hasonlóan Galaxis őrzőileg analfabéta honfitársunknak, hogy üljön be a filmre, mert ez a film olyan mint a Star Wars, csak sokkal jobb, szerethetőbb, látványosabb és hozzánk közel állóbb és ha nem dolgoznának gőzerővel a Star Wars 7-en, akkor ez lenne a mi korosztályunk Star Wars-a – persze ez még így is lehetséges.

A történet egy másodpercig sem ül, a karakterek szerethetőek, a poénok – még a visszatérőek is, amiből van azért jópár – tényleg viccesek, ráadásul a popkultúrának is odaszúrnak egyet kettőt, a látvány meg éppen olyan, mint amit várunk egy űrkalandfimtől, sőt annál sokkal jobb.

?A kezdetektől fogva az volt az egyik legfőbb célom, hogy karakteres világot alkossunk, amely kellően színes is? ? mondta a rendező, még a film bemutatása előtt és mint utólag kiderült nem beszélt mellé. ?Nagyon szerettem az ötvenes-hatvanas évek science-fiction filmjeinek színvilágát, amikor minden sokkal harsányabb volt. Ez igen határozottan megjelenik a vásznon és segített abban, hogy saját, egyedi látványt alakítsunk ki.?

Charles Wood látványtervező és csapata több űrjárművet is megtervezett, ezek közül a legfontosabb a Milano, a főszereplő Peter Quill űrhajója. A kétszintes díszlet ? amely a pilótafülkét és a legénység szálláshelyét jelentette ? 14 hét alatt készült el, számos különböző mesterember részvételével. Gunn és Wood szorosan együtt dolgozott azon, hogy a Földről származó Quill környezete a lehető legjobban visszaadja a főhős hátterét. Ehhez rengeteg gépi alkatrészt, krómot és bőrt használtak, hogy az űrhajó (amely a történet szerint a nyolcvanas évek egyik sorozatsztárjáról, Alyssa Milanóról kapta a nevét) nyomokban egy igazi amerikai izomautóra emlékeztessen.

Sorozatrajongóként meg külön öröm volt látni, hogy Ronant Lee Pace (Halt anf Catch Fire), Yondut Michael Rooker (The Walking Dead) még Nebulát Karen Gillan (Doctor Who) alakított, de feltűnt Laura Haddock (Da Vincis Demons) és Gregg Henry (The Killing) is olyan sztárok mellett mint Glenn Close, Benicio del Toro, Josh Brolin vagy éppen John C. Reilly.

Egyetlen negatívumot tudok felírni, méghozzá azt, hogy amennyire rendben voltak a főhősök, annyira vérszegény karakterizációt kaptak a gonoszok – így Thanos, Ronan és Nebula karaktere is – , mint amilyen vérszegély volt a pápai Petőfi literes popcornja ízileg.

Ezzel együtt a Marvel tökéletesen elérte a célját, biztosak lehetünk benne, hogy a Galaxis őrzői számtalan platformon, szinte minden korosztály számára feltűnnek még a közeljövőben.

10/9

SPOILER

Share This