A Golden Globe-hoz hasonló díjátadó gálát akarnak az oroszok

0 190

A hollywoodi Golden Globe-díj mintájára Oroszországban is átadják díjaikat a filmes újságírók, az első ceremóniát még idén megrendezik – adta hírül a The Hollywood Reporter csütörtökön.

A Nyílt Országos Sajtódíj létrehozásával az orosz filmkritikus-közösség tekintélyét kívánják megerősíteni, a díjakat a Golden Globe-tól eltérően nem a külföldi tudósítók, hanem elsősorban az orosz újságírók ítélik oda.

“Az orosz újságíróknak nagy szerepe van a kortárs orosz filmek népszerűsítésében, kritikai megítélésük hozzájárul filmművészetünk minőségének és versenyképességének növeléséhez” – mondta Oleg Ivanov, az orosz filmművészeti szövetség elnökhelyettese az új díjat bemutatva.

Az elismeréseket a tervek szerint első ízben idén adják át, mivel 2016 a mozi éve Oroszországban. A pontos dátumot egyelőre nem jelentették be, de valószínűleg márciusban lesz a gála. A díjkategóriákat sem hirdették még ki, de bizonyára díjazzák majd a legjobb filmet, rendezőt és külföldi filmet is.

Oroszországban korábban is felmerültek már tervek azzal kapcsolatban, hogy a nagy nemzetközi filmdíjaknak megfelelő díjakat alapítsanak azzal az indoklással, hogy a nemzetközi díjátadókon gyakran mellőzik az orosz filmeket.

Tavaly szóba került, hogy az orosz filmművészeti szövetség égisze alatt alapítsanak egy alternatív Oscar-díjat a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) filmjei számára. Emellett felmerült a cannes-i filmfesztivállal párhuzamosan megszervezendő alternatív-Cannes ötlete is.

Tavaly Andrej Zvjagincev Leviatán című alkotása kapta a legjobb idegen nyelvű film díját a Golden Globe-ceremónián, a produkciót Oscar-díjra is jelölte az amerikai filmakadémia.