A háború poklában értelmét veszti az idő – Messze az otthon rövidfilmkritika

Long Way Home (2017)

0 1 492

A Mindenki Oscar-sikere óta a szkeptikusabbak is jól tudják, hogy a magyar mozgóképreneszánsz közepette nem csak a a nagyjátékfilmekre kell odafigyelni, hiszen a tehetséges alkotókat a rövid játékidő sem akadályozhatja meg a magas minőség produkálásában. A Messze az otthon újabb nagyszerű példa erre.

 

Korábban is ejtettünk már szót Gál Sándor háborús kisfilmjéről, ami már előzetese alapján is igencsak ambiciózus, érdekes élményt jósolt, most pedig a rendező jóvoltából lehetőségem nyílt megtekinteni a teljes alkotást (ezúton is köszönet érte). Rendkívül jó, hatásos rövidfilmet láttam.

Tény és való, a Messze az otthon nem nevezhető igazán eredeti alkotásnak sem filmtechnikailag, sem történetileg, viszont a választott panelekből elsőosztályúan dolgozza ki az emlékezetes összképet.

home2

Értelemszerű, hogy egy alacsonyabb költségvetésből készülő rövidfilmnek nem szemfényvesztő allűrökkel, hanem jól elhelyezett, ügyesen adagolt kreativitással kell operálnia. A Messze az otthon ezen a fronton vizsgázik jelesre, hiszen a mű végső soron minden részletében igencsak egyszerű. Nagyon kevés szereplőt mozgat, és a játékidő nagy részében csupán egy átlagosnak mondható erdő szolgál a cselekmény színteréül.

Ám a rendező kiválóan mozgatja maroknyi szereplőgárdájának tagjait, és az ügyes vágással, a hiteles, dinamikus, de nem túl kapkodó kamerakezeléssel, valamint az elsőosztályúan érvényesített hanghatásokkal tényleg elhiteti velünk, hogy a fák között menekülő Albertre (a kifejezetten jól alakító Bárdi Gergő tolmácsolásában) valóban minden sarokból halálos veszély leselkedik. Mert nem kell látnunk az ellenséget ahhoz, hogy megijedjünk a fák törzsein csattanó lövedékektől.

home

A cselekmény ügyesen manőverezik az alig negyedórás játékidő hullámain. Nagyjából félúton remekül tálalt, kiemelkedően hatásos fordulat érkezik, amelynek tartalmáról csak utólagosan érezzük, hogy végig mennyire nyilvánvaló volt. De hát ugye, valahogy így fest egy minőségi drámai fordulat. Ekkor válik a korábbi kisebb utalást kiegészítendően egyértelművé, hogy mennyire fontos szimbólum ebben a történetben az idő. A Messze az otthon kiváló fordulópontján a múltat és a jelent mossa össze, mindössze néhány pillanatban prezentálva fajsúlyos tablót a háború borzalmáról.

75%
Erőteljes rövidfilm

Gál Sándor filmje ismerős összetevőkből kotyvaszt, de ezt végig biztos kézzel teszi, így a végeredményben megszülető ízvilág ugyan nem újszerű, de kifejezetten ínycsiklandó. Aki azt hitte, hogy tizennégy percben nem lehet érdemben értekezni a háborúról, most láthatja a cáfolatot.

  • 1. érték
  • 2. érték