A hétköznapok nyugalma – PATERSON filmkritika

0 483

Jim Jarmusch-t talán nem kell bemutatni, filmjeiben nagy szerepet kapnak az érzelmek illetve tanulsággal, érdekességgel is szolgálnak.

Legújabb filmjét köszönthetjük a Paterson képében, ám sajnos mint sok más filmnél 1 év kellett, mire eljutott a hazai mozikba. 2016-ban rengeteg jelölést kapott a Cannes-i filmfesztiválon.

Paterson

A film egy Paterson nevű férfiről és feleségéről szól, akik egy Paterson nevű városban élnek.

A játékidő alatt a házaspár egy hetét mutatja be hétfőtől vasárnapig Paterson életéből, aki Patersonban buszsofőr. Minden nap ugyanúgy zajlik: Főszereplőnk korán kel és munkahelyére megy, ahol ugye buszsofőr, aki szerte a városban szállítja az embereket, közben hallgatja hogy mit beszélnek egymás között. Szüneteiben verseket ír noteszába, amit magával visz. Munka után kutyájukat megsétáltatja és megáll a sörözőnél egy –két pofa sörre és itt többek között a bár tulajával és pár ismerőssel beszélget. A felesége szereti a verseit és unszolja hogy publikálja őket, azonban váratlan dolog történik a versekkel.

A film többek között a házaspár dinamikájáról szól, akik teljesen különböznek, mert míg a férfi egy rendszerszerető egyén, aki még a mobiltelefont se szívesen használ, addig felesége mindig másban látja a lehetőséget és halad a korral.

paterson filmkritika

Továbbá szól még az értékteremtésről ezen versek által, valamint a költészet születéséről is. Érdemes figyelni a dialógokat a főszereplő és a japán szereplő között film vége felé.

A film technikai dolgai teljesen rendben vannak, valamint a színészi játékra sem lehet panasz. Paterson szerepében Kylo… elnézést Adam Driver, valamint a többi szereplő is súlyának megfelelően van jelen, viszont van elég sok kivétel. Kiemelendő a feleség (Golshifteh Farahani) játéka aki nemcsak felvillanyozó, de különleges is, valamint a kutya is fontos szereplő lesz a filmben.

Fontos kiemelni, hogy az év blockbusterei közepette érdemes időt szánni e film megtekintésére, mert egy stresszes nap után lenyugtatja az embert és ilyet ritkán tapasztalhatunk mostanában.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a filmet kézenfekvő hibái ellenére is.

Pozítivumok:

  • Érdekes téma
  • Jó színészi játék
  • Nyugtató jelleg

Negatívumok:

  • Olykor tényleg unalmas
  • Sok a töltelék szereplő
Paterson (2016)
80%
Ajánlott!

A Paterson egy nyugodt és hétköznapi film és pont ettől olyan jó a plusz érdekességekről (értékteremtés, költészet) nem is beszélve hibái ellenére is. Mindenképp javasolt a megnézése!!

  • Szerintem