Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

A homár villámkritika

The Lobster (2015)

0

Emlékeztek még, mikor esetleges állami segítséggel gondolták volna, hogy a magányos fiatalok párt válasszanak??? Mert az olyan fontos, aztán a lányok gyorsan szüljenek mert fogy a magyar. A MIÉRT??? kérdést persze kerüljük, a lényeg, legyen párja az embernek.

A Lobstert a görög Yorgos Lathimos rendezte, és 100 olvasóból 2-nek merném ajánlani: és igen, magam úgy vélném, ez baj. Méghozzá annak a baja, hogy olyanok a… befogom a pofámat.

Rohadt jó film ez kérem, csak a végére megcsúszik a tinta: a darab első egy órája viszont olyan erős, hogy versenyezni nem lehet vele. Tele van abszurditással, humorral, tele van a mai világot kifigurázó értékekkel: és hogy az emberek jó része mennyire be van szarva attól, hogy egyedül marad, és ezért mennyi megaláztatást is képes benyelni.

A hotelban játszódó történések a végletekig kidolgozottak, a modern kapcsolatfüggőségtől kezdve ahogy az embert irányítják (itt a hotel személyzete tanít, a világunkban pedig a net, a magazinok és még mittudoménhány fórum. Imádom, mikor olyan ablakok nyílnak meg, így tarthatod meg a fiúdat…így néz ki randira….így nem fáj a lány segge ha a barátja farka nagyobb az átlagnál anális közösülés esetén stb, hiánypotló írások, és sokan komolyan is veszik). Mindezt bődületesen egyszerűre vett párbeszédekkel – melyek persze direkte ilyenek!! – és szédületes egyéni alakításokkal húzzák még jobbra: Colin Farell nálam így tette jóvá a Banks úr megmentésében elkövetett ripacskodását, szó szerint színész volt minden rezdülésében.

Aztán a mozi második fele kicsit gyengébbre sikeredett, ahogy az erdőben szaladgál a magányosok csapatával, de még mindig a szórakoztató kategória: a végére viszont tényleg kifulladnak a dolgok. Azt éreztem az utolsó 10 percben, gyakorlatilag amit szerettek volna, mindent elmondtak az alkotók, de érezték, kéne még valami ütős….csak nem maradt semmi a zsákban.

Ám a Homár ettől még parádés: egyedi, genyó, ügyes és átgondolt, jól eljátszott és hihetetlenül vicces – főleg annak, akik… áh,kár végig írni. A többiek felhergelődnek a valóságon.

80%
Majdnem tökéletes!
  • Szerintünk:
Share This