A hűtlenség ismeretlene – The Affair (A viszony) : A 3. évad

0 1 547

A The Affair sorozat sem a felkapott sorozatok közé tartozik, ehhez képest – akár csak a Rectify sorozat – egy igazi kincs a maga nemében azoknak, akik nem csupán a szórakoztatást helyezik előtérbe, ha tévézésről van szó, de szeretnek elgondolkodni azon, amit láttak, hovatovább saját magukat beleképzelni egy-egy történetbe.

the-affair

A The Affair esetében ez szinte megkerülhetetlen, hiszen elég komoly párkapcsolati drámáról van szó, amely egyáltalán nem a szappanoperákból és a romkomokból megismert módon próbálja ábrázolni két (sőt esetünkben négy, hat) ember egymás iránt érzett szerelmét és a család szentségét. A The Affair olyannyira komolyan ábrázolja ezeket a dolgokat, hogy volt, aki a sorozat első évadának hatására döntött a válás mellett.

A Showtime drámasorozat ugyanis elég komoly morális kérdéseket feszeget. Igaz, mint ez a harmadik évadban újra megerősítést nyert, egyszerűen képtelenek elengedni a leginkább csak töltelékként szolgáló krimiszálat, de még mindig mindenekelőtt a férfi és nő viszonyáról, közös és különéletéről, szerelméről, vívódásairól szól.

affair-season-3-episode-4

A The Affairben persze nincsenek igazán hősök. Ebben a sorozatban már mindenki valamilyen szinten antihős, hiszen a 3. évadban már az eddig makulátlan Cole (Joshua Jackson) is besározta magát azzal, hogy megcsalta újdonsült feleségét. De vajon felmenti őt, hogy mindezt azzal a nővel tette, akivel nem csak hosszú házas évek, de egy közös tragédia, egy közösen elveszített egy gyermek és egy azóta született gyermek is összeköti? Nem egyszerű ítéletet mondani felettük, hiszen ahogy Cole-nak, úgy Alisonnak (Ruth Wilson), Helennek (Maura Tierney) és Noahnak (Dominic West) is megvolt az önigazolása a maga tetteire, hiszen ezt a négy embert valamilyen módon különös kapocs köti a másikhoz.

Amikor azon morfondírozunk, hogy Helen mi a fenéért nem tud még mindig lemondani Noahról, aki megcsalta, megalázta, cserbenhagyta őt számtalan alkalommal, akkor mi magunk meg is tudjuk válaszolni ezt a kérdést azzal, hogy egyrészt élete szerelmes, másrészt ott vannak a közös gyerekek, harmadrészt meg ott van az együtt leélt fél élet – azt nem is említve, hogy Noah Helen helyett (is) vállalta a börtönt. Elfogadható válasz, de lehet, hogy sokan egészen másként éreznénk Helen helyében.

the-affair-helen

A The Affair alaposan megosztja a nézőket és nem csak a férfi-női oldalról, hanem általában véve nehéz két olyan embert találni, akik azonosan gondolkodnának a főszereplőkkel kapcsolatban, ez pedig kiváló táptalajt nyújt annak, hogy a sorozat kult-státuszba emelkedhessen.

A sorozat legnagyobb erőssége persze a párhuzamos történetmesélés, amelynek az első két évadban elég erősen megvolt a funkciója és persze alaposan összezavarta a nézőt, amikor kiderült, hogy mind Noah, mind Alison egészen másként emlékezik vissza, nem csak az első együttlétre, de számtalan apróbb-nagyobb momentumra. Idővel ebbe aztán Helen és Cole karakterei is bekapcsolódtak, akikkel sok esetben rokonszenvezett a néző, sőt a sorozat 2. évadára egyértelműen főszereplővé léptek elő, aminek köszönhetően az én szememben (a főleg a Vészhelyzetből ismert) Maure Tierney és (a nem igazán a színészi kihívásairól híres Dawson és a haverok, illetve A rejtély sztárja) Joshua Jakcson is komoly szintet léptek, mint színészek. Sőt, leírhatjuk Tierney legalább olyan zseniális pillanatokat produkált a sorozatnak, mint Wilson, ahogy Joshua Jackson is kiválóan érzett rá karaktere összetettségére.

Dominic West as Noah Solloway in The Affair (season 3, episode 1). - Photo: Jojo Whilden/SHOWTIME - Photo ID: TheAffair_301_0065

A The Affair szintén fontos erénye is, hogy nem démonizálja a megcsalt felet, nem romantizálja túl magát a megcsalást, hanem a sablonostól egészen eltérő módon mutatja be a párkapcsolati viszonyokat.

Ezért is okoz kissé csalódást a harmadik évad (amelyből eddig 5 részt láttam), hiszen mind Noah, mind Alison karaktereiben azt érzem, hogy a sorozat korábbi történéseit kissé meghazudtolva elbagatellizálják a korábbi kapcsolatukat. Noah Helennel szemben viselkedik úgy, mintha az csak egy futó kaland lett volna, még Alison Noah irányába tett olyan megjegyzéseket, amelyek kissé komolytalanná teszi mindazt az érzelmi hullámvasutat, erotikus vibrálást, amit az első évadban mi is láthattunk. Persze jó kérdés, hogy hogyan alakult a viszonyuk abban az időben, ami a második és harmadik évad között telt el, bár sanszos, hogy ez a fantáziánkra lesz bízva.

Szerencsére az évad ötödik részében végre ismét kezdi megtalálni a hangját a sorozat, Alison és Noah Block Island kitérője a sorozat legszebb napjait idézte, ezért is sajnálatos, hogy a végén meghúzták azt a bizonyos „autósüldözéses” jelenetet, amivel kapcsolatban egyébként jegyezzük meg, hogy sokkal inkább Noah egyre inkább elszabaduló paranoiájáról lehet szó, mintsem arról, hogy a Brendan Fraser által alakított börtönőr akarná pokollá tenni az életét.

affair-season-3-cast

Az mostani évad elég megosztó, azonban ezúttal egészen másként osztja meg a nézőket, mint korábban: miközben az évad zseniális beszélgetéseket produkál, addig az írók olcsó krimihúzásokkal próbálják katalizálni a sorozatot és mindenáron valami cselekményt vinni bele, ahelyett, hogy megmaradna annak a melankolikus drámának, amiként elfogadtuk a sorozatot. (Oké, hogy az első két évadban Scotty halála miatt végig jelen volt a krimi szál, de ezt itt kellett volna annyiban hagyni és megmaradni a sorozat erősségénél, egyéniségénél.)

Azt persze el kell ismerni, hogy a sorozat még mindig zseniálisan tolja az arcunkba a homályos visszaemlékezéseket, legalábbis nem lehet másnak betudni, hogy a szereplők másként emlékeznek dolgokra amikor hazudni nincs okuk.

theaffair304

Ez egyébként az első évadot is kissé más szemszögbe helyezi, hiszen így nem egyértelmű, hogy a kihallgatásokon az egyik szereplő hazudott-e, vagy egyszerűen meggyőződésből mondta azt, amit. Ezt egyébként sosem tudjuk meg, hiszen bár folyamatosan két szemszögből látjuk az eseményeket, ezek a legtöbbször nem csengenek össze, a sorozat alkotói pedig nem kívánnak ítéletet mondani, sokkal inkább a nézőre bízzák, hogy összerakják azt, hogy valójában mi is történhetett. Azt hiszem mostanra egyértelmű lett, hogy valahol a két nézőpont közt kell keresnünk a valóságot.

A The Affair 3. évada idáig a leggyengébb talán, persze korai lenne még lemondani a sorozatról, hiszen könnyen meglehet, hogy az évadzáró rész után már egészen másként látjuk majd az eseményeket és persze egy-egy szereplőt.