Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

A könyvtolvaj – A film nem a könyv halála

Sőt, van filmes, akit a könyvek szeretete tesz sikeressé a moziiparban. Elizabeth Gabler 14 éve a Fox 2000 stúdió vezetője, szeret kockáztatni, pályáját hatalmas sikerek szegélyezik, és nagyon hisz az irodalomban: valószínűleg ezért is vágott bele A könyvtolvaj (The Book Thief, hazai bemutató: január 30.) elkészítésébe.

0

Sőt, van filmes, akit a könyvek szeretete tesz sikeressé a moziiparban. Elizabeth Gabler 14 éve a Fox 2000 stúdió vezetője, szeret kockáztatni, pályáját hatalmas sikerek szegélyezik, és nagyon hisz az irodalomban: valószínűleg ezért is vágott bele A könyvtolvaj (The Book Thief, hazai bemutató: január 30.) elkészítésébe.

Gablernek köszönhetően a stúdió korábban olyan regényeket filmesített meg, mint például Az ördög Pradát visel és a Pi élete ? pedig az utóbbit korábban minden stúdió és számtalan neves filmes megfilmesíthetetlennek ítélte. A Pi élete moziváltozatára a stúdió végül 120 millió dollárt költött, és nem bánták meg: a sikert több mint 611 millió dollárnyi bevétel és négy Oscar-díj bizonyítja. Az ördög Pradát visel hasonlóan népszerűvé vált.

Gabler következő, izgalmas vállalkozása egy a II. világháború idején, Németországban játszódó regény, melynek egy kislány a főszereplője ? és a Halál a narrátora. A producer azt mondja, azért is volt könnyű döntenie a regény megfilmesítéséről, mert a saját lánya nagyjából egyidős a főszereplővel ? de valószínűleg az is segítette, hogy a regény 2005-ös megjelenése után 230 hétig maradt a New York Times bestseller-listáján.

? A szavak erejében hiszek ? mondja a producer. ? És ahogy olvasom őket, rögtön képpé válnak bennem: A könyvtolvaj-ban is rögtön megláttam a lehetőséget. Tudtam, nem szabad megijedni: bele kell vágni a megfilmesítésébe.

A főszerepeket Geoffrey RushEmily Watson és két kamasz-színész (Sophie Nélisse és Ben Schnetzer) játssza? meg persze sok betű és könyv, amelyek még a világégés közepette is segíthetnek, sőt, akár életeket is menthetnek.

Share This