‘A marsi – Mentőexpedíció’ kritika

1 454

Ha van kategória, amiről gyűlölök írni, az a ‘blockbuster’ címkével ellátott filmek összessége, ugyanis kis túlzással mindegyik ugyanolyan. Néhol akciódús, néhol vicces, látszik, hogy sok pénz bele lett ölve a látványba és még a teásfiút is egy Oscarra-jelölt színész alakítja.

a-mentoexpedicio-4

Ridley Scott Mentőexpedíciója pont ilyen, a filmet pedig összegezni lehetne úgy, hogy “jó” és “szórakoztató” volt, hogy aztán a Redditen vagy éppen a Buzzfeeden ezer kommentes bejegyzések szülessenek arról mi volt valósághű és mi volt hatalmas hülyeség a filmben.

Tény, hogy egy a Marson játszódó történetben néha el kell rugaszkodni a valóságtól, bár ugye az itthon Mentőexpedíciónak csúfolt A marsi pont abban rohadt erős, hogy nagyon alapos munkát végez, amikor arról van szó, hogy mit lehet csinálni a Földön kívül és mit nem. Az is remek kérdés, hogy egy film adaptálásánál mi a fontosabb:

hogy az alapjául szolgáló regényhez

vagy pedig a valósághoz legyünk hűek?

a-mentoexpedicio-3

A Marson hatalmas homokvihar készül. A NASA űrhajósai biztonsági okokból azonnal elhagyják a bolygót: halott társuk testét sincs már idejük megkeresni.
Nem is találnák. Mark Watney (Matt Damon) ugyanis nem halt meg; csak a szkafanderébe épített adó meghibásodása miatt hiszik a többiek, hogy nem élte túl az első szélrohamokat.

A mérnök-botanikus mindent elkövet a túlélése érdekében: gépeket szerkeszt, élelmiszert termel, vizet gyárt, és amikor a Földi irányítók felfedezik, hogy él, felkészül a mentőexpedíció fogadására.

De az expedíció négy év múlva érkezik, méghozzá az ellenséges bolygó egy egészen másik pontjára. Neki 3200 kilométert kell utazni, hogy fogadhassa őket: egyedül, megfelelő felszerelés nélkül, végtelen magányban.

a-mentoexpedicio

A Mentőexpedíció a tavaly bemutatott Csillagok közötthöz hasonlóan leginkább tudományos oldalról kívánja megközelíteni a dolgokat, igaz Mark Watney (Matt Damon) karaktere sokkal izgalmasabbra és humorosabbra sikerült, a tudományos megközelítés is sokkal szórakoztatóbb lett, mint a Csillagok közöttben, ráadásul itt nem az egész emberiség, hanem csupán egyetlen ember élete a tét.

Én speciel valami 127 órához hasonló egyszemélyes show-t vártam, a film ehhez képest sokkal lazább keretek közt mozgott, a Marson játszódó egyszemélyes Damon-performansz mellett pedig fontos szerepet kapott a a Bálnából lett NASA irányítóközpont és a MüPa, ami kínaiak űrközpontjaként szolgált a filmben.

a-mentoexpedicio-2

Nálam mondjuk ezek jelentették a film legrosszabb pillanatait, ezek helyett sokkal többet hallgattam volna Watney elméleteiből, igaz akkor valószínűleg nem fogyott volna úgy a kóla, a popcorn és persze a mozijegy a pénztáraknál.

Bár a film az űrben és a Marson játszódik, teljesen indokolatlan a 3D, nekem legalábbis egyáltalán nem adott pluszélményt, a látványba pedig D-k nélkül sem nagyon lehetne belekötni, Ridley Scott így 80 felé közeledve sem feledkezett meg arról, hogy hogyan kell több mint alapos munkát végezni ezen a téren.

Matt Damon pedig az első perctől kezdve zseniális, szinte tökéletesen viszi el a hátán a filmet, sokadszor is bizonyítva, hogy az amerikai kormánynak megéri pénzt fektetni a megmentésébe.

rating9