A Médiatanács szerint veszélyes a társadalomra az Éjjel-Nappal Budapest

0 1 075

Az RTL Klub sorozatáról átfogó tanulmány készült, amely szerint túlnyomórészt alacsony iskolázottságúak nézik a műsort, és ők sem tartják követendő példának a szereplők viselkedését.

Az Éjjel-Nappal Budapest percepciója a befogadók körében (közvélemény-kutatás), valamint a reality valóságábrázolása címmel készült átfogó elemzés az RTL Klub népszerű programjáról, amelyből áprilisban vetítették az ezredik epizódot. A Médiatanács azért rendelte meg a tanulmányt, hogy rávilágítson annak jellemzőire, esetleges visszásságaira. A hatóság korábban több alkalommal is vizsgálta a műsorszámot, és a kábítószer-használat, a szexualitás, valamint az agresszivitás kifogásolható bemutatási módjai miatt hozott elmarasztaló határozatokat a műsorral szemben.

A tanulmány két megközelítésből mutatja be az Éjjel-Nappal Budapest által képviselt aggályos jellemzőket: egyrészt egy közvélemény-kutatás segítségével felmérte azokat a befogadói véleményeket, amelyek a műsorszámmal kapcsolatban a magyar társadalomban léteznek, másrészt feltérképezte a program valóságábrázolását, amely számos rosszallást váltott ki a befogadók részéről, különösen, hogy az RTL Klub valóságshownak állítja be a forgatókönyv alapján készült, színészekkel előadott műsorszámát.

A reprezentatív mintán készült közvélemény-kutatás rámutatott, hogy a műsort többségében nők nézik (67%), és kiemelkedően az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők között népszerű, a rendszeres nézők 73 százalékát ők adják. A műsorszám által megjelenített életstílust a megkérdezettek túlnyomó többsége nem tartja elfogadhatónak: 83 százalékuk úgy vélekedik, ez egyáltalán nem szolgálhat mintául a mai fiatalok számára.

A nézők zöme (90%) azt vallja, hogy a programban bemutatott baráti és párkapcsolatokban nagyon sok probléma, konfliktus jelenik meg. A válaszolók általános meggyőződése, hogy az a mód, ahogyan a fiatalok a programbeli párkapcsolatokban a partnerükkel, szerelmükkel viselkednek, a mai fiatalság számára egyáltalán nem követendő, példaértékű. A sorozatot követők 59 százaléka úgy gondolja, a széria készítői túl nagy hangsúlyt fektetnek a szexualitás bemutatására a műsorban.

A felmérés és a tanulmány számos aggályos elemre, illetve a lehetséges veszélyekre világít rá, melyet a program magában hordoz a védendő korosztályt illetően. A Médiatanács megállapítása szerint szükséges a társadalom figyelmét felhívni azokra a gondokra is, amelyeket a jogszabályok nem rendeznek, és túlmutatnak azon a minimumon, amelyet a törvény képvisel.