A néger Rocky nem néger Rocky, de az

0 409

Ha volt a film aminek bejelentésének hírét teljesen körberöhögtem, az a Rocky-franchise újraélesztésének szánt Creed (hazánkban Creed: Apollo fia), ugyanis elképzelhetetlennek tartottam, hogy bármit is visszahozzon a Rocky-nosztalgiából, ily módon egy teljesen felesleges projektnek gondoltam.

Creed Apollo fia kritika

A film főszereplője Adonis Johnson (Michael B. Jordan) soha nem ismerhette világhírű apját, a nehézsúlyú bajnok Apollo Creedet, aki még az ő születése előtt meghalt. Tagadhatatlan azonban, hogy a box a vérében van, ezért Adonis Philadelphiába utazik, ahol Apollo Creed legendás meccsét vívta az akkor még feltörekvő Rocky Balboa-val. A városba érkezve Adonis megkeresi Rocky-t és arra kéri, hogy legyen az edzője. Bár Rocky ragaszkodik hozzá, hogy ő már visszavonult, meglátja Adonisban egykori riválisa, majd későbbi jóbarátja Apollo erejét és elszántságát. Beleegyezik, hogy a fiatal boxolót a szárnyai alá vegye, még úgy is, hogy az egykori bajnok egy sokkal halálosabb ellenféllel küzd, mint akikkel valaha farkasszemet nézett a ringben.

Tömören ennyi lenne a Creed: Apollo fia története, vagyis nem egy túl bonyolult történetről van szó, sőt, ahogy sejthető volt, nagyban idézi a Rocky első részét. Csakhogy nem egy tucatfolytatás, vagy egy “feketére írt” remake, sokkal inkább kijelenthető, hogy ezzel a filmmel lett teljes (még akkor is, ha már tudjuk, hogy lesz folytatás) Rocky Balboa története.

Creed Apollo fia filmkritika

Pedig Sylvester Stallone nem lopja el a showt, nagyon finoman végig a háttérben maradva, igazi mentorként tolja végig a filmet a valaha volt eddig legjobb színészi játékát bemutatva – egyáltalán nem sajnáljuk tőle a Golden Globe díjat, soha nem gondoltuk volna, hogy Stallone ilyen éretten is tud színészkedni. De a főszereplőt, Michael B. Jordant sem érheti kritika, kimondottan jó párost alakítanak Stallonéval,

Bár fentebb azt írtam a Creed nem egy fekete Rocky-remake, a főszereplő bőrszíne mellett szinte nem is lehet megkerülni, hogy a rendező Ryan Coogler is fekete, ez pedig szinte végig érezhető a film során, elsősorban a tracklistnek köszönhetően (amelyen egyébként a Biancát alakító Tessa Thompson is előad).

Michael B. Jordan és Sylvester Stallone a Creed című filmben

A Creed egyébként szerethető, de nagyon is hatásvadász elemekkel ápoló eredettörténet, bár ez a hatásvadászat eléri célját, a film végére már összeszorult gyomorral nézzük Adonis és ellenfele harcát. Az operatőri munka néhol zseniális, a vágás nélküli, vagy vágás nélkülinek tűnő jelenetek nagyon rendben vannak, néha olyan, mint ha magunk is ott lennénk a ringben.

A fizikai felkészülés mellett persze moralizálnak is egy kicsit, de ez sem megy a film kárára, sőt, még némi pluszt is adnak neki, szinte már családi filmmé teszik az egyébként is inkább minden korosztálynak belőtt Creedet.

Nem mondom, hogy ez lesz a mi generációnk Rocky-ja, sokkal inkább nevezhető korrekt iparos munkának, és semmi esetre sem csalódás.

rating6