A Saul fia tovább írja történelmét

0 354

Alig öt héttel ezelőtt kezdték el játszani az amerikai mozik az időközben Golden Globe-bal kitüntetett és Oscar-díjra jelölt Saul fiát, azonban ennyi is elég volt a holokausztdrámának ahhoz, hogy a rendszerváltás óta az Egyesült Államokban bemutatott legsikeresebb magyar produkcióvá váljon.

saul_fia_film

Több mint 330 ezer dollárt hozva a Saul fia mostanra olyan filmeket hagyott le, mint a Sorstalanság, a Kontroll és az eddigi bajnok Fehér Isten, amelynek tizenhárom hétre volt szüksége a maga 282 ezer dollárja összeszedéséhez.

A legsikeresebb magyar filmek az Egyesült Államokban:

1. Saul fia (334 676 dollár)
2. Fehér Isten (282 358 dollár)
3. Kontroll (237 138 dollár)
4. Sorstalanság (196 857 dollár)
5. A nagy füzet (66 559 dollár)
6. A torinói ló (56 391 dollár)
7. Hukkle (53 715 dollár)
8. Taxidermia (11 408 dollár)

A Saul fia bevételi rekordjához természetesen az Arany Glóbusz és az Oscar-jelölés is hozzájárult, ugyanis a forgalmazó Sony Pictures Classics éppen ezek miatt emelte meg a kópiaszámot, így múlt péntek óta a korábbi négy helyett immár huszonegy amerikai mozi vetíti Nemes Jeles László filmjét. Ráadásul ezzel még messze nincs vége a Saul fia menetelésének, ugyanis a film producere, Sipos Gábor szerint a tengerentúli forgalmazó a közeljövőben további több száz moziban tervezi még bemutatni a magyar alkotást.

A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból. A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a “titkok őrzőit”, néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése volt. A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút. 1944, Auschwitz-Birkenau.

Saul Ausländer (Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket.

Saul fia poszter