Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

A sorozatkészítés magasfoka: A SZOLGÁLÓLÁNY MESÉJE 1.évad kritika

0

Ma már tucatszámra készítenek jobbnál jobb és rosszabbnál rosszabb sorozatokat egyaránt. És sajnos egyre ritkább a jó, így amikor hozzánk vágnak valami majdnem zseniálisat, amellett nem lehet elmenni szó nélkül.

A Hulu 2016 tavaszán jelentette be, hogy feldolgozzák Margaret Atwood 1985-ben megírt nagysikerű novelláját, melyet egyszer már filmre is vittek 1990-ben, azóta majdnem 30 év telt el és a készítők erősen beletaláltak a történet sorozat formájába átültetett aktualitásába.

A történet egy disztópikus államban játszódik a jövőben, az addigra szétesett USA egy területén, ahol teljes diktatúra van. Az életben maradt embereknek nemcsak a természeti csapásokat kell túlélni, hanem a folyamatosan csökkenő népességet is, mivel egyre kevesebb nő termékeny – nekik átnevelő táborokba kell vonulni, például a főhősnek is, aki a terület egyik parancsnokának udvartartásába kerül.

Az évszázadok során rengetek írás született a jövővel kapcsolatban. Az e körül való fantáziálás sok elgondolkodtató és sikeres történetet szült az irodalomban, amiket előszeretettel visznek mindig filmvászonra és ez alól A szolgálólány meséje sem kivétel, de valamiben mégis más. Már az alaptörténet is figyelemfelkeltő és mardosóan érdekfeszítő, viszont abban különböztetném meg a többi utópikus és disztópikus történethez képest, hogy ez nem is olyan irreális a jelenhez viszonyítva mint gondoljuk, mindez pedig megadja az alapját az amúgy is hihetetlenül egyedi, de gyomorforgató hangulatnak.

Ez a széria nem csak azért jó, mert jó a könyv és jól adaptálták, hanem mert tartalmazza az összes eszközt, amit nagyon sok sorozat megkreálásánál a készítők figyelmen kívül hagynak. ( vagy elfelejtettek).

A sorozatot 10 részesre rendelték be és már megerősítették, hogy visszatér a képernyőre a 2. évad keretében 2018-ban. Mind a 10 epizód úgy van megalkotva, ahogy lennie kell. Egyszerre követi a saját vonalvezetési stratégiáját, de ugyanakkor fel is bontja azt hatáskeltés végett, és így válik teljesen kiszámíthatatlanná. Az atmoszférája szokatlan, egyben briliáns, bizonyos jeleneteknél úgy éreztem, mintha egy kosztümös drámát néznék, ám ezt az érzetet rögtön kettérombolta a legapróbb részlet is mint pl.: egy szirénázó kocsi hangja. Ez is rendkívül jól ábrázolja a világot, ami a múltbeli önismétlő folyamatot tárja elénk a társadalom szempontjából.

Amellett, hogy nagyon komoly és vérfagyasztó jeleneteknek lehetünk a szemtanúi, muszáj említést tennem arról a zseniális dramaturgiai eszközről, mely a főszereplőhöz, Offredhez köthető. Hallhatjuk a belső gondolatait, ami megmutatja nekünk az igazi énjét, June-t. Enélkül a karakter kiforratlan lenne a néző felé, valamint nem létezne a sorozat egyetlen, pici humorforrása sem.

Mint említettem a részek múlásával a figyelmünk és az érdekeltségünk sem tompul, de nem azért mert az epizód vége szolgáltatja a nyitott szálat, amitől tovább kéne néznünk. Az történet egésze csak akkor lehet a miénk, ha mindent láttunk, ugyanis az évad tele van flashbackekkel, de azok sem időrendben kerülnek elénk. A történet jelenjének az eseményei is lassan haladnak előre. Mindegyik epizód magában hordozza a meglepetés és a feszültség erejét, de csak pár rész végére mondanám azt, hogy igazán epic, de amelyik az, az aztán nagyot üt. Bár itt megjegyezném, hogy Margaret Atwood is részt vett az összes epizód munkálatában, ami szerintem erősen meghatározta azt, hogy bukás nem igen lehet a sorozat.

90%
Briliáns

Mindenképpen megéri megnézni. Egyedi, fordulatos, beteg és meglep minket minden lehetséges módon. A műfaj példát vehet a zsenialitásáról.

  • Szerintem
Share This