Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

A THE WITCHER sorozatváltozatának Cirije szinte biztosan nem lesz kaukázusi

Fekete, ázsiai vagy egyéb kisebbségi etnikai szereplőt keresnek a The Witcher sorozatba. 

0

A National Youth Theatre meghirdette Ciri szerepét, a hirdetésben pedig egy olyan 15-16, de 18 évesnél semmiképpen sem több fiatal színésznőt keresnek, aki akár egy 13-14 évest is könnyen el tud játszani. 

A keményvonalas The Witcher rajongók számára azonban megdöbbentő lehet a felhívás azon része, amelyben kikötik, hogy semmiképpen sem fehér szereplőt keresnek, hanem fekete, ázsiai vagy egyéb kisebbségi etnikai származású szereplőt, legalábbis ezt jelenti a hirdetésben megjelölt BAME mozaikszó: Black, Asian and Minority Ethnic.

Ez nem csak azért meglepő, mert eddig mindig fehér bőrűként, ha úgy tetszik kaukázusiként ábrázolták a karaktert, hanem azért is mert tulajdonképpen máshogy nem is lehetne, tekintve, hogy a The Witcher a szláv mondavilágra épül – vagyis nem hogy értelmetlen dolog, de még csak nem is hűek Andrzej Sapkowski történetéhez. Még el is fogadná az ember a dolgot, ha a meghallgatáson derülne ki mondjuk egy fekete színésznőről, hogy zseniálisan hozza Ciri karakterét, de így hogy tudatosan keresnek más etnikumú karaktert, csak olyan dolgokra tudunk gondolni, hogy Ríviai Geralt legyen homoszexuális és Harvey Weinstein legyen a főgonosz.

Hozzáteszem – bár a videójátékokban kaukázusiként ábrázolták – a regényekből csak az derül ki, hogy Cirinek szürke haja és zöld szeme van, igaz ettől még a szláv az szláv (vagyis lengyel, szerb, szlovák, cseh, bolgár, horvát, szlovén vagy éppen ukrán).

A The Witcher, vagyis a Vaják fantasy könyvsorozat, Andrzej Sapkowski lengyel író elbeszéléseit és regényeit tartalmazza. A történetek olyan világban játszódnak, amelyet mágikus erővel rendelkező vagy hétköznapi lények, emberi és nem-humán fajok, tündék, törpök, vámpírok, alakváltók, egyszarvúak népesítenek be. A főhős, Ríviai Geralt (akit Henry Cavill alakít majd a sorozatban) pénzért, hivatásszerűen veszedelmes szörnyek kiirtásával, de legalábbis hatástalanításával foglalkozik. Ezt a tevékenységet az író által létrehozott világban a vajákok végzik, maguk sem veszélytelen szereplői a történeteknek. A könyvek jellegzetes hangulatú vegyülékét adják a népmeséknek, a fantasynek, az iróniának, a kelet-európai középkornak és a szláv-lengyel mitológiának

A 8 részes sorozat forgatása most novemberben kezdődik és 2019 májusig tart majd előreláthatólag, s mivel a forgatás Budapesten lesz, így akár arra esély nyílik, hogy szerepelj a filmben, igaz Ciri szerepére nem feltétlenül hazánkban keresnek szereplőt…

A hirdetésre egyébként itt lehet jelentkezni, ha valaki esetleg mégis megpróbálná.

Share This