Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

A történet, ami szinte forgatókönyv szerűen a valóságban is lejátszódott – ARTHUR GORDON PYM, A TENGERÉSZ

Edgar Allan Poe-nak volt egy időgépe?

0

Azt már rég tudjuk, hogy néha az élet olyan furcsa dolgokat produkál amik az emberi elme számára szinte felfoghatatlanok. Edgar Allan Poe híres története esetében is elmondhatjuk mindezt. Sőt…

Fülszöveg:

A nantucketi kereskedő fia Arthur Gordon Pym a kamaszlélek vágyakozásával gondol a nagy Ismeretlenre, a beláthatatlan óceánra, míg végül sikerül gyermekfővel felszállnia a Grampus nevű vitorlásra és elindulnia a megálmodott kalandok felé. Ebben a történetben minden van, ami a szokványos tengerészhistóriák kelléktárából való: fogság a hajó fenekén, éhség, reménytelenség, hajótörés, kalózkodás, halál, harc a barbár szigetlekókkal stb. Mégis!…
Mégis a színes, csillogó fantáziával átszőtt, kristálytiszta logikával vezetett eseménysor, melyhez a hős kalandjai kapcsolódnak, lényegében ürügy ahhoz, hogy az író bekalandozza az emberi lélek rejtett mélységeit.

Tehát a története lényege valahogy ebben áll, kivéve talán azt az igen csak érdekes részletet, hogy a sztori egyik legmegrázóbb momentuma, hogy bizony a hajó amin a négy matróz szolgál elsüllyed. Ha mindez nem lenne elég, a túlélőknek meg kell küzdeniük a különböző természeti hatásokkal, és persze a pusztító éhséggel. A központi kérdés egyértelműen az, hogy bizonyos körülmények között képesek vagyunk e kivetkőzni saját emberi mivoltunkból, és a túlélésért cserébe megtenni a megfelelő lépéseket. A matrózok életben maradásának kulcsa, hogy mielőbb élelemhez jussanak. Ez pedig másképp nem megoldható csak ha elfogyasszák az egyik hajón dolgozó felszolgálót, Richard Parker-t.

Poe saját elmondása szerint története megtörtént eseményeken alapult, ám ez egyáltalán nem bizonyítható. Az viszont igen, hogy 46 évvel később egy hasonló hajó szerencsétlenség történt, ahol a legénységnek meg kellett ennie a felszolgálót akit bizarr módon éppen Richard Parker-nek hívtak.

Úgy látszik, hogy ebben az esetben az élet és a fantázia teljes szinkronja érvényesült, igaz néhány év csúszással.

Share This