A tudomány világnapját ünnepli a Spektrum

Viele entscheidende Wendepunkte in der Geschichte sind von Klimawandeln begleitet. Honorarfrei - nur für diese Sendung bei Nennung ZDF und Jürgen Rehberg
0 649

Izgalmas felfedezések, elképesztő találmányok és lenyűgöző felvételek egész nap a Spektrumon

A tudomány világnapja a békéért és fejlődésért, azaz a World Science Day for Peace and Development, 2002 óta a magáról a tudományról, felfedezésekről, találmányokról és felfedezőikről szóló világnapot magyar kezdeményezésre hirdették meg. Az UNESCO párizsi közgyűlése 2001 októberében határozott a megünnepléséről.

Tudás szórakozva, könnyedén – a Spektrum az év többi napján is erre törekszik – ezen a napon azonban különös figyelmet fordít a tudomány és technika kiemelkedő vívmányainak bemutatására, beleértve a mindennapjainkat átszövő témákat is, legyen szó a memóriánkról vagy éppen a pánikbetegségről.

A lenyűgöző természeti jelenségektől kezdve az űrkutatáson át a hétköznapok mozzanatai mögött megbúvó tudományig számos témát felvonultat a jeles napon a csatorna.

A természeti jelenségek jó része olyan gyorsan játszódik le, hogy az emberi szem számára gyakorlatilag láthatatlan. A Láthatatlan pillanatok sorozat a legmodernebb slow motion kamerák felvételei segítségével mutatja be, mi minden történik egy szempillantás alatt. Extrém lassítások a leggyorsabb eseményekről.

A tudomány világnapján számos további műsort vetít a Spektrum:

Láthatatlan pillanatok 12:55-kor
Big Data: az emberarcú adathalmaz 14:00-kor
Túlnépesedés: Statisztikával a pánikkeltés ellen 15:00-kor
Biológia 2.0 16:00-kor
Az emberi memória titkai 17:00-kor
A világűr úttörői 18:00-kor
Földünk titkos története 19:00-kor
Így indult az élet 20:00-kor
Történelemformáló időjárás 21:00-kor