‘A visszatérő’ kritika

8 463

A visszatérő megtörtént események alapján készült. Magával ragadó, hátborzongató film egy férfi küzdelméről, a minden rettenet ellenére legyőzhetetlen élni akarásról és a teljes esélytelenséggel is dacoló emberi szellemről.

A visszatérő kritika

Hugh Glassra (Leonardo DiCaprio) a még feltérképezetlen amerikai vadonban rátámad egy medve: vadászcsapata többi tagja halottnak hiszi, és magára hagyja az áldozatot, társa, John Fitzgerald (Tom Hardy) pedig szándékosan tagadja meg a segítséget. Glass hihetetlen erőfeszítéssel dacol a természet és az ember kegyetlenségével. Őrületes kalandokat él túl, egymaga vág keresztül hegyen, erdőn, folyón és hómezőn, hogy bosszút álljon azon, aki hátrahagyta őt.

Azzal együtt, hogy Leonardo DiCaprio szinte hihetetlen alakítást nyújt, ez a túlélőtúra – hogy stílszerűek legyünk – néha átesik a ló túloldalára, ugyanis az általa alakított Hugh Glass olyan kalandokat él túl, ami egy Bosszúállónak is nyolc napon túl gyógyuló és valószínűleg maradandó sérüléseket okozna. Persze a történet “igaz történeten alapszik”, vagyis bőven van benne fikció, de egy-egy jelenetnél tényleg érezni lehetett, hogy ezt már nagyon túltolta Inarritu, már-már annyira, hogy az elvett a film hitelességéből.

Persze a The Revenant remek film, de nem elsősorban túlélőtúra, mint ahogy azt a hivatalos magyar szinopszis beállítja, sőt a szinopszis valójában rohadtul hazudik, a szerint ugyanis Hugh Glass a családjához akar hazatérni, pedig (SPOILER) rohadtul nem, hiszen nincs is családja, csupán a szemétládát akarja levadászni, aki ott hagyta őt megdögleni a semmi közepén és aki… Na de ez a közepes spoiler elég volt.

A visszatérő DiCaprio és a medve

A The Revenant a rendező korábbi filmjeihez hasonlóan kiválóan fényképezett, Emmanuel Lubezki operatőr a Birdmanhez hasonló megoldásokat választott, de ez már az előzetesekből átjött. Az viszont szinte hihetetlen, hogy csupán természetesen fények felhasználásával kenterbe veri bármelyik CGI-alapú látványfilmet. Inarritu filmje emellett nagyon erőteljes jelenetekkel bír, egy-kettőnél szó szerint levegőt venni sem mersz, a medvetámadás bemutatása pedig legalább annyira nyers és húsba vájó, mint az a Backcountry-ban is volt.

Inarritu nem csak a bosszút és a megpróbáltatásokat akarta bemutatni, hanem a korra jellemző fehér ember vs indiánok kapcsolatot is, amelynek bemutatásra nagyon ügyesen fűz be egy történetszálat, tovább emelve a film színvonalát.

A sajtó már a film bemutatása előtt is hangos volt attól, hogy ha “ezért sem kapja meg DiCaprio az Oscart…” akkor irgum-burgum lesz, de én viszont azt emelném ki, hogy Tom Hardy talán még őt is felülmúlta, hiszen élete legnagyobb alakításával hozta a minden emberi gonoszsággal megáldott Fitzgeraldot, akinek karaktere félelmetesebb bármely a tavalyi évben a mozikba keveredett főgonosznál.

rating8