Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Abbahagyhatatlan időpazarlás: RIVERDALE 1. évad kritika

0

Az amerikai The CW televíziótársaság  talán napjaink  legnagyobb sikereinek örvendő csatornája, mely egyértelműen a fiatal korcsoportra fókuszál. Olyan körülrajongott sorozatok köthetőek hozzá mint pl.: Szívek szállodája, Smallville vagy a még jelenleg is futó Odaát. A CW bizony ért ahhoz, hogy hogyan tartsa fenn az ifjúság és persze a felnőttek figyelmét évadról-évadra , spin-off vagy esetleg újonnan érkező sorozatokkal.

A Riverdale a 2017-es év új jövevénye, mely az Archie Comics képregénysorozatot dolgozza fel. Az előzetese alapján elég izgalmas kis szériának mutatta magát, de ahogyan a promójában is olvashattuk semmi sem az, aminek látszik.

Kezdődik a tanév, a város csak most ocsúdik egy aranyifjú gimnazista közelmúltbéli halálából – és már semmi sem olyan, mint régen. Az Archie Comics karaktereire (Archie, Betty, Veronica, a Pussycats-es Josie) alapozva, a mában játszódó sorozat, mely kisvárosi élet szürreális oldalát fedi fel, azt a sötétséget és furcsaságot, mely a város idilli álcája mögött húzódik. Van itt zenei karrierre vágyó fiatal, énekespalánta lány, tiltott tanár-diák viszony, szomszédjába szerelmes, de félénk lány, városba érkező új osztálytárs, kavaró menő lány és persze titkok.

A 45 perces Pilot teljes egészében olyan, mint a 2000-es évek tinifilmjei összegyúrva, leszámítva persze a sötét kis cliffhangert a végén. A kisváros életét teljesen felforgatja a helyiség leggazdagabb családjának, Blossomék fiának az eltűnése, a helyi gimnáziumét pedig a New Yorkból újonnan érkező gazdag lány, aki próbál beilleszkedni az iskola közepesen népszerű klikkjébe, amit viszont az eltűnt fiú testvére, a riverdale-i Regina George nem néz jó szemmel. Jó a Pilot, de egy valami mégis ott motoszkál a kobakunkban, mégpedig az, hogy ezt láttuk már valahol, ugyanis ez a háromnegyed óra végigviszi az összes lehetséges klisét mind cselekmény, mind karakterek szempontjából, amit valaha láthattunk filmen és sorozatokban egyaránt. De mindezek ellenére akkor mi vesz rá minket, hogy odacsábítson a második részhez? Egyértelműen a hangulata, melyet egyesek így jellemeztek: „Gossip Girl meets Twin Peaks” és milyen igazuk van! Ez az egyetlen pontja a sorozatnak, amibe én személy szerint nem tudnék belekötni, mert amibe beleszeret a néző az első részben az ez, és a készítők az évad végéig tolták úgy, hogy semmi nem tudta ezt megtörni és erre mondanék egy áment.

De most beszéljünk egy kicsit a karakterekről, hiszen mégiscsak ők adják az élesztőt a tésztába, amitől megkel az.

Rögtön kezdenék is a rendkívül gyenge színészi játékkal, ami épphogy elviselhetővé válik az évad vége felé ( vagy talán csak hozzászokunk?). És mindezeket még az sem tudja feledtetni, hogy behoznak a felnőtt szereplők körébe ismertebb arcokat mint: Luke Perry (Beverly Hills 90210), Mädchen Amick ( Twin Peaks\ véletlen volna?) vagy mint a 80-as évek nagy sztárját Molly Ringwald-ot.

Viszont tekintve az epizódok nem túl jó vonalvezetését, talán nem CSAK a színészek a hibásak, hanem hozzátesznek még rosszul megírt karaktereik is ehhez az érzethez. De lehet, hogy nem is jól fogalmazok, nem is ez a baj, hanem az ő kidolgozatlanságuk és a majdnem semmilyen karakterfejlődés, ugyanis némelyik szereplőnél van, némelyiknél nincs.

Az első évadra 13 epizódot rendeltek be, ami teljesen korrekt volt, hiszen ez teljesen elég volt a szériának, hogy a történet hiánytalanul kibontakozzon és a fináléban ténylegesen új kérdésekre hagyta nyitva a válaszokat. A fő kérdés pedig most már az, hogy az utolsó rész elég érdekes és izgalmas  volt-e ahhoz, hogy visszatérjünk a 2. évadhoz? Számomra igen, mert ahogy a címben is láthattátok: abbahagyhatatlan. Továbbá kíváncsi leszek, hogy milyen új fordulatot fog venni és ki tudja, talán a készítők tanulnak az első évad hibáiból és leraknak elénk valami teljesen eredetit.

 

Riverdale (1. évad)
50%
Szerethető

Van hova fejlődnie, sok hibát lehet benne felfedezni, de szerethető.
Ajánlom mindazoknak, akik egy olyan sorozat után vágyódnak, ami ötvözi a Gossip Girl + Twin Peaks + Pretty Little Liars + Teen Wolf hangulatát.

  • Szerintem
Share This