Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Akik már tudják hogyan végződik a Trónok harca

“A Trónok harca univerzuma elkezdett szűkülni” – interjú a sorozat készítőivel.

0

A zárórész után a sorozat két showrunnerje, David Benioff és Dan Weiss nem sokat ülnek a babérjaikon; máris az 5. évad munkálataival foglalkoznak, amely két könyvből, a Varjak lakomájából és a Sárkányok táncából merít majd. A készítők azt is elárulták, hogy Dorne-ban fog játszódni az új évad egy része, sok váratlan halálra számíthatunk még, és hogy maximálisan elégedettek a történet végkifejletével, amelyet George R.R. Martin megosztott velük.

Óriási mérföldkőhöz érkeztünk a történetben. George R.R. Martin annak idején trilógiának tervezte a Tűz és Jég dala ciklust, és a Kardok vihara végén érezni is, hogy az első igazán nagy fordulópont ekkor következik be a sagaban. Sok rajongó szerint innentől sokkal terjengősebbé, nyújtottabbá válik majd a történet. Ti hogy vágtatok bele az 5. évadba?

David Benioff & Dan Weiss: Miután befejeztük a 3. évadot, roppant idegesek voltunk a 4. évad miatt. Annyira vártuk, hogy képernyőre vigyük a Vörös Nászt, hogy úgy éreztük, bármi más ezután csupán halvány utánzata lehet annak, amit akkor csináltunk. Aztán egyre kevésbé lettünk feszültek, miközben a forgatókönyveket írtuk, mire pedig a kezünkben voltak a rendezők által megvágott epizódok, minden kétségünk elszállt, és tudtuk, hogy ismét egy remek évadnak nézünk elébe. Az 5. szezonnál aztán megint hasonlót éreztünk: mikor nekiálltunk az első vázlatoknak, mi magunk is elcsodálkoztunk, mennyi nyersanyagunk van, amit el kell mesélnünk, és most, hogy majdnem elkészültünk az összes forgatókönyvvel, nincs okunk kételkedni abban, hogy ez lesz az egyik legütősebb évad.

Eddig szinte minden évadban felhasználtatok olyan történetszálakat is a sorozatban, amelyek nem abból a könyvből származnak, amelyből a cselekmény nagy részét merítettétek. Ha tippelnem kellene, a következő évadban az 5. könyv (Sárkányok tánca) összes fontosabb eseményét kibontjátok, és nyilvánvalóan fel kell készülnötök arra, hogy a 6. évadot is felvezessétek. Mivel tudjátok, hogy a karakterek sorsa miként alakul majd a folytatásban, innentől a sorozat a saját útját járja majd?

Eddig is sűrűn konzultáltunk George-dzsal arról, merre tartanak a könyvei, és ezután is fogunk. A regények afféle tervrajzként szolgálnak a világhoz, amelyet építünk. Ettől függetlenül a sorozatnak a saját szabályai szerint kell működnie, és haladnia előre. A mi munkánk az, hogy próbáljuk a képességeinkhez mérten a lehető legjobban megközelíteni azt, amit George papírra álmodott.

Még mindig 7 évadban gondolkodtok?

Igen.

A produkció idén Spanyolországban is forog, és a kiszivárgott szereplőlista is tele van dorne-i karakterekkel. Jól gondoljuk, hogy ezek szerint sok időt fogunk eltölteni a következő évadban Dorne-ban? Mire vagytok a leginkább kíváncsiak ebben a történetszálban?

Valóban fontos szerepet játszik majd Dorne, és rendkívül izgatottak is vagyunk emiatt. Elvégre ki ne akarna Dorne-ban időzni? Rengeteg érdekesség és jó karkater található ott. És láttátok Oberyn ruháját?!

Ebben az évadban Kisujj és Varys is otthagyta az udvart, hogy a saját szakállukra dolgozzanak, bár a céljaik egyelőre homályosak. Mondanátok arról pár szót, velük mi fog történni?

Kisujj viszonylag közvetlen volt a céljait illetően néhány emberrel, köztük Varysszal, Sansával, és néhány szajhájával. Mindent akar. A Vastrónon szeretne ülni. Szükségszerűen az út odáig rögös és kanyargós lesz, de minden, amit tesz, valamilyen módon ezt az elhatározását szolgálja. Ami Varyst illeti, korábban ebben az évadban már utalt arra Tyrionnak, hogy az elsődleges érdeke, hogy magát védje. A tettei a fináléban mégis másról árulkodnak. Az egész, addig aprólékosan felépített életét eldobja azért, hogy megmentse Tyriont. Hogy ezután mi lesz? Nos, elsősorban ezt fogja elmesélni az 5. évad.

A szezon egyik nagy meglepetése volt a Mások jelenete Craster egyik babájával. A tél közeledtével számítsunk innentől egyre több hasonlóan misztikus jelenetre a sorozatban?

Mindig is a karakterek lesznek a legfontosabbak. Számunkra azok a legérdekesebb pillanatok, amelyek két ember között zajlanak egy kis szobában. Viszont megígérhetjük, hogy a Mások nem mennek sehová, a sárkányok sem lesznek kisebbek, Melisandre továbbra is gyakorolni fogja a mágiáját, az óriások még jobban be lesznek pöccenve, szóval a fantasy elemek továbbra is ott lesznek a sorozatban.

Azzal, hogy Stannis és Jon összetalálkoztak a Falnál, a sorozatban most érezhető először, hogy az egyre több szálon futó cselekmény újra összefonódik. Valóban így van?

Weiss: Nagyon jó meglátás. Sokat beszélgettünk erről. Nagyjából a történet közepe felé tartunk, ami azt jelenti, hogy miután rengeteg időt töltöttünk azzal, hogy felvázoljuk, majd kibontsuk a karakterek érdekeit és az őket hajtó célokat, most összehozhatjuk őket a világ különböző pontjairól. Ezek a találkozások adják a középső szakasz motorját.

Benioff: Számunkra ez a félidő. Összesen hét évadra tervezünk, így a negyedikkel nagyjából a felénél járunk. Ahogy mondtad, ez a fordulópont. Eddig egy táguló univerzum volt a Trónok harca, amely most fokozatosan elkezd majd szűkülni. Ez persze nem jelenti azt, hogy az 5. évadban nem találkozunk új szereplőkkel, de kevésbé fogjuk szerteágazónak érezni a sztorit.

Ettől még nem tudunk nyílegyenesen haladni, hiszen nem adaptálhatjuk úgy a Varjak lakomáját, hogy a karakterek felét kihagyjuk. De azt elárulhatom, hogy a 4. és az 5. könyvből is sokat fogunk meríteni a következő szezonhoz.

Ti tisztában vagytok azzal, hogyan végződik majd a saga. Konkrétumok nélkül, úgy érzitek, hogy kreatív szempontból kielégítő a történet befejezése?

Benioff: Igen, abszolút.

Weiss: Száz százalékig.

Benioff: Megszámlálhatatlan beszélgetésen vagyunk túl a későbbi évadokról, és idén végre a lezárás is szóba került. A legjobb leckét a Breaking Bad készítője, Vince Gilligan tanította nekünk, akinek az első évadtól kezdve kialakult terv volt a fejében, hogyan szeretné végigvinni a szériát, és végül teljesítette is az álmát, ráadásul nem is akármilyen szinten. Ezt szeretnénk megismértelni.

Van olyan karakter, akinek a halála kizsigerelné a sorozatot?

Benioff: Van néhány olyan szereplő, aki meg fog halni úgy, hogy a nézők nem számítanak rá. És ahogy George is mondta, mi magunk is sok karaktert ölünk meg, olyanokat, akik a könyvben még élnek. Nem hagyunk fel a jó szokásunkkal!

Weiss: Természetesen jó néhány olyan szereplő akad, akiknek a halála valóban megrázó lenne. Ez nem jelenti azt persze, hogy őket nem éri utól soha a végzetük.

Martinnak szerződése van az HBO-val arról, hogy sorozatokat fejleszthet a csatornának, a pletykák pedig arról szólnak, hogy a Trónok harcán kívül is lesz egy projekt, amely ebben a világban játszódik. Bármi esély egy spinoffra, vagy előzménysorozatra?

Weiss: Nem beszéltünk ilyenekről.

Benioff: Ha lesznek is ilyenek, az George-ra és az HBO-ra tartoznak. Én annak a projektnek nem leszek részese, minket a Tűz és Jég dala érdekel.

Weiss: Így is olyan, mintha három teljes állásban dolgoznánk egyszerre. Még egy sorozat fejlesztésébe belefogni a mi szempontunkból értelmetlen lenne jelenleg.

Tudjátok már, hogy mit szeretnétek csinálni, ha befejeződik egyszer a Trónok harca?

Benioff és Weiss kórusban: Aludni.

Egyszerre mondtátok!

Benioff: Mert ez a legegyszerűbb kérdés, amelyet feltettél, mióta beszélgetünk.

Share This