Akiről lepattan a golyó: Luke Cage sorozat kritika

0 492

Luke Cage karakterében legalább akkora potenciál van, mint amennyire érdektelen is lehet sokak számára. Elvégre is nincsenek látványos akrobatikus mozdulatok, sztreccs gatya, meg menő álarc. A fickó nem hord jelmezt, és nem lő tüzes gömböket a kezéből. Ennek köszönhetően persze nehezebb is vele dolgozni egy írónak. Jóval emberközelibb hősről beszélünk, mind személyiség, mind történetek terén. Ezért is volt érdekes látni, hogy milyen sztorit kanyarítanak neki.

marvel-luke-cage-trailer-poster

A Daredevil előtt magas volt az izgalom faktor, legalábbis számomra, és nem is okozott csalódást a Netflix első szuperhős sorozata. Ezért nem volt hát kérdés, hogy a másodikra benevezek-e vagy sem. A Jessica Jones persze egy teljesen más tónust ígért, és más jellegű főszereplőt is hozott. Ennek ellenére ott sem kellett lemondanunk a minőségi tévézésről, meglehetősen izgalmas és sikeres első évet tudott le ő is. Egyértelmű volt, hogy beindul a szekér a Netflix háza táján. Erre már alapoztak a Jessica Jones során, mikor a főszereplőhöz igen közeli karaktert is bemutattak Luke Cage személyében, és itt már lehetett tudni, hogy tesztelik a közönséget abban az irányban, hogy mennyire lehet vele különálló sorozatot forgatni.

hero-for-hire-luke-cage-smashes-all-in-netflix-s-first-trailer-unveiled-at-comic-con-lu-1068165

Az alaptörténet a Jessica Jones eseményei után játszódik. Luke Cage egy Harlemben lévő kis fodrászüzletben takarít, másodállásban pedig mosogat egy nagykutya klubjában. Persze a nagykutya (Cottonmouth) bepipul, mikor egy fegyverüzletébe belerondítanak a saját emberei, és hogy a sorozat elinduljon valahonnan, természetesen Luke Cage is belekeveredik a dolgok közepébe. A főszereplő múltjáról persze nem tudunk konkrétumokat, nem is nagyon szocializálódik. Ameddig nem piszkálják, ő elvan alapon söpröget, mosogat. Persze egy sérthetetlen bőrű, emberfeletti erővel rendelkező pasas nem nagyon vonhatja ki magát az afro-amerikai közösség problémáiból, bármennyire szeretné is.

Ami a legsarkosabb pontja egy ilyen sorozatnak, az a központi karakter. Mike Colter elég jó választás volt a szerepre, már a J.J. ideje alatt is szimpatikus ürge volt. Ugyanakkor sarkalatos pont egy minőségi sorozatnál a mellékszereplők alakítása is, amire viszont nem lehet panasz jelen esetben. Feltűnik pár ismertebb tévés arc is. Én rettentően örültem Theo Rossi felbukkanásának, a Sons of Anarchy-ban kimondottan kedveltem. Itt egy teljesen más karaktert hoz, de kimondottan jól áll neki a szemétláda stílus, azért félek, hogy a későbbi részekben el ne pocsékolják a benne rejlő potenciált. Frankie Faison körülbelül ugyanazt a szerepet hozza, amit a Banshee pultosaként is hozott, és már abban a sorozatban is remek volt. Főszemétládának egyenesen a House of Cards Remy Dentonját kapjuk, és ettől eleinte kicsit féltem. Félre értés ne essék, Mahershala Ali zseniális volt abban a sorozatban, de egy hasonló jellegű széria nagyban áll vagy bukik a főellenségen. Kétségeim persze szertefoszlottak, mikor megjelent karizmatikus személyiségével. Így az elején korai lenne persze beszélni róla, később kiderül, hogy mekkorát durran a szerepben.

screen-shot-2016-08-09-at-10-48-51-am

Persze korai lenne sok mindenről beszélni a Luke Cage esetében, hisz az első rész, vagy első részek alapján csak a konfliktus elején vagyunk. Az viszont már most nagyon jól látszik, hogy a sorozat egy kissé máshová pozícionálja magát, mint a Daredevil vagy a Jessica Jones. Nyilván egy afro-amerikai szuperhős közege magával hozza a sorozat hangulatának másságát is, és az írók kissé rá is feküdtek arra, hogy képet alkossanak Harlem lakóiról, a közeg hangulatáról. Ez persze egy európai embernek, aki kevésbé ismeri a környéket, kevésbé is lehet érdekes, én viszont kimondottan szerettem azt a szociális felhangot, ami ha csak kissé is, de megfűszerezte a hangulatát a sztorinak. Ha már hangulat, szót kell ejteni a zenéről, ami eléggé markánsan képviseli magát a részekben. Csillagos ötös, teljesen megadja a hangulatot. Minden zene, legyen az hip-hop, rap, vagy jazz, precízen illik a közeghez, amiben mozog a történet.

Marvel's Luke Cage

Az biztos, hogy nem a Luke Cage fogja elhozni a szuperhős sorozatok következő újjászületését, de nem is célja ez. Hangulatában inkább Jessica Jones, mint Daredevil, jóval kevesebb akcióval is operál. Inkább egy lassan hömpölygő történet, érdekes karakterekkel. Szerintem, aki a Jessica Jonest szerette, az ezt is fogja. Mindenképpen jó kikapcsolódást nyújt, a Netflix most sem adta alá a minőséget.