Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal?

0 635

Westworld 1×07 Trompe L’Oeil visszatekintés

A Westworld mostanra tényleg az a sorozat lett, amely során nem a végállomás a fontos, hanem maga az utazás. Spoilerekkel megyünk tovább.

westworld-1x07-bernard-theresa-ford

A Westworld az évad felétől most már a válaszok sorozata kíván lenni, persze biztosak lehetünk benne, hogy várnak még ránk meglepetések, még akkor is, ha rutinos sorozatzabálóként a kezdetektől fogva sejtettük, vagy sejthettük, hogy Bernard sem az akinek aminek látszik.

És ez tényleg még úgy is működött, hogy sejthető volt a dolog, mert a készítők olyan gondos játékossággal építették fel az ajtóig vezető utat, hogy azt öröm volt néznie. Kezdve azzal, hogy Bernard azt mondja Theresának, hogy Ford titkos házát egy android sem veszi észre, még akkor sem, ha kiszúrja a szemét, majd két jelenettel később, amikor Theresa azt kérdi, hogy mi van az ajtó mögött, Bernard visszakérdez, hogy

Milyen ajtó?

Előtte néhány jelenettel meg ugye közölte, hogy az a különös érzése van, hogy lassan jobban ismeri a robotok természetét, mint az emberekét…

Súlyos pillanat volt ez is, bár még mindig Maeve túrája a sorozat eddigi történelmének leghatásosabb jelenetsora. Persze bénázás is jutott ezúttal is. Ott van például Elsie esete. Őt ugye az előző epizódban kapta el valaki hátulról. Bűzlik a két epizódos vörös hering szagától, amit gondolom a következő epizódban meg is magyaráznak majd, most meg megtették annyival, hogy azért nem keresi senki, mert pont a szabadságát tölti.

westworld-clementine

Ford és Bernard Clementine meghibásodásával való megtévesztése is óriási blődségnek tűnt elsőre, hiszen ha belegondolunk az utolsó csavarig ismeri őket Ford, de itt játszik be, hogy Maeve és Dolores felett is elvesztette az irányítást (vagy mégsem? – erről lentebb), szóval ő sem mindenható, bár a véráldozatos mondatából már tudhatjuk, hogy mindent hall és mindent lát ami a telepen történik.

A fátylat egyre több dologról lebbentik le, kérdés milyen meglepetéseket tartogatnak még? Valószínűleg már azzal sem lepnek meg minket túlzottan, ha kiderül, hogy a Fekete ruhás és William szála 30-40 év különbséggel folyik, vagy ha kiderül, hogy Ford is egy robot. Vagy már az lenne a meglepő, ha éppen ezek ellenkezője bizonyosodna be?

dolores-es-william-westworld

Ha jól emlékszem egyébként, még az első részekben láthattuk (vagyis nem álom vagy visszaemlékezés volt), hogy Bernard a feleségével videóchatel. Ennek a magyarázatára kíváncsi lennék. Vajon az egy szimuláció volt? Esetleg Bernard valaha ember volt és őt másolta le Ford? (A videóchatre meg azért van szükség, hogy Bernard felesége ne jöjjön rá a turpisságra?) Ez csak azért érdekes, mert Theresa halálával párhuzamosan Ford pincéjében nagyon készült egy újabb robot, csak nem Theresa hasonmása?

Bernard “érzelmi” reakciója arra, ahogy kiderül róla az igazság viszont ütött, jó kérdés, hogy tudván, hogy nem ember képesek vagyunk-e együtt érezni vele? Ugyanez volt a kérdés Maeve esetében is, hiszen kissé kisarkítva a dolgot, olyan, mintha a konyhai robotgépünk drámáját “könnyeznénk meg”.

Ford esetében pedig két mondatot nem árt feljegyezni, az egyik, hogy

Arnold tervezte e hely minden zugát.

A másik meg, hogy

Én építettem ezt az egészet.

Érződik az ellentmondás ugye? Erre pedig az lehet a magyarázat, amit már korábban is feljegyeztünk széljegyzetként, hogy mi van ha Ford valójában Arnold, vagy Arnold IS? Nem hiszem, hogy erre még az idei évadban kapunk választ, valószínűleg a hátralévő részekben Dolores egyelőre kissé langyos sztorija és Maeve menekülési terve kapja majd a központi szerepet.

Berendelték a Westworld 2. évadát, de

És ha már Maeve, egy kicsit azt éreztem, hogy az ő hatását a két hentesre kezdik egy kicsit túlhúzni, bár kétségtelenül ütött, amikor azt mondta, hogy

Isteneknek hittelek titeket, de csak férfiak vagytok.

vagy hogy

Milliószor meghaltam már, miért is félnék tőle? De te hányszor tudsz meghalni?

A poén persze az lenne, hogy Ford titokzatos új projektje nem más, mint maga a robotlázadás, amelynek szerves része a két hülye hentes (mert hogy ők is robotok) és persze Maeve is. Na, ja már megint konteózunk…