Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

AMERICAN HORROR STORY 8. évad – Beütött az Apokalipszis

Nukleáris világvége, titkos társaságok, követhetetlen szabályrendszer.

0

Sokan évről évre remegve várjuk az aktuális American Horror Story évadot, különösen azt követően, hogy megérkeznek az első promóanyagok. A bízva bízás azonban eddig igen kevés alkalommal hozta meg a kellő boldogsághormont. Egyelőre az idei évad sem tűnik az Asylum vagy akár csak a Murder House őrületéhez hasonló mókának.

Valamikor a közeljelenben néhány atombomba robban a Föld nagyobb városaiban, amelynek hatására a Föld népessége kihal. Ezt mondjuk csak egy gombafelhő meg egy híradás érzékelteti velünk, nagyjából ennyiből kell összeraknunk a teljes képet. Hogy ki vagy mi miatt tört ki az emberiség végét okozó III. világháború, arra (egyelőre) nem kaptunk választ, még meglepőbb, hogy az a maréknyi túlélő, aki a sorozat középpontjában áll, tulajdonképpen nem is nagyon lett viseltes attól, ami történt.

Persze egy részük számított rá, még mások – mondhatni – erőszakkal kerültek az óvóhelyül szolgáló földalatti létesítménybe, ahol már az első jelenetekben láthattuk, hogy Ryan Murphyék képtelenek szabadulni az agyonhasznált szokásoktól. Bár épp kihalt az emberiség nincs is fontosabb, mint hogy világos legyen a szürke csuhát hordó és a lila ruhás emberek nem egy társadalmi csoportba tartoznak, előbbiek a kihaló félben lévő emberiség utolsó megmaradt csicskásai, még utóbbiak a kiválasztottak.

Mondjuk már itt megbicsaklik a dolog, hiszen elég random módon lehet egyik vagy másik csoportba kerülni, arról nem is beszélve, hogy a liláknak sem sokkal jobb az élete. Sőt. Nem is nagyon értem, hogy a titkos társaság (amely létrehozta a helyet), hogyan készült fel úgy a világvégére, hogy nem is készült fel arra. Hiszen már az első napokban nem volt étel – vagy ezzel csak az ilyenkor – Adina Porter számára (a The 100 legutóbbi évada után) különösen kötelező – poszt-apokaliptikus föld alatti kannibalizmust és zselékockákat akarták mindenképpen letolni a torkunkon? A feleslegesen gót hangulatot árasztó épület meg jól néz ki, csak éppen funkciótlan…

Bárhogy is van, az már most kristálytiszta, hogy az Apokalipszis is minden tekintetben túlzó lesz. A logikát, az egyértelműnek tűnő dolgokat feláldozzák a giccs és a művi oltárán, miközben a színészek messze túljátsszák a szerepüket – pont ahogyan azt megszoktuk.

Az mondjuk elég szomorú, hogy a 8. évad nyitóepizódja addig volt izgalmas, amíg nem is hasonlított az American Horror Storyra, vagyis az epizód első felében, amíg az óvóhelyre menekülést kísérhettük végig. Ahogy megérkeztek a titkos bunkerba, viszonylag hamar be is állt az a dilemma, ami az utóbbi évadokat rendre megölte: a piszkosul gyengére megírt felszínes karakterek felhelyezése a vérfoltokkal telített sakktáblára.

Szokás szerint kapunk egy bimbózásnak induló románcot, homoszexuálisokat, nem az eszéért szerethető laikusokat és némi utalást arra, hogy a vendéglátókat nem éppen a jó szándék vezérli. Az epizód pozitívuma, hogy Sarah Paulson nem sikoltozott a kamerába és hogy úgy tűnik, a háromból legalább az egyik karaktere ezúttal nem a naiv és majd csak az évad végére a csipát a szeméből kikaparó áldozat, hanem gonosz lesz; de említsük meg Kathy Batest is, aki úgy tud a kamerába nézni, hogy attól tényleg belefagy az emberbe az előző nap elfogyasztott étel.

Egy rész után messzemenő következtetéseket nehéz lenne levonni, különösen, hogy az epizód végén kiderült, hogy a komplett felvezetés nem az egész történet alapját szolgálja, még bőven érkeznek új karakterek, ráadásul a sorozat eseményeinek színtere is máshol lehet, a 18 hónapos ugrás alapján pedig könnyen lehet nem ez volt a történet egyetlen idővonala.

Mit tudunk eddig?

  • Szemtanúi lehettünk a nukleáris apokalipszisnek. Híradásokból láthattuk, illetve a Los Angeles-i robbanást láthattuk egy repülőből.
  • A Társulás névre hallgató titokzatos csoport több menedéket is létrehozott. Mi a 3-as Előőrs eseményeit láthatjuk, igaz meglepően kevés túlélő van itt. 2 erőszakkal megmentett tinédzser, 6 ember az elitből*, akik bevásárolták magukat a Menedékbe, 2 felelős vezető és néhány szolga.
  • *Nem tartozik mindenki az elitbe, van aki csak az események sodrásával került ide. Ahhoz képest, hogy milyen durva szabályai vannak a Menedéknek, ez azért elég furcsa…
  • A Menedékben ódivatú öltözékeket lehet csak viselni (elit lila, szolgák szürke ruhában), tilos szexelni és nem használnak semmilyen technológiát. De a repülő, ami ide hozta az elit egy részét pilóta nélküli, önvezető gép volt…
  • A Menedék vezetőinek Wilhemina Venable-nek (Sarah Paulson) és Miriam Mead-nek (Kathy Bates) van valami terve, ami nem összeegyeztethető a Társaság terveivel. Igaz egyelőre nem tudjuk mi ez.
  • Van valami az erdőben, ami úgy húzta be a lovakat a fák közé, mint kutya a csontot.
  • Azt előre tudtuk, hogy az Apocalypse a Mureder House és a Coven folytatása, de egyelőre csak Michael Langdon (Cody Fern) karaktere az, ami összeköti a két évadot. Langdon ráadásul nem úgy fest, mint az Antikrisztus, hanem mintha valami középvezető lenne a Társulásban.

Elméletek

A bevezető epizód helyszínéül szolgáló 3-as előőrs eredetileg a genetikai és gazdasági elit otthona lenne (már ehhez mondjuk eleve kevés lakója van a háznak…), de ugye vannak további előőrsök is, úgyhogy nem leszünk meglepődve, ha kiderül, hogy az epizód végén betoppant Michael Langdon szülőotthona, az első évad Gyilkos háza is egy ilyen, sőt várhatóan felsőbb erők által védett (végül is a fő gonosz hatalom forrása), hasonlóan a 3. évadban látott boszorkánykeltetőhöz. (Ez alapján adott lehetett volna egy össz-AHS-évad az összes jelentős helyszínnel a Roanoke-házzal, a Hotellel stb.)

Majdnem legvadabb elméletünk szerint az egész lehet egy illuminátus világkormány-összeesküvés, végül az Új Világrend-elmélet tőlük származik, itt pedig jelen van a genetikai és gazdasági elit, még ha kissé foghíjasan is.

Aztán el lehet indulni egy kicsavart Ádám és Éva történet irányába is, hiszen Timothy és Emily “szerelme” kábé megtestesíti ezt. A zuhany után a tükrön megjelenő 666 (a sátáni erők kísértése, mint az Édenkertben) is ebbe az irányba visz minket, na meg az előzetes promóanyagokon látható kígyók is erre engednek következtetni. Ráadásul genetikailag mindketten különlegesek. Talán az emberiség újrateremtésének érdekében? (Azt mondjuk itt megjegyzem, hogy a Roanoke évadban az Adina Porter által alakított Lee Harris lányát ugye elrabolták és azt a lányt is Emilynek hívták…)

Végül, de nem utolsó sorban, sanszos, hogy nincs semmiféle Apokalipszis, majd valamikor az évad közben kiderül, hogy az egész egy kísérlet, vagy az egész csak valamelyik szereplő képzelgése.

Mit gondoltok?

American Horror Story: Apocalypse (2018)
50%
Gyenge

Egyelőre igencsak csalódott vagyok, de simán benne van, hogy jó irányba indulnak el a folytatással.

  • Szerintem
Share This