Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

AMERICAN HORROR STORY: CULT 7. évad 1. rész sorozatkritika

Amerikai Horror Story: Szekta (2017)

0

Az Amerikai Horror Story szektás 7. évada sokkal inkább inkább “amerikai”, mint “horror” story, ráadásul ezúttal a természetfeletti elemek is hiányoznak belőle, mintha a sorozat azt mutatná be, hogy az emberek már önmagukban éppen elég rémisztőek tudnak lenni, ahogy ezt a legutóbbi amerikai elnökválasztás is megmutatta.

A 7. évad története az amerikai elnökválasztás utolsó napján indul és a két szavazótábor legszélsőségesebb pólusát igyekszik bemutatni. Még a kétanyás háztartásban élő Sarah Paulson karaktere egy fanatikus Clinton-drukker, addig Evan Peters a másik véglet, ő ugyanis hithű Trumpista.

Paulson Ally nevű karaktere tripofóbiával és coulrofóbiával küzd (vagyis kiveri a víz az apró lyukaktól és a bohócoktól), amelyeket a választás éjszakája újra felerősítenek; még az Evan Peters által alakított Kai egy számító, megszállott elmebeteg, aki szélsőséges gondolkodását képes logikus érvekkel alátámasztani és aki ugyanezen az éjszakán titokzatos szövetséget köt testvérével Winterrel (Billie Lourd) – utóbbi néhány hónapos időugrást követően éppen Ally és párjának Ivynak (Alison Pill) gyermekének (Oz – Cooper Dodson) lesz a dajkája – nem véletlenül.

A pilotban feltűnik még Ally pszichológusa Dr. Rudy Vincent (Cheyenne Jackson) és a Colton Haynes által alakított Samuels nyomozó is, de várhatóan belőlük az évad folytatásában sokkal többet kapunk majd. És persze feltűnik  Twisty, a bohóc is (John Carroll Lynch), igaz az ő felbukkanása egyelőre inkább csak a rajongók örömére tett kikacsintás, ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy az idei American Horror Story évad lesz az első, amelyben nem lesz természetfeletti szál, mondván a valóság is éppen elég félelmetes.

Így hát horrorizálva elsősorban néhány fóbia kiváltotta látomás által vagyunk, már ha ez is így van, ugyanis az epizód home invasionba (és A bűn éjszakájába) hajló vége megborítja az addig hitteket és látottakat egy mészárlás erejéig.

Ezzel együtt mintha tényleg leválni látszana ez az évad  – a korábbi évadokhoz képest biztosan – a horror műfajáról, ugyanis a természetfeletti szál hiánya mellett a sorozatra eddig jellemző hangulat hiánya is feltűnő, ami nem feltétlenül rossz dolog, hiszen az utóbbi évadokban inkább unalmassá, de minimum sablonossá váltak ezek az elemek. Az is jó kérdés, hogy megéri-e évadról évadra Paulson vagy éppen Peters színészi játékára építeni, úgy, hogy legyenek ők bármennyire is remek színészek, szépen lassan az utolsó mimikáig (vagy Paulson esetében sikításig) kiismerjük őket…

American Horror Story: Cult 7x01
60%
Fóbiások kerüljék!

Kétségtelen, hogy nyitott már ennél erősebben AHS évad, ráadásul minden túl egyértelmű (pl. hogy Ivy nagyban benne van Ally kicsinálásában). Ezzel együtt az is lehet, hogy azzal, hogy minden korábbinál aktuálisabb "amerikai horrort" akarnak nekünk eladni, még valami maradandót is sikerül alkotni.

  • Szerintem
Share This