Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

American Horror Story: Roanoke évadértékelő

0

Ha a 6. rész után született volna meg az írás, most jó szívvel mondanám, hogy az Asylum óta nem volt ennyire erős az évadunk, azonban a 6. rész utáni eseményekkel eléggé lefelé indult el a sorozat. Persze próbálok úgy gondolni, rá, hogy a hatodik epizód annyira magasra rakta a lécet, hogy azt a későbbiekben már nem hogy megugrani, de megközelíteni sem lehetett. (Azt meg ismét kiemelném, hogy az epizódot Angela Bassett rendezte, aki ilyen minőségben először vállalt munkát az AHS-ben.)

Az American Horror Story: Roanoke története ezzel együtt is korrekt volt, igazából csak amiatt lehetünk csalódottak, hogy a készítők ezt a Juan Antonio Bayona Árvaház című filmjét idéző megoldást választották a lezáráshoz. Ennél száz meg ezer jobb teória született a csattanóhoz (például az, hogy a végén kiderül, hogy a Visszatérés Roanoke: 3 nap a pokolban is csak egy scriptelt valóságshow, a végén pedig az összes színész vígan bevonul mondjuk Jimmy Fallon showjába).

Az összképen sokat ront az is, hogy még a teljes évadot valamiféle testre szerelt, produkciós vagy térfigyelő kamera képén keresztül láthattuk, az utolsó epizód utolsó 20 percére kiléptünk ebből, egyszerűen sutba dobták az egészet, holott bőven lett volna lehetőségük arra, hogy megoldják valahogy, vagy elmagyarázzák miként elevenítik meg a látottakat. (Például a tárgyaláson is láthattunk az évad első felére jellemző drámai megidézéseket.)

Sőt, nem tudom kinek tűnt fel, de amikor a Sarah Paulson által alakított színésznő Audrey Tindallt az utolsó előtti részben lelövik a rendőrök, a kamera fentről mutatja a testét és elég egyértelmű, hogy ez bizony nem produkciós vagy térfigyelő kamera.

Csalódott persze leginkább azért vagyok, mert ebben az évadban tényleg benne volt, hogy sorozattörténelmet írjanak, hiszen annyira meta és annyira kreatív volt sok esetben, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Még az ilyenkor érthetetlen karakteri motívumokat (néhány karakter teljesen nyugodtan viselte a kibelezett hullákat; az meg pláne esélytelen, hogy amikor az életemért futok kamerát cipeljek magammal) is simán megbocsájtottam neki, mert egyszerűen élveztem a sokszor az Ideglelést megidéző utazást. A 6. részig.

Akkor – mint utóbb kiderült – több hibát is elkövettek az alkotók. Egyrészt az epizód végén elmondták, hogy csak egy szereplő éli túl a dolgokat. Számomra innentől kezdve világos volt, hogy ez csak Lee lehet, akit majd jól elő is vesznek a többiek megölése miatt. Oké, végül csak a férje megölése miatt vették elő és azt is megúszta…úgy látszik Murphyéket megihlette egy másik sorozatuk, az America Crime Story:  Az O.J. Simpson ügy – ami szintén elég nagy médiafelhajtás mellett zajlott ugye.

És ha már Lee és az őt alakító Adina Porter, akkor azt mindenképpen kiemelném, hogy az évad első felében ő volt a legerősebb színész. Amikor a kamera előtt ültek és narrálták az eseményeket róla jött át a legtöbb érzelem, egyszerűen lubickolt a szerepben a többiek mellett. Az évad végén, amikor már egyértelműen központi szerepbe tolták a készítők, akkor viszont rettentően unalmas volt nézni a szenvedéseit – bár ez szerintem egyértelműen Ryan Murphyék számlájára írható.

Persze az, hogy az utolsó részekben még különböző televíziós műsorokon keresztül mutatták be az eseményeket el kell ismerni egészen kreatív volt (az Asylumos Lana Winters visszahozatalával pedig tovább dolgoztak az évadok összekötésén), viszont itt már nem volt igazi tétje a sorozatnak, hiszen nem volt kiért és miért aggódni – főleg úgy, hogy az egy szem Lee az elejétől kezdve nem pozitív karakter képét keltette.

Ilyen remekül kitalált sztori mellé nem tudom, hogy hogy a fenébe nem tudtak tökös lezárást írni, bár hozzáteszem olyan látványos hibák vezettek idáig, mint az, hogy az évad második felében túl gyorsan szabadultak meg például a Kathy Bates által alakított Agnestől, aki messze az évad legnagyobb alakítását nyújtotta.

Őt szerintem sokkal tovább játékban kellett volna tartani és akkor nem lett volna szükség olyan marhaságokra, mint hogy az egyik Polk-gyerek a Youtube-fiókot csinál csak azért, hogy bejelentse megbosszulja a családja halálát. Ha már ilyen Lee-sen alakult az évad sokkal érdekesebb lett volna egy Agnes-ámokfutás a végére.

Ezek fényében nehéz azt mondani, hogy a Roanoke majdnem felért az Asylumhoz, bár kétségtelen, hogy nagyon sokáig úgy tűnt, hogy ez meglesz, hiszen a kellő misztikum mellett, sok-sok vér folyt és abszurd lények serege tartotta rettegésben a Roanoke-ház átmeneti lakóit.

Share This