Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Amikor a The Walking Dead végképp olyan lett, mint a LOST

The Walking Dead 7x11

0

Újra egy filler-epizóddal folytatódott a The Walking Dead 7. évad… A fenéket fillerrel. Úgy tűnik a The Walking Dead most már végképp átáll arra a dramaturgiai tempóra, amiért én speciel pont imádtam előbbit és amiért egyébként egyre többre tartom a The Walking Deadet is.

Ezt persze már korábban is éreztem, de a The Walking Dead 7. évadának 11. része () volt az, amely feltette a pontot az I-re. (És nem csak azért mert Dwight rágyújtott egy szál Morley-ra, egy olyan Morley-ra ami korábban a Lostban is épp úgy előkerült, mint a Breaking Badben vagy éppen az X-Aktákban.)

Ha úgy tetszik Rick Grimes az új Jack Shephard. Ő a központi figura, ő generálja az eseményeket, mégis a mellette szereplők, vagy vele szemben állók is egyre hangsúlyosabban veszik ki a részüket a történetből és most már nem csak helyszíneket váltunk, de akár az időben is ugrálunk kicsit ide-oda (de volt már full flashback-epizódunk is, ugye Morgan?)

Miközben a fél világ a zombihentelésért rajong én egyre inkább azt látom, hogy a The Walking Dead a 7. évaddal már abszolút kezd elfordulni abból az irányból amelybe saját magát vezette és sokkal inkább próbál valami tévétörténetit alkotni, persze a még mindig remek nézettségen és a felhajtott rajongói bázison túl.

Miközben sokan dühödten vágják földhöz a szotyis zacskót egy Tararól, Morganról vagy éppen Eugene-ról szóló epizód után, addig nekem ezek a kedvenc részeim és nagyon remélem, hogy nem én vagyok ezzel így egyedül.

Míg a Lostban fekete füst, meg mindenféle megmagyarázhatatlan dolgok ellen küzdöttek a főhősök, addig Ricknek és társainak sokkal inkább hús-vér (vagy rothadt hús) ellenségekkel kell szembenéznie, ami ennyi idő elteltével már repetitív, kiszámítható és egy legyintéssel elintézhető jelenetekhez vezet. Pontosabban vezetne, ha a fentebb is említett irányváltást nem vitték volna véghez a sorozat alkotói.

De komolyan: mit érne Negan, mit érne Dwight háttértörténet nélkül? Értem én, hogy a Bosszúállók-filmeken (és azok felszínes motivációk mentén mozgó főgonoszain) felnevelkedett generáció számára talán kevésbé fontos a jó háttértörténet, de ahhoz hogy egy karaktert valóban szeretni, vagy szívből gyűlölni tudjunk nagyon fontos, hogy tudjuk mit és miért csinál. Ez a Lostban a flashbackeknek köszönhetően kiválóan működött, a The Walking Dead alkotói inkább új utakat próbálnak és múltba révedő párbeszédekkel, otthagyott levelekkel igyekeznek némi hátteret szolgáltatni a karakterek motivációnak – már annak, aki nem szimplán szadista (bár úgy sejtem Negan is megkapja majd a maga epizódját.)

A The Walking Dead mostanra már egyértelműen a párhuzamos történetmesélés útjára lépett, részről részre más karaktereket helyez a középpontba és ezek a karakterek mind-mind hozzátesznek a teljes történethez. Tara és Heath elsőre unalmasnak tűnő kirándulásának is meg lehet az eredménye, hiszen amellett, hogy az Amazonokkal bővült a sorozat közösségeinek univerzuma, még az is meglehet, hogy ez lesz az a hely, ahonnan Rickék fegyverhez jutnak – és az epizód nem csak arra volt jó, hogy Tarát közelebb hozza a nézőkhöz.

Visszatekintés: The Walking Dead 7. évad 6. rész – Tara

The Walking Dead 7×11 – Hostiles and Calamities

A mostani epizódban Eugene és Dwight karaktere állt a középpontban, az elsőre időhúzásnak tűnő epizódnak pedig szintén nagy jelentősége lehet a folytatás szempontjából – bár egyelőre nem lehet eldönteni, hogy melyik karakter milyen irányba fog elmozdulni.

Eugene tettei és viselkedése sokak ellenszenvét kiválthatja, pedig tulajdonképpen semmi más nem bizonyosodott be, csak amit eddig is tudtunk: bár Abraham ráhatásával voltak fellángolásai, Eugene egy gyáva ember, aki bármit megtesz a túlélésért. Ahogy ő is fogalmazott: Ő mindig is Negan volt. Kihasznált másokat, miközben ő viszonylag kényelmes életet élt, anélkül, hogy egy falat ételért is megküzdött volna. Ez persze nem azt jelenti, hogy átáll(t) Negan oldalára, csak azt, hogy sokkal reálisabban felmérte a helyzetét, mint mondjuk Daryl, aki ugye az Easy Streetet és a kosztot egy egészen más szemszögből élvezhette…

The Walking Dead 7. évad – Lesz olyan főhős, aki Negan oldalára áll?

Eközben Dwight karaktere is tovább mélyült, még inkább megismerhettük, hogy mi mozgatja őt és milyen ember is valójában. Bizonyos szempontból hasonlóan gyáva, mint Eugene, bár a “megadása” nem önös érdek, hanem a felesége iránti szeretet. Nagyon kíváncsi leszek arra, hogy az epizód utolsó képkockája milyen irányba indítja el őt vagy éppen Eugenet.

Vajon mindketten végleg behódolnak és elfogadják a helyzetüket, vagy pedig Eugene-ban van annyi lojalitás Rickék felé, hogy valamilyen terven dolgozik. Esetleg Dwight lesz az, aki megadja neki erre a kezdőlökést?

Az epizód legmegosztóbb karaktere címe ismételten egyértelműen Negannek jár. Egyrészt remek volt, ahogy felfedezte mennyire hasznos számára Eugene tudása (ha csak nem nagyzolt persze a frizura), másrészt viszont ki az a hülye, aki szó nélkül tűzre vet egy orvost (ami kábé a legnagyobb kincs ebben a világban), úgy, hogy nincs is teljesen megbizonyosodva a bűnösségéről? Talán mégsem olyan penge, mint azt elsőre gondoltuk?

Azt is érdekes látni, hogy a látszólagos behódolás ellenére igen komoly veszélyforrások leselkednek Neganre, aki eddig sem tűnt túl elővigyázatosnak és érdekes módon már akadtak is akik észrevették, hogy Eugene tudása hasonlóan hasznos lenne számukra.

Bár borítékolhatóan a belső ellenállás nem fog eljutni egy merénylet szintjéig, de egy esetleges nagy háborúban simán előfordulhat majd az “átállás” a részükről.

The Walking Dead (AMC)
80%
Smartass

A The Walking Dead vérbő zombihetelésből instelligens sorozattá alakul át, ami nálam nagyon bejön.

  • Szerintem
Share This