Igazi botrányfilm lett a Jennifer Lawrence főszereplésével készült ANYÁM!

0 956

Hatalmas botrány tört ki, miután Sydney-ben Jennifer Lawrence képét festették rá egy híres graffitire egy ház falán. És aki emiatt lázadt, még nem is látta a filmet, ami a hírek szerint kőkemény botrányfilm.

A kép a színésznő új filmjét, az anyám! című thrillert reklámozta, a gond csak az volt ezzel, hogy az „It’s like a jungle sometimes” (Néha olyan, mint egy dzsungel) című művészi graffitire került, amely évek óta hozzátartozik a városképhez.

Mother jungle

A szentségtörést elkövető reklámcég a dühös internetes kommentek olvastán sűrű elnézést kért, és megígérte, hogy a graffitit készítő művésszel együttműködve helyreállítják az eredeti alkotást. Egy ismeretlen művész közben piros festékkel ráfújta Jennifer Lawrence-re, hogy „Néha tényleg olyan, mint egy dzsungel – nincs semmi tisztelet”, ezzel fejezve ki a helyi közösség nemtetszését.

Minden bizonnyal nem ez lesz azonban a legnagyobb balhé a filmmel kapcsolatban az első kritikák szerint ugyanis Aronfosky kőkemény botrányfilmet készített, már-már oly módon feszegetve a határokat, mint a Nimfomániás és az Antikrisztus rendezője Lars Von Trier.

A Variety szerint “Az anyám! egy rémálom hallucinációként bemutatva, amit mintha egy abszurd színházra hajazó videojátékként játszanának el, ami szintről szintre süllyed egyre mélyebbre a romlás mocsarában. Mondhatni, Aronofsky a Ragyogásból (az elszigetelt helyszín és Bardem különös viselkedése) és a Rosemary gyermekéből, azaz a legjobb paranoid horrorokból merít. Ha így is van, az anyám! rögtön azzal a résszel kezd, aminek a felépítésére Roman Polanski két órát szentelt a filmjében.”

Az Indiewire kritikusa azt írta a filmről “Az anyám! lassú tűzként kezd, a végére pedig már perzselő lángon ég. Aronofsky filmje tele van vallási és aktuálpolitikai hasonlatokkal, és rengeteg allegorikus olvasata van, de instant fejfájást okozó thrillerként is működik.”

A Telegraph kritikusa sem fogta vissza magát: “Nem kérdés, hogy Aronofsky valami olyat készített, amitől néhányan teljesen elszédülnek, míg másokat a hányinger kerülget a bűzétől (a velencei közönségben mindkét tábor tagjaival találkozhattunk: a fele éljenezte, a fele kifütyülte, köztük egy különösen ingerült kritikussal, aki Buñuelről ordibált spanyolul). Ami engem illet, én az előbbiekhez tartozom. Ez egy őrült, hirtelen lecsapó viharként tomboló film, ami feszült az utolsó pillanatáig.”

Darren Aronofsky egyébként korábban azt mondta, ez a film szinte kirobbant belőle, öt nap alatt írta meg a forgatókönyvet és a fő motiváció Luis Bunuel Az öldöklő angyal című története volt.

Az anyám! Darren Aronofsky (Fekete hattyú, Noé) thrillere, amely a címszereplő (Jennifer Lawrence) szemszögéből mutatja be, mi történik, amikor egy idilli otthonba hívatlan vendégek toppannak be. A hősnő titokzatos férjét Javier Bardem alakítja, a vendégek seregét pedig Michelle Pfeiffer és Ed Harris vezeti.

Az anyám!-at október 19-től játsszák a magyar mozik. Magyarországon először a CineFesten lesz látható szeptember 11-én.

anyám!