Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Az eddigi legjobb rész lenne? – Star Wars – Az utolsó Jedik kritika

Star Wars VIII. - The Last Jedi (2017)

0

A Star Wars VIII. – Az utolsó Jedik elég megosztó részre sikeredett. Néhányan úgy tartják, hogy a legjobb részt sikerült megalkotniuk, míg mások szerint közel sem olyan végeredményt kaptunk mint azt vártuk.

2015-ben Az ébredő erőről is nagyon megoszlottak a vélemények, viszont az kétségtelen, hogy az akkori epizód direktora, J.J. Abrams, ha nem is a szériát felülmúló filmet rendezett, mégis  megállta a helyét (mint Új remény remake). Nem vitás, hogy míg Abramsnek már volt tapasztalata a műfajt illetően, Rian Johnsonnak már kevésbé, de az igazi kérdés az, hogy rossz munkát végzett volna Az utolsó Jedikkel?


Johnson, mint rendezője és írója az epizódnak egy nagyon más megvilágításba szerette volna kibontakoztatni a jedi vallást, sokkal mélyebbre akarta belevinni a nézőt, csak hogy ez inkább belerángatásra sikerült.

Két teljes évet vártunk arra, hogy lássuk, hogyan is alakul Luke és Rey találkozása, hogyan alakul Kylo Ren sorsa és hogy a Lázadók hogyan küzdenek továbbra is az Első Renddel. A történet ott veszi fel a fonalat, ahol abbamaradt, de nem egészen úgy, ahogy azt elképzeltük. Számomra ott kezdődött el a film, hogy meghallottam John Williams földöntúli zenéjét a klasszikus bevezetővel, és sajnos ott is ért véget.


A film története 150 percen keresztül csapong a jelenetek között, ezzel nem hagyva lehetőséget egy megfelelő időtartamú kibontakozásnak, így nem is sikerült magam átadni a drámainak szánt momentumoknak, a vicceseknek pedig azért nem, mert nem voltak viccesek. (Egy-két normális poén azért akad.) Látszik, hogy a rendezőnek nagy gondolatai és szándékai voltak a sztorival, de ez nem igen tudott érvényesülni a látványelemek miatt. A vizuális effektek csodálatosak és nagy élményt adnak, de úgy érzem, hogy nagyon elvitte a fókuszt a cselekmény kidolgozottságáról és megfelelő tálalásáról. De itt hangsúlyoznám, hogy valakinek ez jön be, míg másnak nem.


A történet viszonylag egyszerű, másra nincs is szükség,viszont rengeteg jelenet felesleges volt és  néhány történés már-már paródia jellegű volt. Mivel összességében a cselekmény nem valami nagy szám, így majd biztos azt gondoljuk, hogy nem baj, majd kedvenc karaktereink kárpótolnak érte. Nem igazán. Karakterfejlődés pár szereplőnél volt jelen, a többség maradt a semleges státuszon és ami ezen a téren is feleslegesnek bizonyult, az az új karakterek történetbe írása. Sehol egy normálisan kidolgozott érzelmi szál, vagy viszonyalakulás, se egy igazi főgonosz. Viszont új Han Solók vannak bőven.


Rian Johnson valami egyedit akart alkotni, ami valakinek egy különleges Star Wars- filmélményt adott, másnak pedig csalódás volt. Az, hogy ki melyik táborba fog tartozni, az nem mérhető abban, hogy ki rajongója a szériának és ki kevésbé az. Mindenesetre, ha a végeredmény nem a megszokott sémán mozgott, Johnson mégis ébreszt néhány gondolatot. De én várom vissza Abramst a IX. epizódra.

68%
Nézhető

Akinek Rian Johnson víziója betalál, az imádni fogja/ akinek elég John Williams zenéje és a látvány egyvelege. De akinek egyik sem, annak egyáltalán nem fog tetszeni.

  • Szerintem
Share This