Az RTL Klub visszautasítja a Belügyminisztérium vádjait

0 389

A hétfő esti “Tovább titkosítana a kormány” című híradós riportunk kapcsán a Belügyminisztérium által kiadott közlemény állításait visszautasítjuk. A riport szövegében pontatlanság vagy hiba nem volt, hiteles és kiegyensúlyozott tájékoztatást nyújtottunk a nézőknek.

Az RTL Híradó hétfő esti riportjában nem állítottuk, hogy a hivatkozott rendelet a jelenlegi kormány alatt született. A rendelet csak felsorolja az állam és az állampolgárok szempontjából kiemelt jelentőségű objektumok és intézmények körét, azok titkosításáról nem rendelkezik.

A riportban arról a jelenlegi belügyminiszter – Pintér Sándor – által benyújtott törvénymódosításról számoltunk be, amely nemzetbiztonsági okokra hivatkozva titkosítaná a rendeletben szereplő intézmények, objektumok és beruházások körét, amely 1997 óta nem volt titkos. Ezért a titkosítás szempontjából nincs relevanciája annak, hogy a rendelet mikor született, hiszen az pusztán egy felsorolás.

A riportban az adatvédelmi hatóság elnöke is megszólalt, aki alkotmányosnak, és a jelenlegi terrorfenyegetettség alapján indokoltnak nevezte a titkosítást, tehát a riport kiegyensúlyozott volt és megjelenítette a politikai mellett a szakmai véleményeket is.

Éppen ezért visszautasítjuk a Belügyminisztérium közleményének állítását, amely szerint az “RTL Híradó elégtelenre vizsgázott titkosításból”.

A Belügyminisztérium tudatta, hogy az állam működése, illetve a lakosság ellátása szempontjából kiemelten fontos létesítmények körét szabályozó belügyminiszteri rendelet 1997. április 3-tól hatályos. Azt még Kuncze Gábor belügyminisztersége idején alkották, és azon nem változtatott belügy-, önkormányzati- vagy éppen igazságügyi és rendészeti miniszterként Lamperth Mónika, Bajnai Gordon, Gyenesei István, Varga Zoltán, Petrétei József, Takács Albert, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Pintér Sándor sem – írja a Pesti Srácok.