BATES MOTEL – Psycho a végzetekig

0 803

Bár sokan úgy értelmezhettük, hogy a Bates Motel, a Psycho, pontosabban Norman Bates előzménytörténete lesz, az alkotók végül sokkal inkább egy sajátos Bates Motel-értelmezést készítettek, alapjaiban megváltoztatva az eredeti történetet.

Bates Motel Romero és Norman

Ettől persze egyáltalán nem lett rossz az 5. évadával végleg búcsúzó sorozat, sőt ennek köszönhetően kaptunk egy egészen kerek történetet, ami azért itt-ott okozott csalódást.

Amikor Carlton Cuse-ék belebegtették, hogy az utolsó évad egy ízig, de főleg inkább vérig fekete komédia lesz, ennél sokkal több képtelen pillanatra számítottunk, az elmaradt vérfürdőről nem is beszélve.

Persze képtelen pillanatokból így is kaptunk bőven, amit leginkább a Vera Farmiga és Freddie Highmore között lévő hihetetlen kémiának köszönhetünk, nagy kár, hogy az elmúlt években a Bates Motellel párhuzamosan több remek, főleg színészi játékra építő drámasorozatot kaptunk (Fargo, The Americans, Better Call Saul, Homeland stb.), hiszen mind Norma, mind Norman Bates karaktere végtelenül mélyen lett nekünk visszaadva, ami jó pár díjat érdemelt volna.

Bates Motel Norman és Norma

Ez elmaradt, ahogy magát a sorozatot is elkerült a díjeső és sajnos azt is be kell vallani, hogy nem az utolsó évadával fogja ezt megkapni, hiszen az alkotók annyira a minden szál elvarrására törekedtek, hogy kicsit túlóvatoskodták a dolgot.

Ez persze nem azt jelenti, hogy rossz lett az utolsó évad, főleg, hogy tulajdonképpen minden karakter megkapta a maga lezárását így vagy úgy, de kevesebb nagyszerű és emlékezetes jelenetsort produkáltak, mint az előző évadokban.

Bates Motel Rihanna

Az viszont tetszett, hogy a Rihanna vendégszereplésével készült Marion Crane szálát is újraértelmezték, ezzel némileg tovább árnyalva Norman karakterét, ahogy az is, hogy a Dylanhez vagy éppen Oliviához hasonló karakterekről sem feledkeztek meg.

Bates Motel
75%
Yes, Mother!

Bár ennél nagyobb vérfürdőre számítottunk az utolsó évadban, a Bates Motel 5 évada igenis kerek és nagyon is pozitív szájízzel gondolok majd vissza a sorozatra.

  • Az 5. évad
  • A sorozat