Batman Superman ellen: Az Igazság Hajnala kibeszélő

4 998

A Batman Superman ellen jött látott és győzött, legalábbis a mozipénztáraknál biztosan. Nagyvonalakban már azt is látjuk, hogy a kritikusok nem maradéktalanul elégedettek a filmmel. De mit gondol a filmről a DC-fanatikus, minden részletet megfigyelő szuperhősmozi veterán vagy, aki csak azért mert a moziba, hogy lásson egy jó filmet? Mivel konkrét spoilereket, jelenetleírásokat tartalmaz a bejegyzés, így csak akkor olvass tovább, ha már láttad a filmet!

A Yahoo! Moviesnak adott nyilatkozatában Henry Cavill szerint a negatív kritikák az előítéletekből erednek, és csak az számít, amit a közönség mond – mi hallgatunk rá, szóval nagyon kíváncsiak vagyunk hogyan láttátok a filmet?

Az alábbiakban összeszedem a film – szerintem – legnagyobb erényeit és legnagyobb hibáit, aztán beszéljük meg a kommentzónában (regeljetek be Disqusra), hogy valóban ezek voltak-e a film legnagyobb pozitívumai és negatívumai, ha egyáltalán voltak neki.

Az alábbiakban néhány költőinek ható kérdés megválaszolásával eldönthetjük, hogy a film jó vagy pocsék volt-e?


Először is ott van a (al)film címe… Az Igazság Hajnala… Érem én az Igazság Ligájás utalást, de tényleg szükség volt erre? Hozzá tesz a filmhez bármit? Vagy csak feleslegesen több melót ad a marketingeseknek? Ez a Star Wars-módi alcímadás tökre felesleges volt Snyder részéről?


Vajon nem-e banális arra felhúzni a film legnagyobb fordulatát, hogy mindkét szuperhős anyjának Martha a keresztneve?


Apropó Martha… Superman és Batman a nagy csihi-puhi közben (előtt és után) nagyjából tíz mondatot beszéltek egymással. Ehhez képest a Martha-mentőakció után Batmannek az a belépője, hogy “Nyugodjon meg a fia barátja vagyok”. “Barátja”. (aki egyébként az előbb akartam megölni, mert rengeteg szerettem hat meg miatta…). Rendben van ez így?


 

Mennyire életképes, hogy Lex Luthor kis szuperhőshatározót állított össze? És az mennyire életképes, hogy egy több ezer éves harcos amazon rácsodálkozik a többi hősre? (A logókat most hagyjuk is…)


Az rendben van, hogy a DC azzal próbálja meg magát megkülönböztetni, hogy a bromantikus Marvelnél sokkal erőszakosabb, sötétebb univerzumot teremt. Azonban úgy tűnik a Batman Superman ellen tényleg túl sötét lett, olyannyira, hogy néha élvezhetetlen volt a vászonra nézni. Vajon miért volt erre szükség?


A film másik – laikus szemmel is észrevehető – nagy hibája szintén vizuális. Ez pedig az autósüldözéses és harci jelenetek, amelyekből az operatőri munkának köszönhetően alig látni valamit. Nem érdemeltük volna meg, hogy többet lássunk ezekből? A filmnek egyetlen remek és talán lassítás nélkül is lekövethető akciójelenete van, amikor Batman leszámol egy rakás fegyveres zsoldossal, de ennyi.


Hans Zimmerről nem sokan írtak nálam több cikket Magyarországon. Azonban meg kell hagyni, hogy engem javarészt idegesített a filmzene. Ezt most nagyon nem találta el a mester, kivéve ez alól a Csodanő témát és a film végén felcsendülő dallamokat. Ideje lenne új zeneszerző után nézni Batmannek?


Batman és Superman mellett a film egyik legfontosabb szereplője a Gal Gadot által alakított Wonder Woman. Amikor a csaj megkapta a szerepet mindenki lesajnálta Diana hercegnő karakterét, aztán ugye láttuk mi történt. Szerinted – is – tökéletesen mutatkozott be Csodanő?


És ha már nők. Amy Adams karaktere nálam az első filmben is komolyan zavaró tényező volt. Tudom én, hogy ha Clark Kent, akkor Lois Lane is elmaradhatatlan, de tényleg csak azért legyen, hogy mindig legyen kit elrabolni?


A gonoszok. Mint minden szuperhősmozinak, ennek is a gonosz(ok) a legnagyobb gyengéi. Lex Luthor-nak nincs egy érdemes mondata sem, folyamatos rébuszokban beszél, már-már túlontúl is hasonlít Nolan és Heath Ledger Jokerére (ez valahol dicséret Jesse Eisenbergnek). De vajon ez volt a cél? Ilyen Lex Luthort akartak látni a rajongók? És Doomsday? Vajon mindenáron egy csilivili, minden küldetés nélkül romboló CGI óriást kellett benyomni a film nagy csatajelenetébe?


 

Apropó csatajelenet. A film végén legalább háromszor elmondják, hogy “még szerencse, hogy ott kevesen laknak”, “az ott lakatlan terület”. Tényleg ennyire a szánkba kellett rágni, hogy itt most NEM LESZNEK ÁRTATLAN ÁLDOZATOK? Elég amatőr húzás volt.


 

Batman viszont szerintem tökéletes. Ben Affleck tökéletes a kissé meghasadt igazságosztó szerepében, kár, hogy a forgatókönyv a fent is emlegetett lázálmokkal próbálta meg megmutatni mi zajlik le benne, ahelyett, hogy mondjuk az Alfreddal való beszélgetéseiben karakterizálták volna. Neked, hogy tetszett Ben Affleck Batmanje?


 

Két és fél óra a film, mégis mintha a vége túlontúl össze lenne csapva… Csak én maradtam és néztem magam elé, hogy akkor ennek tényleg így van vége? Lex Luthor még a sitten is ördögi tervet szövöget (Brainiac?, Darkseid?), Bruce és Diana leteszi a Justice League alapköveit, Superman “meghalt”. Ezek mind annyira olcsó és unintelligens húzások, mint Batmannek lázálmokat adni, ahelyett hogy a történetbe adaptálták volna a Supermannel kapcsolatos ellenérzéseit. Oké utóbbi megpróbálták, de azt inkább hagyjuk is… Na e a lényeg: te elégedett vagy a nagy fináléval?


 

Kommentben jöhet a véleményed illetve az észrevételeid!