Befutottak a Star Wars: Az ébredő Erő első kritikái

5 357

A Star Wars: Az ébredő Erő első hivatalos, hétfő esti vetítése után szinte csak pozitív véleményekkel lehet találkozni a neten.

darkness-awakens-art-of-star-wars-the-force-awakens-animated-front-cover

Bár hivatalosan szerda estig nem jelenhetnek meg kritikák az interneten, a Twitteren már rengeteg filmes és filmes újságíró kinyilvánította a véleményét a hetedik részről, ami a legtöbbjük szerint szenzációsra sikeredett.

Elsők közt adott hírt a vetítés eredményéről Matthew Belloni, a The Hollywood Reporter munkatársa. A teremből kifele jövet csupa mosolygós arcot látott. Rövidesen magáról a filmről is elkezdtek csordogálni a beszámolók. Andrew Stanton, a Némő nyomában és a John Carter rendezője nagyon komolyan vette a stúdió kérését a spoilerek elkerülésére vonatkozóan:

Milyen volt a Star Wars? Nagyszerű. Nem mondok többet, menjetek el rá.

Steven Zeitchik, a Los Angeles Times újságírója nem talált hibát benne: ?A komikus elemektől a jelmezeken, a harcokon át a trükkökig bezárólag J.J. Abrams egy teljesen régivágású filmet készített. ? Aztán pedig a színészeket rangsorolta:

5. Adam Driver
4. John Boyega
3. BB-8
2. Harrison Ford
1. Daisy Ridley

Zeitchik munkatársa az LA Times-nál, Rebecca Keegan első tweetjében megnyugtatta a rajongókat, hogy ez pontosan az a film, amire vártak, aztán pedig kitért arra, hogy Az ébredő Erő többek között azért csodálatos, mert átmegy a Bechdel-teszten. A teszt a nők filmes jelenlétét vizsgálja.

Steven Weintraub, a Collider főszerkesztője nem tudta rendezni a gondolatait a vetítés után: ?Még egyszer meg kell néznem Az ébredő Erő-t, hogy megfelelően értékelhessem. A vetítés alatt végig remegtem a székben.? a következő tweetjében, aztán csak értékelte a filmet, Weintraub szerint a hetedik epizód a legjobb Star Wars-film 1983, de az is lehet, hogy 1980 óta.

Josh Lincoln Dickey, a Mashable szerkesztője a sorozat harmadik legjobb filmjének tartja. Adam F. Goldberget, a The Goldbergs című sorozat kitalálóját még jobban lenyűgözte Az ébredő Erő, szerinte csak A Birodalom visszavág jobb nála. Brett Morgen dokumentumfilmrendező ment el a legmesszebb: a hetedik epizód a legjobb blockbuster lehet az első Star Wars-film óta.

Devin Faraci, a Birth, Movie, Death szerkesztője azon kevesek közé tartozik, akik visszafogottabban nyilvánultak meg. Szerinte rendben van a film, amely azt bizonyítja, hogy J.J. Abrams szerzői filmes. Ismét nagyszerű karaktereket teremtett, ismét fergetegesen szórakoztat, és ismét egy ostoba történettel állt elő.