Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Bilincsben – GERALD’S GAME filmkritika

0

A középkorú házaspár, Jessie (Carla Gugino) és Gerald (Bruce Greenwood) a tóparti házukhoz utazik, hogy új életet leheljen a kapcsolatába, és ehhez egy bilinccsel felturbózott szerepjátékot választanak eszközül. Nem a legjobb döntésnek bizonyult.

Stephen King magyarul Bilincsben címmel megjelent – talán kevésbé ismert és elismert – novellájából a Netflixnek készített filmadaptációt Mike Flanagan (Oculus, Hush, Ouija: A gonosz eredete) és ha eddig nem is, most majd sokan megismerik, a Gerald’s Game ugyanis remek kamaradráma.

A történet egyébként Stephen King egy másik és ismertebb művével, a Doloressel együtt íródott és van is kapcsolat a két történet között. 1963 volt az az év, amikor a teljes napfogyatkozás következtében július 20-án elsötétült az ég Maine állam ezen része felett. Ez az esemény mindkét történet fontos momentuma, és érdekes, izgalmas módon köti össze őket. Na de ne rohanjunk ennyire előre.

Jessie és Gerald majdnem erőszakosságba forduló együttléte ugyanis tragédiába torkollik. A férfi ugyanis – talán a bevett viagrák hatására is – szívrohamot kap, miközben felesége az ágyhoz bilincselve fekszik magatehetetlenül. A bejárati ajtó tárva nyitva, a környéken ólálkodó kóbor kutya hamarosan megérkezik a dögszagra, Jessievel pedig idővel furcsa játékot kezd űzni a félelem és a paranoia. Vagy lehet nem is csak képzeli az egészet?

Talán nem lövünk el nagyobb spoilert az előzetesnél azzal, ha nyilvánvalóvá tesszük. Jessie nem sokáig marad egyedül, ugyanis hamarosan több hang is beszélni kezd hozzá, amelyek különböző dolgok felé próbálják őt terelni. Még egyik a túlélésre sarkallja, addig a másik arra, hogy adja át magát a halálnak. S eközben Jessienek még a múltja árnyaival is szembe kell néznie, ami még változatosabbá teszi az eseményeket.

Jessie ugyanis az ágyhoz bilincselve rá kell ébredjen, hogy egész életét egy hazugság rabságában élte le, a film pedig egyre baljósabban abba az irányba halad, hogy talán éppen ez a hazugság sodorta őt ebbe a helyzetbe – és persze ezzel a hazugsággal való szembesülés lehet a szabadulása kulcsa is – még ha kissé átvitt módon is.

A Gerald’s Game bravúros film, hiszen sokkal többet megtudunk Jessie és Gerald kapcsolatáról, házasságáról, titkairól azok után, hogy utóbbi elhalálozik, ráadásul mindezt úgy, hogy nem flashbackekkel rágják a szánkba a múltban történt eseményeket. Bár flashbackek is vannak (ezek a már fentebb említett Napfogyatkozás idején játszódnak), amelyek szintén fontos szerepet töltenek be a történet alakulásában.

Persze ehhez szükség van egy okos forgatókönyvre is, amely egyrészt nagyon okosan rántja le a leplet az újabb titkokról, másrészt meg szintén igen okosan bizonytalanítja el Jessiet és a nézőt azt illetően, hogy mi valóság és mi hallucináció?

Persze az egész nem működne a 40 felett is “szikrázó” Carla Gugino nélkül, aki zseniálisan viszi el a hátán a filmet, szó szerint húsba vájó a szenvedése, a képzelgései és az önmagával való beszélgetése pedig zseniális pillanatokat hoz.

A Gerald’s Game kamaradráma létére kifejezetten izgalmas és fordulatos darab, amely minden fordulatával meg tudja lepni a nézőt, a befejezése pedig bár némileg váratlan irányt vesz, de mindenképpen tökéletes lezárása a történetnek.

Gerald's Game (2017)
80%
Lebilincselő!

Mike Flanagan rendező rövid időn belül sokadszor bizonyítja, hogy nagyon érzi a horror, zsánerét. A Gerald's Game izgalmas, feszült, véres és nem feledkezik meg arról, hogy üzenetet közvetítsen (akár a szexualitásról) a néző felé.

  • Szerintem
Share This