Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Bill Clinton – James Patterson: AZ ELNÖK ELTŰNT könyvkritika

James Patterson a világ egyik, ha nem a legnagyobb példányszámát eladó krimiszerző az egykori elnökkel, Bill Clintonnal karöltve igyekszik megállítani egy világkatasztrófát.

0

Amikor az ember azt olvassa, hogy a világ legfelkapottabb krimiszerzőjének könyvét tarthatja a kezében, akkor vannak bizonyos elvárásai – főleg, ha még a fülszöveg is izgalmas történetet sejtet. James Patterson és Bill Clinton közös regényét így hát eléggé izgatottan vártam, de nem feltétlenül azt kaptam, mint amire számítottam.

Azt férfiasan be kell vallanom, hogy bár több olyan tévésorozatot (Zoo, Instinct, Women’s Murder Club) is láttam, amely James Patterson művére épített, ez volt az első könyv, amelyet a szerzőtől a kezemben tartottam. Hogy az én elvárásaim mentek félre, vagy csak ennyire jó volt a regény marketingje azt nem tudom, de utólag kissé átverve érzem magam.

2018 egyik legjelentősebb könyves szenzációja Bill Clinton és James Patterson könyve, Az elnök eltűnt. A nagyszerű thriller egy olyan eseményről szól, ami bármikor megtörténhet, és amelyet nem hagyhatunk figyelmen kívül. A szerzők egy olyan fenyegetést vázolnak fel, amely nem csupán a Fehér Házat érinti, hanem egész Amerikát. A nemzetet elborítja a félelem és a kétségbeesés. Kiber-terrorizmusól suttognak, kémkedésről, árulóról a kabinetben. Maga az elnök is gyanúsított, nem sokkal később pedig egyszerűen eltűnik… A regény döbbenetes módon világít rá az Egyesült Államok belső működésére és sebezhető pontjaira. Ez az utóbbi évek legautentikusabb, leghátborzongatóbb története, tele olyan információkkal, melyekről csak egy egykori főparancsnok tudhat. Ugyanakkor naprakész, hiteles olvasmány is, melyről még évekig fognak beszélni.

Lee Child ezt a könyvet az évtized politikai thrillerének nevezi. Én meg kisebb bullshitnek Lee Child mondatát.

Az elnök eltűnt – sejteti már maga a cím is és az ember fantáziája valóban szárnyra kél a témát illetően. Nem kell az USA-ig rohanni, elég belegondolni, hogy hazánkban mekkora riadalmat (és összeesküvés-elméletet) keltene, ha kiderülne, hogy az elnök csak úgy eltűnt az elnöki lakból. Hát még ha az egész mellé azt ígérik, hogy az exelnöknek, Bill Clintonnak hála még izgalmas dolgokat is megtudhatunk a Fehér Házról, az USA elnökének munka- és lakhelyéről.

Azt nem tudnám meghatározni, hogy a pofonok hol kezdődnek, de az biztos, hogy a könyv letétele után minimum azt illetően csalódottak leszünk, hogy ezek a titkok elmaradtak. A fő csalódást persze maga a cím okozta. Az elnök eltűntben ugyanis valójában nem is tűnt el az elnök. De ne rohanjunk ennyire előre.

A 24, a Designated Survivor, a Scandal (Botrány) vagy éppen a House of Cards (Kártyavár) sorozatot ismerve vártunk volna valami valóban újdonságot a Fehér Házzal mint épülettel, a Fehér Házzal mint eszmével és a a Fehér Házzal mint munkahellyel kapcsolatban, de egy-egy szoba részletesebb leírásán vagy kisebb történelmi leckéken, esetleg vészhelyzeti protokollon túl nem sok mindent kaptunk, ezekre is csak pár bekezdésben tér ki a regény – sőt, nem árulok zsákbamacskát, a regény minimális része játszódik csak a Fehér Házban.

A történetet az elnök szemszögéből ismerhetjük meg, csupán kisebb kitekintések vannak más eseményekre. Ennek köszönhetően a cselekmény pörgősségére egyáltalán nem lehet panaszunk, a könyvet éppen úgy lehet darálni, mint mondjuk egy Dan Brown könyvet. Ráadásul – ha már Dan Brown – a könyv stílusa is nagyon hasonló, mint ott, itt is azt éreztem, hogy a könyv nem az olvasóknak, hanem Hollywoodnak íródott és nem is egy könyvet, hanem egy forgatókönyv vázlatát tartom a kezemben.

A könyv tehát pörgős, a rövid fejezetei feszesek és persze pont akkor érnek véget, amikor kezdünk izgalmi állapotba kerülni. Ez a tagoltság hatásos, de sokkal inkább hatásvadász, hiszen minden különösebb esemény nélkül is izgalmassá teszi a történetet.

A történetet, amelyet talán a Mr. Robot című amerikai sorozat ihletett meg, hiszen a központi eleme a kiberterrorizmus, de kémek, oroszok, izraeliek, németek és persze az ovális iroda árulói is fontos szerepet játszanak benne, persze tegyük hozzá gyorsan azt is, hogy karaktert, mint olyat nem igazán találunk a könyvben.

Minden szereplőt csak felszínesen ismerünk meg, Duncan elnök maníros, talán egyedül Bach, a bérgyilkos karaktere az, akiből ki lehet hozni valamit. Kicsit az az ember érzése, hogy például Duncan elnököt egy az egyben Kiefer Sutherlandről mintázták, csak éppen oly módon, hogy Jack Bauer karakterét vitték át a Designated Survivor sorozatba.

Még a rossz napokon is van valami jó, amit véghez vihetsz.

Duncan nem hibátlan, de jó ember, azonban kicsit sem olyan, mint amilyennek egy elnököt elképzelünk. De maga a könyv is, amellett, hogy Mr. Robot ihletésű, mintha a két sorozat, a 24 és a Designated Survivor szerelemgyereke lenne (és akkor most említsük meg, hogy állítólag a Showtime sorozatot is készít Az elnök eltűntből).

  • Az elnök egészségügyi problémákkal küzd
  • Az elnök elveszítette a feleségét
  • Az elnöknek van egy lánya, akiért aggódhat
  • Áruló van az Ovális Irodában
  • De egyébként is hemzseg az intrikától a Fehér Ház
  • Az oroszok mindig ott vannak a háttérben
  • Amikor azt hinnéd vége, jön egy újabb csavar!

Pont, mint egy közepes krimisorozat, közepes epizódja, de még ha le is vesszük azt, hogy az elvárásokhoz képest mekkora csalódás a könyv, akkor sem tudunk mást írni, csak hogy semmi eredetit, egyedit nem tartalmazott, nem ettől a könyvtől lesz az ember James Patterson rajongó.

Az elnök eltűnt a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg, itt tudjátok megrendelni kedvezményes áron. A magyar kiadás 400 oldalas, keménytáblás, gyönyörű védőborítóval.

Az elnök eltűnt (James Patterson, Bill Clinton)
60%
Közepes

Az elnök eltűnt nem egy egyedi és utánozhatatlan mű, de a geopolitikai krimik rajongói számára jó szórakozást nyújthat. Könnyed, laza hangvételű, rövid fejezeteinek köszönhetően kiváló útitárs egy hosszabb vasutazás átvészeléséhez.

  • Szerintem
Share This