‘Blair Witch’ – Méltó utód lett az Ideglelés folytatása

0 953

1-the-blair-witch-project14 éves koromban láttam először az Ideglelést, úgyhogy mondanom sem kell mekkora hatással volt rám. De nem csak én voltam így vele, hiszen mondhatni az egész világra óriási hatással volt a két amatőr-filmes által, különleges marketinggel bemutatott kézikamerás horror (ami jegyezzük meg Arany-Málna jelölt volt, sőt a női főszereplő meg is kapta a díjat – ezt egyébként máig nem értem.) A folytatásra aztán úgy tekintek, mintha nem is létezne, így 17 évvel később (de 20 évvel az eredeti – 1994-ben – után játszódó film után) az Adam Wingard-féle, sokáig The Woods munkacímen futó The Blair Witchre több mint izgatottan vártam.

Nála jobb kezekbe ugyanis nem is kerülhetett volna a kultfilm folytatása, Wingard ugyanis a kézi-kamerás horrorok nagy mestere, az ő nevéhez fűződik többek közt a V/H/S antológia-sorozat (de a hasonló The ABC’s of Deathen is dolgozott), na meg a You’re the Next és a The Guest címet viselő nem kicsit remek thriller is.

blair-witch-trailer

Az Ideglelés folytatása 2014-ben veszi fel a fonalat, de szorosan kapcsolódik az első részhez. Az első rész női főszereplőjének Heathernek az öccse James az, aki úgy dönt, hogy elmegy abba a Burkittsville melletti erdőbe, ahol eltűnt a nővére, hogy megtalálja Heathert, de minimum válaszokat. Ennek többek közt az az apropója, hogy egy vlogger új felvételeket talál az erdőben. James a barátaival és a helyi videóssal (illetve annak barátnőjével) elindul tehát az erdőbe, hogy felderítse a Blair-i boszorkány mítoszát.

Adam Wingard pedig nem állt be a sorba, nem egyszerűen újra másolta az eseményeket más szereplőkkel, hanem kibővítette az egész mítoszt. Azt hihetnénk, hogy ha megmutatják a boszorkányt, akkor azzal agyon is ütik a mítoszt, azonban nem ez történik, sőt Wingard elérte, hogy ne csak emberfelettinek, de akár földönkívülinek gondoljuk az erőt, ami a Blair-i erdőben munkálkodik.

blair-witch

A történet folyását nagyjából el tudjuk képzelni, ahogy azt is, hogy a színészek ezúttal is inkább csak kellékei az atmoszférának, ami ezúttal is legalább annyira ráül az emberre, mint az eredeti Daniel Myrick és Eduardo Sánchez által megteremtett közeg. A színészek közül talán a legismertebb arc Valorie Curry-é, ő a The Following sorozatban tűnt fel, mellette Wes Robinson, James Allen McCune, Callie Hernandez, Corbin Reid és Brandon Scott az, aki próbálja túlélni az igencsak hosszúr nyúlt éjszakát az erdőben. És a legjobb, hogy az első filmhez hasonlóan halálra rémítették őket a készítők, ugyanis több esetben improvizált módon történtek az események.

A Blair Witch nem egyszerű koppintása az eredetinek, de ahhoz hasonlóan nem próbált válaszokat adni az eseményekre, az alig másfél órás játékidő végén ugyanolyan sötétben tapogatózunk a mítoszt illetően, mint az első film után, sőt talán még több teóriát felállíthatunk a boszorkány eredetét illetően. Ahogy a Cloverfield Lane 10 esetében, úgy a Blair Witch esetében is elmondható, hogy méltó folytatása egy kultfilmnek és epedve várjuk a folytatást!

Az eredeti film egyébként 60 ezer dollárból készült és 248,6 millió dolláros bevételt hozott a pénztáraknál, ezt már biztosan nem fogja megismételni a 3. rész, de azért nagyon bízok benne, hogy nem itt ért véget ez a franchise.