Carrie Fishernek fontos szerepe lett volna a Star Wars 9-ben

STAR WARS: THE FORCE AWAKENS, (aka STAR WARS: EPISODE VII - THE FORCE AWAKENS), from left: Carrie Fisher, as Leia, Harrison Ford, as Han Solo, 2015. ©Walt Disney Studios Motion Pictures/Lucasfilm Ltd./Courtesy Everett Collection
0 563

Minden idők egyik legnagyobb biztosítási összegét, 41 millió dollárt (12 milliárd forintot) könyvelhet el a Star Wars-filmeket gyártó Disney filmstúdió, amely bebiztosította magát arra az esetre, ha a Leia hercegnőt alakító Carrie Fisher nem tudná eljátszani szerződésben vállalt szerepét.

Az Insurance Insider üzleti magazin beszámolója szerint a Disney a londoni Lloydsnál kötötte a biztosítást, amely kárpótolja a veszteségért a stúdiót, ha Fisher nem szerepel az új Star Wars-trilógia mindhárom epizódjában.

A 60 esztendős színésznő, aki hosszú idő után a 2015-ben bemutatott Star Wars – Az ébredő Erő című epizódban játszotta el ismét Leiát, december 23-án egy Londonból Los Angelesbe tartó repülőn kapott szívrohamot, pár nappal később, 27-én elhunyt. A stúdió bejelentése szerint Fisher még befejezte az űreposz 2017 decemberében mozikba kerülő 8. epizódját, de a 9. rész felvételei még nem kezdődtek el.

Az üzleti magazin emlékeztetett arra, hogy a filmes szakmában nem szokatlan, hogy a stúdiók biztosítást kötnek a filmek sztárjaira.

A Disney egyelőre nem nyilatkozott arról, hogyan pótolja Leia hercegnőt a 9. epizódban, amelynek történetében állítólag fontos szerepe lett volna. Az elmúlt hetekben a mozikba került Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet című különálló Star Wars-film végén CGI-technikával idézték meg Leia hercegnő alakját, mivel a produkció története a négy évtizeddel ezelőtt készült Csillagok háborúja (Star Wars 4. rész) előtti időkben játszódik.

Az éhezők viadala-filmsorozat alkotóinak 2014-ben Philip Seymour Hoffman váratlan halála miatt át kellett írniuk egy kulcsjelenetet. Néhány olyan jelenetben pedig, amelyben nem volt szövege, CGI-verzióval idézték meg a színészt.

A Zsivány Egyes: Egy Star Wars történetben CGI animációval keltették életre a fiatal Leia hercegnőt, ez a lehetőség továbbra is nyitott a Disney előtt, hiszen mint azt pont ebben a filmben megmutatták, ha kell, akkor akár egy már elhunyt színészt is tudnak helyettesíteni a filmvásznon a technológia segítségével.

Peter Cushing ugyanis az első, akit halála után teljes egészében újraalkottak 3D-ben, nem tűzoltásként (mint mondjuk a Halálos iramban a tragikusan elhunyt Paul Walker esetében), hanem előre tervezetten, csak a szerep kedvéért. Hangját és mozgását egyébként egy brit sorozatszínész, a Cushingra többé-kevésbé hasonlító Guy Henry adta, de a fiatal Leia hercegnőt is hasonlóan keltették életre a filmben, akit egyébként nagy meglepetése nem a lánya, hanem az egyelőre epizódszerepekben feltűnő norvég Ingvild Deila játszotta el, majd számítógépes utómunkának vetették alá a jelenetet.

Ingvild Deila
Ingvild Deila

Egy dolog szinte biztosnak tűnik: nem fognak másik színészt keresni Leia szerepére.