Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Csalicsapda – 47 MÉTER MÉLYEN filmkritika

47 meters down (2017)

0

Eredetileg a videótékák polcaira illetve  Video on Demand szolgáltatásokba készítettek Johannes Roberts (Az ajtón túl) 5 millió dollárból készült cápás horrorját, de egy stúdióváltásnak köszönhetően a mozikba is eljutott a 47 Meters Down (korábbi címén In the Deep), amely hozzánk 47 méter mélyen érkezett meg. És milyen jó döntésnek bizonyult!

A film ugyanis több mint 40 millió dollár bevételre tett szeret az USA mozijaiban, köszönhetően annak is, hogy a tavaly bemutatott A zátony (The Shallows) visszacsalta a moziba a cápás túlélőfilmek rajongóit. És az ideire sem volt pénzkidobás befizetni.

Két lánytestvér Mexikóban nyaral, ahol a tengerpart és az éjszakai élet segítik a könnyed kikapcsolódásukat. A lányok egy nap extrém cápanézésre indulnak, s a kirándulás során egy rácsos ketrecben merülnek le az óceán mélyére, hogy közvetlen közelről is láthassák a gyilkos ragadozókat. A biztonsági ketrecet tartó kábel azonban váratlanul elszakad, és 47 méter mélybe süllyed. A lányoknak alig egy órányi oxigénje marad a palackjukban, s ha mindez nem lenne elég, hemzsegnek körülöttük a vérszomjas cápák is. Halálos versenyfutás kezdődik az idővel az életükért.

Ennyi pénzből remek cápás filmet forgatni piszok nehéz lehet, mégis jelzésértékű, hogy a 47 méter mélyen nem a látvány és a cápák terén hasalt el, hanem pont a narratív elemekbe jutott némi bukdácsolás. Persze, a film főhősei is viszonylag egybites karakterek, minimális karakterábrázolásuk belefér a tenger első hullámaiig vezető 5 percbe. Fiatalok, szerelmesek, csalódottak, félénkek és akár egy viszonylagos öngyilkos küldetésre is indulnak, hogy bizonyítsák “izgalmasságukat” az exnek.

Persze a küldetés nem lenne öngyilkos, ha nem egy sosem létezett szolgáltató rozsdás ketrecén keresztül szeretnék kémlelni a haldögökkel beetetett cápákat, de hőseink, vagyis hősnőink így tesznek és hamar meg is bánják a dolgot. Ennek persze a néző csak örülhet, különösen azok, akik szeretik, ha a már-már menetrendszerűen érkező Sharknado-filmek mellett valaki tiszteleg Steven Spielberg és Roy Scheider öröke előtt.

Persze a film hősei nem hasonlíthatók Martin Brody rendőrfőnökhöz, még csak a Blake Lively alakította Nancyre sem, de megfelelő karakterizálásukról nem csak a forgatókönyv tehet, a színésznők sem tesznek hozzá sokat a szerepükhöz. Sőt, néha az az ember érzése, hogy csupán azért vannak ketten a vízben, hogy kiteljen a játékidő, hiszen egyikük szinte mindig passzív, míg a másikuk élet-halál harcot vív az éppen arra tévedő cápával. A testvérpárról egyébként is elmondható, hogy még egyikük egy víz alatti MacGyver (Claire Holt), addig a másikuk egy vérbeli rinyagép (Mandy Moore), de a néző egyikükkel sem tud igazán azonosulni, még a kiszolgáltatott helyzetükre tekintettel sem.

Ezt a kiszolgáltatottságot bár okosan építik elemekről elemekre (a ketrec lezuhanásától kezdve egészen a víz alatt való eltévedésig), itt-ott azért már túlfeszítik a húrt hihetőségben, igaz még így sem kevésbé képtelenebb, mint bármelyik másik műfajtársa.

Persze a túlontúl egyszerű párbeszéd, az hogy a szereplők nem csak csinálnak dolgokat, de szinte szó szerint el is mondják, hogy mit cselekednek éppen (“Most átúszok ide”, “Most idehozom azt” stb.), illetve a néha már fizikai fájdalmat okozó akarás arra, hogy a film intelligensnek tűnjön (hidrogén buborékok az agyban) eléggé negatív irányba tolják az izgalmakat, de az biztos, hogy minden előzetes félelmünk ellenére a 47 méter mélyen végig feszült, végig cselekvő és operatőri munka szempontjából még kiváló film is.

A 47 méter mélyent már csak a PG13-as korhatárbesorolás miatt is nehéz horrornak nevezni, de a film egészére elmondható, hogy nagyon ügyesen megoldották, hogy mutassanak is, meg nem is, a cápatámadásos jelenetek azonban minden kiszámíthatóságuk ellenére rendben vannak, sőt jut egy különösen bravúros felvétel is, amely során három cápa is ugyanarra a falatra veti magát a tenger sötétjében, egészen egy fáklya meggyulladásáig.

47 méter mélyen (2017)
60%
Korrekt cafat

Összességében vérbeli, de nem vérbő cápás film, amely még a fináléra is tartogat puskaport, még akkor is, ha a lányok nem rendeltetésszerűen használják a náluk lévő fegyvert, így a szigonyt sem. A kis költségvetés egyáltalán nem érződött, kíváncsian várjuk, hogy a 48 méter mélyen címen érkező folytatásra mennyi pénzt forgatnak vissza a bevételekből.

  • Szerintem
Share This