Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

De ki a fene az a Doctor Strange?

Az átlag néző joggal teheti fel a kérdést, hisz a Föld Legfőbb Varázslója kisebb szeletet hasít magának a ma popkultúrájából a Marvel olyan hőseivel ellentétben, mint Pókember vagy éppen Hulk.

0

Az átlag néző joggal teheti fel a kérdést, hisz a Föld Legfőbb Varázslója kisebb szeletet hasít magának a ma popkultúrájából a Marvel olyan hőseivel ellentétben, mint Pókember vagy épp Hulk, de ahogy az elmúlt évek mutatják, a képregénykiadó filmes univerzuma már gyakorlatilag olyan szintű monopóliumot tudhat magáénak, hogy másodvonalbéli karaktereit is totális magabiztossággal ereszthetik a vászonra. Persze a siker nem érdemtelen, és ha egy hangyaméretűre zsugorodó faszi, vagy a beszélő mosómedve és egy élő fa által alkotott duó működik, akkor mi gond lehet egy kis miszticizmussal?

A Doctor Strange lesz a Marvel mozis univerzumának második darabja a “Harmadik Fázison” belül, nevével már korábban, a Tél Katonájában is találkozhattunk, potenciális veszélyforrásként hivatkoztak rá a HYDRA ellenében. Ugyan nincs kimondva, de sejthető, hogy Strange behozatala amolyan pótlásként funkciónál, hisz a jelenlegi Bosszúállók ilyen formában nem szaladgálhatnak életük végéig. Robert Downey Jr. napjai, mint Tony Stark meg vannak számlálva, Strange pedig kiválóan megfelelne a helyébe lépni. Személyiségük hasonló, önző, beképzelt playboyok, s mindketten megtehetnek bármit, míg Tony a pénzével, Strange a mágiával. Utóbbi megformálója, Benedict Cumberbatch, aki már a Sherlockban is megmutatta, mennyire ellenszenves tud lenni, miatta nem kell aggódnunk.

A karakter egyébként már több, mint 50 éves, az X-mennel és édesanyámmal egy évben látta meg a napvilágot, hogy ebből melyik a fontosabb információ, azt mindenki döntse el maga, de azt még elárulom, hogy valamelyikhez nincs köze Stan Lee-nek. Stephen Vincent Strange pályafutása elég viharos, már ami a füzeteket illeti. Megalkotója, Steve Ditko eltökélt terve volt, hogy színesítse a Marvel palettáját, hogy a megszokottnál egy jóval eltérőbb hőst prezentáljon. Ennek megfelelően nehezen is tört utat magának, persze megvolt a maga kis közönsége, de gyakran kellett más hősökkel együtt szerepeltetni, hogy a felszínen maradjon. Az idehaza is vetített ’94-es Pókember rajzfilmsorozatban is láthattuk. a képregényekben természetesen rendelkezett Bosszúálló tagsággal, volt a Védelmezők része, de a Marvel saját Illuminati csoportjának alapító tagjaként is feltűnt. Utóbbi mellesleg egy baromi izgalmas koncepció, de a jogok szerteágazásának hála, képernyőn még körülbelül 418 évig nem láthatjuk (ebben a titkos csoportban a Marvel különböző szegleteinek jeles képviselői társulnak, mind más és más nézőpontot képvisel egyes problémák megvitatásáról, a háttérbe húzódva próbálnak közös nevezőre jutni. Namor, Tony Stark, Reed Richards, Black Bolt, Strange, és X-professzor volt az eredeti felállás). Na de, akkor ki a fene az a Strange?

Dr. Stephen Strange egy sikeres, ám öntelt idegsebész, aki feltűnően hamar szerezte doktoriját, tehetségének hála, már a harmincas éveire a szakma csúcsára ért. Pácienseire nem emberként, csupán számlaként tekintett, családjától elhidegült, anyagiasságának hála, élete párja is elhagyta. Szülei halála után testvérét is elvesztette, aki egy közös vitájuk után lépett egy autó elé véletlenül. Strange már ezt végképp nem bírta, apját sem látogatta utolsó napjain, mert még anyja halálával sem birkózott meg. Testvérét a baleset után “hibernálta”, hátha a jövőben lesz rá mód, hogy a tudomány visszahozza. Nem sokkal ezután ő maga is autóbalesetet szenvedett, egyik nagy csodálója, egy másik remek sebész megmentette életét, de a kezében lévő idegek súlyosan sérültek, így a karrierjének búcsút mondhatott. Ahhoz már túl hiú volt, hogy asszisztensi vagy tanácsadói munkakörbe álljon, ehelyett minden erejével azon volt, hogy megoldást találjon a kezeire. Vagyonát teljesen felélte, két lábon járó roncsként tengette napjait. Utolsó centjeit egy pletykára költötte, egy bizonyos “Ősi Egyről” azt terjesztik a kikötőkben, hogy bármire tud gyógymódot (a filmben Tilda Swinton testesíti meg, pedig a képregényben rendre férfinak rajzolják, az internet mégsem hőzöngött). Hősünk rá is bukkant az Ősi Egyre a Himalájában, ám az visszautasította Strange kérését, önzősége miatt nem gyógyítja meg, de szívesen tanítja. Strange ebből nem kért, de egy vihar miatt nem tudott rögtön távozni.

Ekkor lett szemtanúja annak, hogy az Ősi Egy tanítványa, Baron Mordo (Chiwetel Ejiofor a filmben, aki nem fehér, mint Mordo, az internet mégsem hőzöngött) merényletre készül mestere ellen, megakadályozni képtelen, de szerencsére Mordo nem jár sikerrel így sem. Ekkor döntötte el, hogy mégis tanulni akar, mert csak így szállhat szembe a Mordo félékkel. Az Ősi Egy már régóta tud Strange-ről és hogy egy nap ő lehet a Legfőbb Mágus, így éveken át képzi, miközben Mordo lelép, hogy a későbbiekben rendre borsot törjön Strange orra alá.

Hét évvel később tért vissza New Yorkba, hogy ő legyen a Föld legfőbb védelmezője, miután kivételes képességekre tett szert (leginkább a fehér mágiát használja). Több dimenzióban is járt, még a Halál próbáit is kiállta, melynek hála kortalan életet élhet. Tudása végtelen, ami eszünkbe jut, arra képes, kezdve a láthatatlanságtól, az időmanipuláción át, a telepátiáig, és még sorolhatnánk hosszasan. Képességei mellett, számos mágikus erővel bíró tárgyat is birtokol, melyeket csak a tiszta szívűek tudnak használni. Ilyen például a köpenye, ami szinte elpusztíthatatlan, és ennek hála tud repülni. Vagy ott van Agamotto Szeme, amivel bármilyen hazugságon át lehet látni, vagy épp Agamotto Gömbje, amivel a többi dimenziót lehet szemmel tartani, és így tovább. Agamotto egyébként az első, aki a Legfőbb Mágus titulusát magán hordta, ő a Föld egyik idősebb istene.

Mellette még jócskán megfordulnak furcsa teremtmények Strange képregényeiben, elvégre rengeteg különféle dimenzióban köpött mások levesébe. Steve Ditko karakterének kalandjait sokszor érte kritika a képregényipar berkein belül is, miszerint túl elborult világokba kalauzolnak el néha a szerzők, már-már mintha pszichedelikus anyagok hatása alatt szőtték volna a sztorikat.

Egyszer még Istennel is kapcsolatba lépett, de Stan Lee parancsára később javították, hogy nem magával az Istennel, csupán egyel a sok közül, nehogy vallási háborúba kényszerüljön a Marvel. Mordo mellett másik visszatérő, legismertebb ellenségét is egy más világból kapja Strange, ő pedig Dormammu, aki több világ meghódításáért is felelős. A filmben nem ő lesz az ellenlábas, és Mordo sem rosszfiú egyelőre(!), hanem egy Kaecilius nevezetű fickó, aki a képregényekben épp Mordo tanítványa, szóval itt is csavarnak valamit. Utóbbit egyébként Mads Mikkelsen formálja meg (aki a képregényben nem dán, az internet mégsem hőzöng). Eredettörténethez eldobható főgonosz dukál, Dormammun kívül pedig szinte Strange összes ellenfele az, de az Isten… illetve egy isten óvjon minket a többitől, mert olyan remek nevek vannak Doctor Strange feketelistáján, mint KhLΘG, Chthon, Stygyro, Xemnu, Ghaszaszh Nyirh, Hotamitanio, Ytitnedion, meg lassan egy logopédus, szóval őket ne. Szerencsére akad egy hűséges társa és barátja is, Wong (a filmben Benedict Wong, aki… hát, láthatóan eltalálták, az internet mégsem hőzöng), akinek legfőbb feladata, hogy a Strange birtokában lévő mágikus erővel bíró tárgyakra felügyeljen.

Persze a fent leírtakat a filmes univerzumban mind figyelmen kívül hagyhatja a Marvel és mint itt-ott írtam, láthatóan így is tesz. Az nem kétséges, hogy Strange behozatalával ismét valami újba nyúlnak, ő lesz az első, aki a varázslatok világát a moziba csempészi, (mert Thornál inkább mitológia, Skarlát Boszorkánynál pedig mutáció van jelen) és önálló filmjén kívül még legalább egyszer, a következő Bosszúállókban biztos feltűnik. A külföldi kritikák pozitívak, a látványvilága pedig a popcorn-mozik szintjén valóban felér egy LSD-trippel az eddig leírtak alapján. Cumberbatch hitelessége felől ne legyen kétségünk, mert amellett, hogy odáig van a karakterért, fiatal korában Tibetben is tanult és saját bevallása szerint életének fontos részét képzik a spirituális témák. Hogy az idei év mozis felhozatalának mennyire lesz fontos része a jó doktor, az néhány nap múlva a hazai vetítőtermekben is kiderül, mi várjuk szeretettel!

Share This