Ezért újító és merész a Deadpool

4 312

A Deadpool mindössze múlt hét csütörtök óta látható a mozikban, és már most az egyik legjobb képregényes filmként tartják számon. Ami miatt igazán figyelemre méltó, hogy ez az első olyan újhullámos képregény-adaptáció, amely nem PG13-as, vagyis 12 éven aluliaknak nem ajánlott besorolást kapott, hanem R-besorolást, ami az USA-ban 17, nálunk 16 éven aluliaknak nem ajánlott, vagy csak felnőtt kísérete mellett ajánlott besorolást takar. (És igen voltak már felnőtt besorolást kapó képregényadaptációk pl. a 300, de azok eleve el sem készülhettek volna másként.)

Deadpool-1_1200_675_81_s

A FOX ezzel rengeteget kockáztatott, különösen azok után, hogy a Fantasztikus négyes rebootjával óriásit hasaltak a moziban, de bebizonyosodott, hogy megéri tökösnek lenni, hiszen a Deadpool minden előzetes várakozást felülmúlva (csak az enyémet nem), sorra döntögeti a rekordokat a moziban. A FOX a sikert látva nem csak a Deadpool folytatását rendelte be, hanem – nem hivatalosan már elismerte – , hogy a szintén az X-Men univerzumban játszódó Wolverine 3. (Farkas 3.) és a kevésbé felkapott mutánsokat felsorakoztató X-Force-film is R-besorolást kap majd. (Egyedül az X-Men Apokalipszis marad meg PG13-as blockbusternek.)

A Deadpool persze nem csak ebben lett újító és merész, hanem abban is, hogy az alkotók a képregényhez hű módon kinyitották azt a bizonyos negyedik kaput, ugyanis a főhős folyamatosan bevonja a nézőket a történetbe, ugyanis megállás nélkül beszél hozzájuk. (A Deadpool film készítésének körülményeibe itt lehet alaposan beleásni magunkat.)

És ha ez még nem elég, a Deadpool amellett, hogy komoly kritikát és önkritikát gyakorol (“Fura, hogy csak mindig ketten vagytok itthon. Kifogyott a produkciós kassza?”), folyamatosan froclizza a társ és rivális képregény-adaptációkat és megállás nélkül nyomja a popkulturális utalásokat, tisztelgéseket, kifigurázásokat. Én hülye neki is ültem, hogy összeszedjem mindet, aztán nagyjából 10 óra képernyő előtt üldögélés után feladtam, még jó, hogy készült már egy videó-összeállítás, amely a Deadpool összes easter egg-jét (igen, húsvéti tojásnak nevezik ezeket a rejtett és kevésbé rejtett elemeket, amely más produkciókra és karakterekre utalnak), titkát, cameoját és popkulturális kiszólását bemutatja.

A Deadpool tehát nem csak nagyon komoly reklámkampányt folytatott, hanem nagyon komoly és bevállalós újításokat is behozott Hollywoodba, mind a stúdió, mind a film teljes stábja hatalmasat kockáztatott, de mint kiderült igenis igény van ezekre a merész megoldásokra, hiszen az emberek, ha a képregényfilmeket nem is unják, már régóta várták, hogy legyen egy film, ami leszámol az eddigi sablonossággal. És ez még akkor is igaz a Deadpoolra, ha igazából ez a film is a megszokott sablonokra épült, ugyanis nem is láttatta magát másnak, mint ami valójában.