Miért a Deadpool-nak adnám az Oscar-díjat?

0 702

Még ha nem is volt a maradéktalanul elégedett a filmmel, én speciel eléggé utálom, hogy sok rendezőnek és producernek meg sem kell erőltetnie magát azért, hogy Oscar-jelölt legyen a filmje, ugyanis már a film bejelentésének pillanatában megkapja az Oscar-esélyes címkét.

Rengeteg ilyen filmet tudnánk felsorolni a közelmúltból (pl. a Morten Tyldum-féle Kódjátszma, vagy Steven Spielberg bármelyik filmje 2000 után), de ebbe bele se menjünk, mindenki tudja, hogy az Oscar-jelöléseket és díjakat olyanok adják át, akiknek se tökük, se humoruk, se kritikai érzékük és több évtizedes berögződések alapján ítélik oda a díjakat azoknak, akik finomabb pogácsát küldenek a másiknál. (Oké, a Golden Globe-on kapott két jelölést: a legjobb vígjáték és a legjobb vígjáték férfi főszereplő kategóriában, de mindenki tudta, hogy oda is feltartott kézzel ment a film.)

Ha ezzel a tévhittel, legendával (de tulajdonképpen a valósággal) le akarna számolni az Akadémia, akkor az olyan filmeket is számításba vennék, amelyek nem igaz történeten alapulnak, nem kávéztak együtt annak rendezőjével az ötvenes években, hanem meglátják benne a kreativitást, az újítást, satöbbi, satöbbi, vagyis legalább minimálisan megpróbálnak megfelelni a mai trendeknek. Mert helló, egyébként 2017 van, a szuperhős- meg a képregényfilmek időszakát éljük, én speciel már eléggé unom az igaz történeten alapuló életrajzi filmeket, amik szándékosan az Oscarra vannak időzítve. (Lásd idén a Jackie-t, vagy A számolás joga című filmet.)

A Deadpool ugyanis annak ellenére, hogy saját magát sem állítja be többnek, minthogy az MTV Movie Awards vagy a Teen Choice Awards-szon akar közönségsikert elérni, mind rendezésében, forgatókönyvében van olyan film, mint bármelyik “vetélytársa”.

A valódi szerelemgyereknek számító Deadpool most a maga módján megpróbál harcba szállni az Oscar-díjért, ha mást nem, hát saját kategóriát teremtve magának.