A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz

0 912

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency sorozat pilotkritika

Egy bizarr négyszeres gyilkosság, ami 10 másodperc alatt lezajlott. Egy eltűnt nő. Egy másik eltűnt nő, aki nem ugyanaz, mint az előbbi. Egy macska. Egy kutya. Egy gorilla. Vagy legalábbis egy gorillamaszk. Egy holisztikus bérgyilkos, aki mindig a jó embert öli meg. Vagy mégsem. Egy szorgosan hekkelő hekker. Vagy valami olyasmi.

dirk-gentlys-holistic-detective-agency-elijah-wood

Egy holisztikus magánnyomozó, akinek a CIA mindent elsimít. A holisztikus magánnyomozó asszisztense, aki minden jel szerint élete legabszurdabb napján van túl. Az ő húga, akit egyik pillanatról a másikra elkap a rettegés – vagy valami ilyesmi betegséggel küzd. Időutazás. Véletlenek nincsenek. Semmi nem függ össze semmivel. Meg egy fura nyaktekeredést produkáló lány. Meg két rendőr, akik egy férfi követnek, majd rájönnek, hogy a megfigyelt személy találkozott valakivel, akit szintén követnek. Ráadásul a másik megfigyelő csapatban van egy gyakornok mesterlövész is, aki túl sokszor felejti el levenni a ravaszról az ujját, pedig éppen azt kellene megmentenie, akit le akar lőni. Egy nagyon sportautó, meg az a rohadt pizza, amit én se nagyon tudok letenni, pedig a brokkoli egészségesebb lenne. És persze a három tagú banda, akik négyen vannak. Pedig nem is szakemberek. És nincs is egymáshoz köze semminek semmivel. Mert akkor nem lenne holisztikus. És nem lenne szemöldök.

Nagyjából mindent leírtunk, ami a Dirk Gently’s Holistic Detective Agency (Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája) pilotjában felbukkant, de szigorúan csak nagyjából, mert amúgy a felét se és nem baj, ha nem érted, mert ez a sorozat nem is akarja hogy értsd. Egyébként a sorozat eredetileg egy novella és nem is először adaptálják, de nem baj ha nem tudsz róla. Nem függ össze semmivel semmi, de ezt már írtam, csak akkor nem figyeltél. Amúgy Douglas Adams írta, de én nem kérem, hogy ez téged érdekeljen, hiszen előtudás nélkül legalább még érthetetlenebb, hogy ki az a Dirk Gently, mi a fenét akar és miért szippant be egy olyan sorozat, amiben kábé egy értelmes párbeszéd sincs?

dirk-gently-bart-curlish-episode-2-fiona-dourif

A holisztikus elv legátfogóbb vallási szemlélete a panteizmus elnevezésű irányzatban érvényesül. A panteizmus szerint a világ és annak minden apró eleme és Isten egy és ugyanaz. Most hogy ez fontos-e a sorozat szempontjából azt nem tudom, de majd kiderül, ha Dirk Gently elmondja. Todd mondjuk magától biztosan nem fog rákérdezni, de nem baj, Toddnak jobb, ha nem tud semmit, mert a tudás a nem tudás sírhalomja. Toddnak lenni meg amúgy is szar mostanság.

Todd egy reggel arra kel, hogy a főbérlője épp szétveri a kocsiját némi lakbértartozás miatt, majd a főnök sem túl rugalmas, amikor némi előlegre lenne szükség. Aztán amikor a főnök elküldi, hogy csekkoljon egy-két hotelszobát és vendéget, előbb megpillantja önmagát, majd belép egy olyan hotelszobába, amelyben félbeszakadt testek havernek és harapásnyomok vannak a plafonon. Miután sikeresen a rendőrség első számú gyanúsítottjává tette magát megjelenik valami Dirk Gently is lakásában, aki közli, hogy mostantól ott fog lakni nála, mert nagyon holisztikus ügyekben fognak nyomozni. És akkor még nagyjából negyedóra sem telt el a sorozat pilotjából.

dirk-gently-holisztikus-nyomozo-ugynoksege

A Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája egyre-másra dobálja az emberre a vörös heringeket, lehetetlenebbnél lehetetlenebb párbeszédeket, lehetetlen monológok előznek meg és még lehetetlenebb jelenetsorok követnek, miközben megállás nélkül sulykolják belénk, hogy ebben az univerzumban semmi semmivel nem függ össze, hogy aztán persze kiderüljön, hogy mégis, csak erről éppen az nem akar tudomást venni, akinek ez a kenyérkeresője.

A Dirk Gently’s… egy zseniális mindfuck utazás, ami az év egyik legkülönlegesebb sorozatos próbálkozása, amit elsősorban azoknak ajánlok, akiknek bejött az Utopia sorozat képi és zenei világa, abszurd karakterei és persze a hamisítatlan brit fekete humor.

Készítő: Max Landis (Az erő krónikája, BeSZERvezve, Victor Frankenstein)

Főszereplők: Samuel Barrett (Dirk Gently), Elijah Wood (Todd), Hannah Marks (Amanda), Fiona Dourif (Bart Curlish), Jade Eshete (Farah Black), Mpho Koaho (Ken), Michael Eklund (Martin), Alison Thornton (Lydia Spring)