Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Egy híres színésznő és egy rendező is bojkottálja az Oscar-gálát

2

Spike Lee rendező és Willné Jada Pinkett-Smith napok óta szórja tele az internetet azon felháborodásának hangot adva, hogy az Oscar-jelöltek közt nincsenek fekete, vagyis szinesbőrű jelöltek a főbb kategóriákban.

Lee problémája az, hogy a legjobb fő és mellékszereplő kategóriában nincsenek fekete színészek, még Jada Pinkett-Smith szerint az Oscar-akadémia szándékosan nem vesz tudomást a fekete színészek teljesítményéről.

‘Van pár film, ami megérdemelhette volna a nevezést, de hát ez egy szubjektív műfaj. Majdnem mint a lottó. Minden évben megy a hiszti meg a panaszkodás, máskor azért, mert túl sok feketét neveztek. 25 éve vagyok benne az iparban, és el tudom fogadni, hogy ez benne van a pakliban ? van amikor neveznek, máskor meg nem’ – ezt már az egyébként szinesbőrű John Singleton mondja és a helyzet az, hogy neki van igaza.

Az idei filmes termésből mindössze egyetlen fekete színészt tudtam volna elképzelni Oscar-jelöltként, ez Idris Elba a Netflix égisze alatt készült Beast of No Nationnel, mert a helyzet az, hogy 2015-ben nem volt olyan kimagasló film vagy színészi teljesítmény, amelyet színesbőrű rendező vagy színész tett volna le az asztalra.

Sőt, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Critics Choice Awardson Idris Elba úgy kapta meg a díjat a legjobb tévéfilm vagy minisorozat kategória legjobb férfi színészeként idén, hogy mindössze egy 2 részes Luther-különepizódban szerepelt, s bár nagy Luther-fan vagyok, azért ebben a kategóriában 10 másik színésznek odaadhatták volna a díjat.

Az is igaz, hogy Oscar-díj 87 éves történetében eddig mindössze négy alkalommal nyert fekete férfi a főszereplők között (2006-ban Forest Whitaker, 2004-ben Jamie Foxx, 2001-ben Denzel Washington, 1963-ban Sidney Poitier) és egyszer fekete nő (2001-ben Halle Berry).

Share This