Egyre nagyobb gondok vannak az HBO-nál

Scresese, Jagger, HBO: 100 millió dollár, 700 ezer néző
0 399

Nemrég elrajtolt az HBO Bakelit (Vinyl) címet viselő sorozata, azonban a Martin Scorsese és Mick Jagger közreműködésével készült sorozat csupán arra jó, hogy rávilágítson milyen nagy gondban van a csatorna.

Scresese, Jagger, HBO: 100 millió dollár, 700 ezer néző
Scresese, Jagger, HBO: 100 millió dollár, 700 ezer néző

Jók a p’ogramok

A The Hollywood Reporter információi szerint az HBO rock & roll sorozatának első évada 100 millió dolláros költségvetéssel készült, de csak a pilotra költöttek 30 milliót. Ez, tekintve, hogy a mozikban jelenleg nagyot kaszáló Deadpool 58 millió dollárból készült, irreálisan nagy összeg, különösen úgy, hogy a nézettség minden előzetes várakozást alulmúlt.

Ennek ellenére a csatorna berendelte az újabb évadot, ami tiszteletreméltó dolog (valószínűleg a döntés már a premier előtt megszületett, csak az időzítés nem volt a legszerencsésebb), hiszen a csatorna a jelek szerint továbbra is a minőség a mennyiség felett elvet vall, de azért illő lenne elgondolkodni a csatornánál, hogy a Trónok harca óta miért nem volt minőségben és mennyiségben is sikeres sorozatuk.

Trónok harca 6 evad Arya
A Trónok harcának 5 évad után is masszív nézettsége van

A törvény nevében első évada nagyjából sorozattörténelmet írt, A hátrahagyottak 2. évadának egyes epizódjai szintén tévétörténelmi jelentőségűek (nem véletlenül ezt a két sorozatot választottuk az év legjobb sorozatának 2014-ben illetve 2015-ben), a Csajok vagy éppen az Alelnök sorra hozza a díjakat, a Trónok harcát meg ugye senkinek nem kell bemutatni.

Szomorú, hogy A hátrahagyottak jövőre biztosan véget ér, még A törvény nevében sorsáról továbbra sincs hír.

Eltűntek a nézők

A Bakelit premierjét 760 ezren nézték az USA-ban (36 millió előfizetője van a csatornának), a folytatásra 667 ezren maradtak, de ezek a számok még szörnyűbbek a 18-49-es korosztályban, ahol a tévénézők 0,27 százaléka követte a sorozatot. Siralmas. Ennél még a nevenincs kábelcsatornák sorozatai is nagyobbakat mennek – jóval nagyobbakat.

Úgy tűnik nem volt elég erős a Bakelit kampánya
Úgy tűnik nem volt elég erős a Bakelit kampánya

Még pocsékabbnak tűnnek a számok, ha megnézzük a csatorna elmúlt évének premierjeit (nézzük csak a drámasorozatokat)

2010 Boardwalk Empire – 4,8M
2010 Treme – 1,12M
2011 Luck – 1,06M
2011 Game of Thrones – 2,2M
2012 Newsroom – 2,14M
2014 The Leftovers – 1,77M
2014 True Detective – 2,33M
2016 Vinyl – 764e

Vagyis az HBO az elmúlt 6 évben egyedül a Gengszterkorzóval tudott igazán nagy premierszámokat produkálni, még a Trónok harcát is fele annyian nézték mint Gengszerkorzót, igaz a fantasy sorozat nézettsége később rohamos növekedésnek indult.

Nem csak a nézettséggel van a baj

Lehetne Netflixezni, meg Amazozonozni, de felesleges. Az HBO-nak ott van a GO, ráadásul a szakemberei is megvannak ahhoz, hogy a Netflixhez hasonlóan megtalálják az aranytojást tojó tyúkokat. Az a baj, hogy mostanában ez csak félig sikerül.

A Westworld nagyot dobbanthat, már ha végre bemutatják
A Westworld nagyot dobbanthat, már ha végre bemutatják

Nagy dérrel-dúrral bejelentették, hogy David Fincher két sorozatot is készít a csatornának. Az Utopiaból semmi nem lett, mert Fincher állítólag 100 milliót kért a sorozatra (nem kapott, miközben Scorsese kapott a Bakelitre), még a másik sorozatának forgatását (amely előbb Living on Video majd  Videosyncrasy címen futott 4 rész után leállították, mert az HBO szerint a a sorozatnak köze nem volt ahhoz, amit Fincher eredetileg ígért.

Közben a Westworld forgatását is le kellett állítani, igaz ez a sorozat biztosan megérkezik majd a csatornára – de 2016 helyett majd 2017-ben. Hasonlóan járt a Lewis and Clark minisorozat is, de itt nem csak leállt a forgatás, hanem a nulláról kezdik majd a munkálatokat.

Úgy tudni egyébként, hogy a 6 részre berendelt Steve McQueen-féle Codes of Conduct is el lett kaszálva a berendelés ellenére, de ugyanígy járt a Brothers in Atlanta minisorozat is.

Egyedül talán a Big Little Lies-zal van minden rendben, na meg a Sarah Jessica Parker főszereplésével készülő Divorce-szal. Legalábbis egyelőre.