Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Elhunyt Jóhann Jóhannsson filmzeneszerző

0

Az ő zenéje hallható A hentes, a kurva, és a félszemű és az Ópium című hazai filmben is, de ő hangszerelte a Sicario, az Érkezés és A mindenség elmélete filmeket is. Jóhann Jóhannsson 48 éves volt.

A zenész-zeneszerzőt Berlinben érte a halál, tegnap. Lakásában találtak rá. E pillanatban még nem lehet tudni, mi volt a halál oka.

Jóhannsson Reykjavíkban nőtt fel, nyelveket és irodalmat tanult, zenészpályája korai szakaszában izlandi alternatív rock zenekarokban játszott. 1999-ben Kitchen Motor néven alakítottak zenei alkotóközösséget, több stílus képviselőivel. Sajátos, a komolyzenét, az elektronikát, a klasszikus dalszerzést és a jazzt keresztező világa éppen ezekből az együttműködésekből sarjadt.

Első szólólemeze, az Englabörn 2002-ben jelent meg. E pillanatig összesen 9 lemeze jelent meg. A legutóbbi, az Orphée 2016-os.

Számos filmhez írt emlékezetes zenét, dolgozott filmek zenei konzultánsaként (legutóbb például Darren Aronofsky anyám! című mozijában), és számos film használta zenéjét.

Első eredeti filmzenéje 2012-ben készült egy kínai filmhez. Az érkezésen kívül további Denis Villeneuve-filmek, így a Sicario – A bérgyilkos és a Fogságban zenéit is ő írta. Eredetileg Szárnyas fejvadász 2049 zenéjét is ő készítette volna, de az elkészült zenét Villeneuve végül visszaadta, azzal, hogy sokkal inkább az eredeti film Vangelis-világához közel álló hangzást keres – végül Benjamin Wallfisch és Hans Zimmer lettek a filmzeneszerzők.

Ő írta az idehaza március 29-én a mozikba kerülő Mária Magdolna filmzenéjét is.

Share This