Elhunyt Leonard Cohen

0 384

A világ egyik legfontosabb dalszerző-költő-énekese, a Hallelujah szerzője 82 évesen hunyt el.

Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy a legendás költő, dalszerző és művész, Leonard Cohen már nincs közöttünk” – áll az üzenetben, hozzáteszik: Cohennel a zene egyik legnagyobb tiszteletben álló és legtermékenyebb látnoka távozott.

A Facebookon közzétett rövid üzenet szerint a művész gyászszertartása Los Angelesben lesz “egy későbbi időpontban”, a család pedig nyugalmat kér, hogy gyászolhasson.
Leonard Cohen 82 éves volt.

Leonard Cohen Québecben született 1932. szeptember 21-én. Már elismert író és költő volt, amikor 31 évesen, 1966-ban New Yorkba költözött, ahol zenészként is letette névjegyét. Nem telt el sok idő, és erőteljes líraisággal megírt dalszövegei miatt a kritikusok csakhamar az idén irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Bob Dylanhez hasonlították.

Cohen rengeteg zenészt megihletett, sok szerzeményét dolgozták fel mások, neve bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, és hazája legmagasabb kitüntetését, Kanada Érdemrendjét is elnyerte. Gyakran melankolikus dalai csak ritkán lettek slágerek. Legismertebb dalát viszont, a Hallelujah-t 1984-es megjelenése óta több százan dolgozták már fel.

Leonard Cohen pályafutása során több tucat zenei és irodalmi díjat kapott. A többi között többször elnyerte a kanadai zenész szakma Juno-díját, kapott Grammy-díjat, amellyel teljes életművét ismerték el, és 2011-ben a szintén kanadai zongoraművészről elnevezett Glenn Gould-díjat is neki ítélték oda.

Leonard Cohen 1967-től összesen 14 stúdióalbumot készített. Utolsó lemeze, a You want it darker mindössze három héttel ezelőtt, október 21-én jelent meg, a kritikusok pedig életműve egyik legjobbjának kiáltották ki az albumot.

A sorozatrajongók számára egyébként a True Detective 2. évadának főcíméből is ismerős lehet a hangja, de emellett is több mint 200 filmben és sorozatban csendültek fel Leonard Cohen dallamai, köztük olyanonkban, mint a Watchmen – Az örzők, a Shrek vagy A született gyilkosok, de 1986-van egy Miami Vice-epizódban is felbukkant színészként.

Cohen hatása a zenevilágra megkérdőjelezhetetlen, örökége még hosszú évtizedeken-századokon át élni fog a rajongókban és a zeneiparban.