Előzetest kapott a DUNKIRK, Christopher Nolan világháborús filmje

Tom Hardy, Cillian Murphy, Mark Rylance, Kenneth Branagh és James D’Arcy főszereplésével érkezik Christopher Nolan (Eredet, A sötét lovag-trilógia, Csillagok között) rendező új filmje, amelyet saját forgatókönyve és megtörtént eseményeken, a II. világháborúban zajlott dunkerquei (dunkirki) csata alapján rendezett.

A dunkerque-i csata a második világháború egy nagy ütközete volt 1940. május 26. és június 4. között. A harcoló felek a La Manche csatorna partján védekezésbe kényszerült francia–brit szövetség, illetve a Harmadik Birodalom Belgiumba betörő csapatai voltak. A csatához szorosan kötődik a brit Dynamo hadművelet, melynek keretében 330 000 szövetséges katonát menekítettek a Csatorna túlpartjára.

A dunkerque-i csatában megsemmisültek a szövetséges hatalmak főerői. Franciaország elveszítette hadseregének legütőképesebb alakulatait. A csata után hitét vesztett Franciaország gyakorlatilag nyitva állt a német hadak előtt. Nagy-Britannia súlyos, de nem megsemmisítő vereséget szenvedett a csatában. A Dynamo hadművelet során evakuált 330 000 katonát pedig rövid időn belül sikerült ellenállásra képes új hadsereggé fejleszteni. Németország – bár győzött – időt veszített. A Dunkerque-nél elvesztegetett pár nap elég volt ahhoz, hogy Anglia lélegzetvételnyi szünethez jusson. Németország pedig készült a Seelöwe hadművelet végrehajtására.

Ez is érdekelhet Ettől a szerzőtől

Komment
Close