Endrének élnie kell, legalábbis még egy napig

Az Aranyélet magyar filmtörténelmi 5. epizódja után most kissé lazább epizódot kaptunk, de persze az Aranyélet esetében ez azt jelenti, hogy továbbra is gőzerővel haladt előre a történet és látvány helyett ezúttal sokkal több drámázást kaptunk.

0 813

Visszatekintés: Aranyélet 2. évad 6. rész

Az Aranyélet magyar filmtörténelmi, 5. epizódja után most kissé lazább epizódot kaptunk, de persze az Aranyélet esetében ez azt jelenti, hogy továbbra is gőzerővel haladt előre a történet és látvány helyett ezúttal sokkal több drámázást kaptunk.

Most persze mondhatni, hogy kissé kiszámítható a sorozat, de éppen ez tesz jót neki, ugyanis éppen ettől tudnak hitelesek lenni a karakterei. A címben szereplő mondat például Janka szájából hangzik el, aki Hollós (Anger Zsolt) bebörtönzése után magánakcióba kezd, ugyanis érzi, hogy az a sok szar ami Hollósra és Attilára (Thuróczy Szabolcs) ömlött őt is maga alá temetheti.

Ez legalább tízmilliót ér. Úgyhogy ebben benne van a válás is.
Ez legalább tízmilliót ér. Úgyhogy ebben benne van a válás is.

Persze ezt egy a gyerekei érdekében tett mentőakciónak álcázza, de tudjuk, hogy Janka (Ónodi Eszter) motivációja elsősorban forintban kifejezhető. Oké, a Hollóssal kapcsolatos viszonyát is ez motiválja, epizódokkal ezelőtt megírtuk, hogy nem olyan őszinte ez a szerelem, de szinte szürreális volt az Endrének még élnie kell mondat Endre szerelmi vallomásos monológja, na meg azok után, hogy láttuk mennyire megtört és betorzult miután találkozott Gáll Ferivel (Végh Zsolt).

Azt is előre láttuk, hogy Gáll Feri lánya Bianka (Németh Laura) lesz az, aki az apja ellen fordul és szükség esetén segíteni fogja Attilát, ami így is lett, a kérdés már csak az, hogy hosszabb távon is szánnak neki valami szerepet a készítők, vagy csak mint Gáll Feri achilles-ína funkcionál majd?

"14-en meghaltak"
“14-en meghaltak”

A karakterek közül egyértelműen Mira az, aki ide-oda mozog, de ezzel sincs semmi baj, hiszen ő a kezdetek óta ilyen, sokszor csak sodródik az eseményekkel, majd amikor felfogta, hogy pontosan mibe is tenyerelt, akkor próbál korrigálni – amiből aztán meg még nagyobb gebasz lesz. Persze a mostani döntéséhez az alábbi Jakab Erika (Danis Lídia) mondat is hozzájárult:

Mondjuk te is a kádban végzed, mint a cigánycsajod.

Végre azt is megtudtuk, hogy Gáll Feri hogy a fenébe tudott eddig inkognitóban maradni, ez az epizód elég hangsúlyosan róla szólt, és azt is remek volt látni, hogy amennyire stabil anyagilag, annyira ingatag érzelmileg.

"Endrének élnie kell, legalábbis még egy napig"
“Endrének élnie kell, legalábbis még egy napig”

Nagy kár, hogy az epizód nagy beszélgetései nem tudtak elég ütősek lenni. Janka és Hollós beszélgetésében sokkal több potenciál volt és Anger Zsolt nagyon igyekezett is átadni az érzelmeket, de egyszerűen érződött, hogy valami nem stimmel, vagy a kameraállás nem volt jó, vagy valami drámaibb zenének kellett volna uralnia a képernyőt. A másik ilyen epik-jelenet esélyes pedig Hollós, Gáll Feri és Attila börtönudvaros találkozása volt, itt meg pont ez a főhősről fellebben a fátyol zene volt borzasztó, nem is nagyon értem, hogy ilyen remekül megválogatott zenék mellett mi szükség volt erre az Operaház fantomját idéző túlzó színházbetétre…

Bűnhődni fogtok. Kicsinállak mindkettőtöket. Szerinted hova tudsz menni előlem?
Bűnhődni fogtok. Kicsinállak mindkettőtöket. Szerinted hova tudsz menni előlem?

A flashbackek megint nagyon rendben voltak, jó hogy ugrottunk kicsit az időben és láttuk, hogy mi lett a gilisztafarm következménye illetve tulajdonképpen mi volt az első évadban látott hatalmas banki adósságnak az előzménye.

Az összkép persze ezúttal is rendben van, ahogy egy hónapja szinte mindig, most is nagyon várjuk a következő vasárnapot a következő Aranyélet-adagunkért, kár, hogy már csak két rész van az évadból.